Tukholma pyöräillen
Euroopan pääkaupungeista Tukholmassa on eniten saaria. Kaupungin keskusta koostuu 14 saaresta joita yhdistää 57 siltaa. Yhteensä Tukholman saaristoon lukeutuu kuitenkin yli 30 000 saarta. Merellinen ja ainutlaatuinen pyöräilykohde siis tiedossa!
Kaupungista löytyy lukemattomia pyörävuokraamoita. Mikäli haluat matkallesi lastenpyörän tai lastenistuimen, kannattaa olla ennakkoon yhteydessä pyörävuokraamoon ja varmistaa tarjonta. Vuokraukseen sisältyy myös usein pyöräilykypärä.
Tukholman vanhakaupunki haltuun pyörällä
Vanhassa kaupungissa pyöräillessä nopeudet on hyvä pitää rauhallisena, jotta jalankulkijoille jää tilaa. Useat kadut on merkitty vain jalankulkijoille ja tällöin myös pyörää tulee taluttaa näiden katuosuuksien ajan. Siinä missä hiljaisempina kuukausina pyörä on loistava tapa liikkua vanhassa kaupungissa, saattaa se ruuhkaisempien heinä-elokuun turistikuukausien ihmisvilinässä olla enemmän tiellä kuin hyödyksi. Jos siis valitset pyörän kulkuvälineeksi vanhaan kaupunkiin, kannattaa pelisilmä olla mukana.
Pyörällä Djurgårdeniin
Monen tukholmankävijän suosikkikohde on Djurgården, eikä suotta, sillä saari pitää sisällään valtavan määrän tekemistä. Olit sitten menossa museoon, huvipuistoon, akvaarioon tai halajat historian äärelle, löytyy Djurgårdenista elämyksiä. Alueella on myös kaunis luonto ja hyvin hoidetut puistoalueet. Pyörällä Djurgårdenista saa irti muutakin kuin turistien suosimat museot – vaikka niihinkin kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Saaren ympäri kiertäen matkaa kertyy noin 10 kilometriä. Matkalla on niin paljon nähtävää ja koettavaa että päiväretkikohteeksi saaren ympäripyöräily sopii loistavasti. Djurgården sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Tukholman vanhasta kaupungista.
Näköalapaikoille Monteliusvägenille
Tukholman Södermalmilla kiermurteleva Monteliusvägen tarjoaa hyvän päiväretkikohteen pyörällä. Kukkuloiden päällä mutkittelevan tien varrelle osuu niin kahviloita, puistoja kuin upea näköalapaikka Tukholman kaupunkiin. Södermalmin kallioilta Skinnarviksparkenista löytyy myös Tukholman korkein luonnollisin kohta, josta näköalaa voi peilailla Mälaren-järvelle. Södermalmin rannoille on vanhasta kaupungista noin 2,5 kilometrin pyöräilymatka ja perillä koluttavia pyöräilykilometrejä löytyy lähes rajattomasti 🙂
Kuninkaalliset puitteet Drottningholmilla
Mikäli kestät hieman pidempää pyörälenkkiä, voit suunnata keskustasta Drottningholmin puistoon ja palatsille. Pyöräilymatkaa vanhasta kaupungista kertyy noin 14 kilometriä suuntaansa. Drottningholm on Ruotsin kuningasperheen yksityisasunto. 1600-luvulla rakennetun linnan puistoja on laajennettu useaan otteeseen ja ne heijastelevat eri aikakausia.
Victoriaa ja Danielia moikkaamaan Haga parkiin
No itseasiassa on aika epätodennäköistä että törmäät kruununprinsessaan puistossa, mutta ei mahdotonta kuitenkaan. Victorian koti sijaitsee puiston laidalla sijaitsevassa Haga palatsissa. Haga parkissa sijaitsee myös Tukholman Trooppinen sademetsä Butterfly House Haga Ocean. Nimensä mukaisesti kohteessa pääsee kävelemään uskomattoman upeiden perhosten keskelle. Jännitystä kaipaaville talossa sijaistee myös yksi Skandinavian suurimmista haialtaista. Tukholman vanhasta kaupungista on Haga parkiin noin kuuden kilometrin pyöräilymatka.
Lautalla saaristoon
Tukholman keskustasta lähtee lauttoja useille Tukholman saarille. Suurin osa lautoista sallii myös pyörät mukaan matkaan. Yksi suositus päiväretkelle on Vaxholm, josta pääset ihailemaan 1500-luvun linnoitusta sekä Bogesundin palatsia. Tukholmasta pyöräilet ensin 15 kilometriä Gåshagan satamaan ja hyppäät sieltä lauttaan, joka kuljettaa sinut puolessa tunnissa Vaxholmiin. Bogesundin linna ja Vaxholmin linnoitus ovat lyhyiden lauttamatkojen päässä Vaxholmin satamasta.
Unescon perintökohteisiin kuuluvalle metsähautausmaalle
Metsähautausmaa antaa suomalaiselle hyvin väärän kuvan tästä paikasta, sillä vaikka paikalla puita onkin, on kyse enemmänkin hyvin hoidetusta puistosta. Skogskyrkogården sijaitsee noin 8 kilometrin päässä Tukholman vanhasta kaupungista. Hautausmaa-alue on tunnettu arkkitehtuuristaan ja kauniista puistomaisemistaan.
Vinkkejä pyöräilyyn Tukholmassa
- Tukholman keskustassa pyörätiet on erotettu jalkakäytävistä selkeästi
- Liikennevaloissa pyöräilijöille ja jalankulkijoille on usein omat valonsa. Mikäli pyöräilijälle ei ole omaa valoa, sinun tulee noudattaa autoille suunnattua liikennevaloa.
- Pyörää ei voi ottaa mukaan Tukholman metroon tai raitiovaunuun
- Pyöräilykypärä on liikennelaissa merkitty pakolliseksi 15-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille.
- Pyörällä ei saa ajaa jalankulkutiellä. Jos pyörätietä ei ole merkitty, sinun tulee ajaa ajotien oikealla reunalla.
- Puhelinta ei saa käyttää pyörällä ajettaessa.
- Mikäli pyörätie kulkee bussipysäkin läpi ja siinä on pysähtyneenä bussi, on bussiin nouseva jalankulkija etuoikeutetussa asemassa kulkemaan ja pysähtymään pyörätiellä. Muista siis bussin pyörätien reunalla pysähtyessä himmailla vauhti ja seurata jalankulkijoiden liikkeitä.