Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Mystinen Itä-Viron Sipulitie

Sipulitiellä, Peipsjärven rannoilla tuntuu aika pysähtyneen. Vanhauskoisten ikivanhat perinteet ja sipulinviljely vievät menneeseeen aikaan. Nykyisyyden kohtaa kuitenkin joka vuotisilla Sipulimarkkinoilla, jotka ovatkin alueen kohokohtia sadonkorjuuaikaan. Niillä vierailee vuosittan tuhansia turisteja. Alueen omaleimaisuus on silmiinpistävää.

Sipulitie on tunnettu sipuleista ja kuhasta

Peipsijärven alueella sijaitseva matkailureitti Sipulitie tarjoaa makunystyröitä kihelmöiviä elämyksiä paikallisesta ruokakulttuurista kiinnostuneelle lomailijalle. Sipulitie on nimensä mukaisesti tunnettu sipuleistaan, mutta myös kuhasta. Sipulia kasvatetaan lähes jokaisen talon pihamaalla. Sadonkorjuuaika on alueen sesonkia, jolloin järjestetään markkinoita. Myös sipulitiloilla voi vierailla ja alueella menestyy myös Kolkjan kala- ja sipuliravintola. Sipulitie kulkee virolaisten pikkukylien kautta ja tarjoaa myös kulttuurielämyksiä matkaajalle. Läsnä ovat sekä vanhauskoisten venäläisyys, virolainen talonpoikaiskulttuuri ja saksalainen talonpoikaiselämä. Niihin pääsee tutustumaan parhaiten alueen museoissa, vierailukeskuksissa ja Alatskiven linnassa.

Sipulimarkkinat

Syksyisin sipulien sadonkorjuuaikaan käy kuhina Sipulitien varrella. Satoa korjataan, markkinoita ja pop-up tapahtumia valmistellaan. Syksy onkin Sipulitien vilkkainta sesonkiaikaa, kun turistit tulevat ostamaan lempeän makuisia ryvässipuleita. Reitti on toki auki ympäri vuoden. Yksi merkittävin tapahtuma on jo useana vuonna järjestetty Peipsi Toidutee 175 km -ruoka- ja ravintolatapahtuma, joka kokoaa parhaimmillaan tuhansia ihmisiä pop up -ravintoloiden ja myyntikojujen äärelle. Kävijöitä on ympäri Baltiaa, mutta sienistä, sipuleista ja kalasta valmistetut herkut houkuttelevat myös suomalaisia markkinoille. Myynnissä on mitä erilaisimpia alku-, pää- ja jälkiruokia, juomia ja käsityöoluitakin.  Tapahtuma ei suinkaan ole ainoa syksylle ajoittuva tapahtuma Sipulitiellä, vaan elo- ja syyskuussa monet markkinat ja tapahtumat valtaavat alueen kävijöineen.

Sipulitien tapahtumien kotisivut

Sipulitielle pääsee Tartosta. Tutustu tarkemmin.

Tartto

Tartto

Matkakohde

Kostjan sipulitila

Kun sipulit alkavat kypysä, kannattaa  auton nokka kääntää kohti Kolkjassa sijaitsevaa Kostjan sipulitilaa, jonka isäntä Konstantin tietää kaiken sipuleista. Hän kertoo miten vanhauskoiset viljelivät sipuleita ennen ja millaisia kasvatustapoja sipulinviljelyllä nykyään on. Hän myy kaikenlaisia sipuleita kilo- ja kappalehintaan ja luonnollisesti sipuliseppeleet kuuluvat myös valikoimaan. Talon emäntä leipoo suussa sulavia sipulipiirakoita, joita voi tilata mukaan. Tilaus kannattaa tehdä  ennakkoon. Kostjan sipulitilalla järjestetään opastettuja kierroksia, joilla esitellään perinteisiä sipulinkasvatustapoja sekä nykyaikaisia kasvatusvinkkejä. Lisäksi talon isännällä on erityinen taito punoa verkkoja ja hän  järjestääkin kiinnostuneille  verkonpunontatyöpajoja.

Kolkjan kala- ja sipuliravintola

Kolkjan kala- ja sipuliravintola on mainio paikka lähiruuan ystäville, sillä siellä pääsee  maistelemaan Peipsijärven kalasta ja paikallisista vihanneksista valmistettuja aterioita. Ruuat on valmistettu sukupolvien ajan vanhauskoisten parissa kulkeneiden venäläisten reseptien mukaan. Samovaaritee kuuluu luonnollisesti venäläistä perinnettä noudattaen juomavalikoimaan. 

Alatskivin linna

Alatskiven lumivalkoinen linna on seisonut uljaana paikallaan jo vuodesta 1885 lähtien. Ajan myötä linnalla on ollut erilaisia tehtäviä ja vuodesta 2011 lähtien se on ollut avoinna kaikille vierailijoille. Linnan alakerrassa on Alatskivi Castle ravintola, jossa käytetään mahdollisimman paljon lähiruokaa. Peipsjärven kalasta tehdyt ateriat houkuttelevat asiakkaita viipymään ja nauttimaan hyvän ruuan äärellä.  Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsee luontokeskus, joka esittelee Alatskiven linnan historiaa. Linnan kellarissa, jossa ennen muinoin linnan palvelijat asuivat, toimii käsityöpajoja, joiden tuotteita voi ostaa mukaansa sekä valokuvanäyttely ja kartanon palvelijoiden vahahahmo näyttely. Linnan alueella on lisäksi  kirpputoreja, käsityöputiikki ja  maalaisravintola.

Liivin museo

Viron tunnetuimman runoilijan Juhan Liivin (1864-1939) kotitalosta on tehty Liivin museo, jossa matkaaja saa hyvän kuvan 1900- luvun alun Viron talonpoikaiselämästä. Museo sijaitsee Ruprin kylässä ja siellä voi tutustua Liivin elämään ja tuotantoon erimerkiksi perusnäyttely Oleksin ma luuletajan kautta, joka tutkii runoilijan roolia Viron kansan tietoisuudessa ja murtaa runoilijaan liittyviä myyttejä. Näyttely Kodavere – hää mürakas kihelkonda puolestaan kertoo alueen historiasta ja eri kulttuureista kuten vatjalaisesta perinnöstä, kodaveren murteesta,  baltiansaksalaisista aatelisista ja vanhauskoisista. Ulkonäyttelyssä voi tutustua  savusaunaan, latoon ja aittarakennukseen. Museossa järjestetään erilaisia tapahtumia sekä vaihtuvia taide- ja valokuvanäyttelyitä. 

Peipsimaan vierailukeskus

Peipsimaan vierailukeskus sijaitsee vanhauskoisten perinteikkäässä rivikylässä Kolkjassa. Vierailukeskuksessa ylläpidetään käsityötaitoja ja kehitetään uniikkia vanhauskoisten venäläisten aluetta matkailunähtävyytenä. Vierailukeskuksessa voi tutustua käsityöpajoihin kuten kankaanpainantaan, köyden punontaan, metallikoristeiden tekoon, kalligrafiaan, paperikirjontaan, mehiläisvahakynttilöiden tekoon sekä  tutustutaan sepän pajaan. Vierailukeskuksessa on  erilaisia taidenäyttelyitä ja Sikurimuseo. Paikallisia käsitöitä voi ostaa matkamuistoksi tai tuliaisiksi. Halukkaat voivat päästä maistelemaan sipulipiirakoita, sikurikeittoa ja samovaariteetä.

Kolkjan vanhauskoisten museo

Kun on vatsa täynnä paikallisia makunautintoja ja sipuliostokset tehty, on aika tutustua paikallisten asukkaiden kulttuuriin. Kolkjan vanhauskoisten museossa voi tutustua muun muassa vanhauskoisten perinteisiin vaatteisiin, tarve-esineisiin, käsitöihin, työkaluihin, valokuviin ja kirjoihin. Museo esittelee vanhauskoisten jokapäiväistä elämää kautta historian. Vanhauskoiset ovat noudattaneet omanlaisia tapojaan jo tuhannen vuoden ajan. Virosta löytyy vielä yli kymmenen vanhauskoisten seurakuntaa, joilla on yhteensä noin 15 000 jäsentä.

Tutustu Sipulitiehen

Muut Makuja maailmalta -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa