Viron upeimmat linnat
Viro on täynnä toinen toistaan kiehtovampia keskiaikaisia linnoja. Vanhimmat ovat jopa 1200-luvulta. Ne ovat nähneet Viroa vuosisatojen saatossa hallinneiden maiden vaihtumisen, kukoistuksen ja tuhoutumisen. Mitä kaikkea ne voisivatkaan meille kertoa, jos pystyisivät. Linnojen henget tosin saattavat kuiskia vuosisataisia salaisuuksia niille, jotka tohtivat kulkea niiden lähellä täysikuun aikaan.
Rakveren linna
Rakveren linnan vaiherikas historia alkoi jo 1200-luvun puolessa välissä, kun tanskalaiset rakensivat ensimmäiset muurit. Linna on kuulunut aikoinaan Tanskan kuninkaille, Liiviläisen ritarikunnan ritarimunkeille, Ruotsille ja Puolalle. Nykyään linnassa on runsaasti tapahtumia ja opastettuja ohjelmia, joissa tutustutaan keskiaikaiseen lääketieteeseen, hoitomenetelmiin, bordelliin, kauhukammioon ja helvettiin. Linnan krouvi tarjoaa keskiaikaisten reseptein valmistettuja aterioita. Myös lapsille on paljon tapahtumia ja tekemistä. Linnassa voi takoa itselleen kolikon, ratsastaa, ampua jousella, valmistaa mustaruutia tai vaikka osallistua ritarien turnajaisiin puista tehdyillä hevosilla.
Vastseliinan linna
Vastseliinan piispanlinna on Võrumaan keskiaikainen helmi, joka rakennettiin vuonna 1342. Se oli aikoinaan yksi mahtavimmista puolustuslinnoituksista vanhalla Liivinmaalla. Nykyään Piispanlinnasta on jäljellä vain rauniot. Lähellä muinoin kievarina toimineeseen rakennukseen on tehty museo. Elämyksellinen näyttely esittelee linnan asukkaiden elämää vuosisatoja sitten sekä keskiaikaisia tapoja. Vastseliinan linna tuli kuuluisaksi vuonna 1353 kappeliin ilmestyneestä valkoisesta rististä, joka veti tuhansittain pyhiinvaeltajia Pohjois-Euroopasta. Pyhiinvaeltajat saivat paavi Innocentius VI käskystä vuoden ja 40 päivän synninpäästön. Pietari I tuhosi linnan Pohjan sodassa. Vuonna 2012 Piritan katolinen nunnaluostari avasi pyhiinvaellusreitin Vastseliinaan. Pohjoisesta etelään ulottuvan 400 km mittaisen reitin varrella on lukuisia hiljentymispaikkoja ja nähtävyyksiä. Linnassa vierailijat voivat kiivetä linnan torniin, sytyttää kynttilän ihmeiden paikassa ja nauttia yökonserteista linnan alueella.
Pöltsamaan linna
Saksalainen ritarikunta rakensi Põltsamaan ritarilinnan vuonna 1272. Vielä nykyäänkin sen rauniot ovat vaikuttavat. Muurit ovat olleet lähes 110 metriä pitkät ja nykyinen korkeuskin on vielä 11 m. Rakennus kärsi suuria vaurioita vuonna 1941, kun linna ja tykkitorniin rakennettu kirkko paloivat sodassa. Kirkon peruskorjaus valmistui vuonna 1952 ja linnanmuureja alettiin vahvistaa 1970-luvulla. Linnanpihalta löytyy museo sekä viinikellari, josta onkin tullut kaupungin vetonaula. Siellä valmistetaan virolaisista marjoista ja hedelmistä valmistettuja viinejä, joita voi maistella ja ostaa tuliaisiksi. Viinikellarissa voi ostaa myös maistajaispaketteja.
Linnassa järjestetään ulkoilmatapahtumia. Siellä sijaitsee matkailuneuvontapiste, Põltsamaan museo, viinikellari-ruokamuseo, Viron lehdistömuseo, taidegalleria, savipaja, käsityöhuone, työpaja sekä Linnan ravintola.
Kuresaaren linna
Kaunista, vallihautojen ympäröimää Kuresaaren Piispanlinnaa alettiin rakentaa 1200-luvulla, se valmistui 1300-luvulla ja sitä entisöitiin 1900-luvun alussa. Linnake oli aikoinaan yksi Pohjois- Euroopan huomattavimmista rakennuksista ja nykyään se on yksi Baltian parhaiten säilyneistä linnoista. Linnan suosituimpia osia on Saarenmaan museo, jossa on eri aikakausien historiaa valottava kiinteä näyttely, joista vaikuttavin lienee vuosia 1950–1994 esittelevä osio sekä 1939–1949 ajasta kertova näyttely. Museon luonto-osa kertoo saaren luonnosta ja eläimistä. Piispanlinnan ruutikellari on avoinna ympäri vuoden. Piispanlinnan pihamaalla on kesäisin erilaisia käsityöpajoja ja tapahtumia ja siellä järjestetään joka vuosi kuuluisat Saarenmaan Oopperajuhlat. Linnassa toimii myös Saarenmaan sepät, joiden töitä voi ostaa mukaansa. Linna tarjoaa tekemistä sekä lapsille että aikuisille aarteen metsästyksestä jousiammuntaan.
Haapsalun linna
1200-luvulla Riian arkkihiippakunnan uudeksi keskukseksi valittiin Haapsalu, jonne alettiin rakentaa Piispanlinnaa ja tuomiokirkkoa. Linnan rakentaminen jatkui kolme vuosisataa. Lopullisen suuruutensa linna saavutti vuosina 1515–1527, jolloin sen pinta-ala oli yli 30 000 neliömetriä, seinien paksuus vaihteli 1,2–1,8 metrin välillä ja suurin korkeus oli yli 10 metriä. Linnan länsisivulla on 29 metriä korkea vartiotorni 1200-luvulta. Sitä on käytetty myöhemmin kellotornina. Liivinmaan sodan aikana vuosina 1558 – 1582 linna vaurioitui pahoin ja Venäjä tuhosi sen muurit Pietari Suuren käskystä 1700-luvulla. Linna on siitä lähtien ollut käytännössä raunioina. Linnaan kuuluu myös Haapsalun tuomiokirkko. Linnassa vietetään elokuussa ”Valkoisen daamin festivaalia”. Legendan mukaan elokuussa täyden kuun aikaan kappelin sisäseinälle ilmestyy kuva naisesta, joka oli aikoinaan linnan tuomioherran rakastajatar. Piispa sai tietää kielletystä rakkaudesta ja heitti tuomioherran linnan tyrmään ja jätti kuolemaan nälkään ja nainen muurattiin elävältä linnan muureihin. Hänen vaikerointinsa kuului päiväkausia, mutta sammui aikanaan. Hän on kuitenkin vuosisatojen ajan etsinyt rakastaan näyttäytyen linnan kappelin ikkunassa täydenkuun aikaan.
Narvan linna
Narvan linnan perustivat 1270-luvulla tanskalaiset Tanskan kuninkaan sijaishallitsijan asuinpaikaksi. Narvan linna on monipuolisin ja parhaiten säilynyt puolustusrakennelma Virossa. Linnan pinta-ala on 3,2 hehtaaria, ja sen korkein piste on Pitkän Hermannin torni (51 metriä). Linnassa on nykyään museo, jossa esitellään Narvan ja linnan historiaa. Pohjoispihalla toimii käsityöpajoja, joissa museovieraat voivat panna taitonsa koetukselle eri tekniikoiden hallinnassa ja käsityöesineiden valmistuksessa.