Löydä espanjalaisen keittiön maukkaimmat maut
Tapas aitoon espanjalaiseen tyyliin
Kuten monissa muissa Välimeren alueen ruokakulttuureissa myös espanjalaisessa keittiössä nautitaan herkullisia alkupaloja eli tapaksia. Pikkusuolaisista voi myös koota pienen ateriakokonaisuuden vaikkapa viinin kera, ellei suurempi nälkä ole ehtinyt yllättää. Yksi suosituimmista tapaksista on espanjalaiset lohkoperunat eli patatas bravas, jotka nautitaan esimerkiksi valkosipulimajoneesin kera. Merenelävistä tapaksista herkuttelijaa hemmottelee valkosipulikatkaravut eli gambas al ajillo. Entäpä jos tilaisit lisäksi hieman kasviksia? Berenjena frita con miel eli paistetut munakoisot hunajalla ovat oikein maistuvia. Älä kuitenkaan unohda lihaisia alkupaloja, sillä esimerkiksi albondigas en salsa de tomate eli lihapullat tomaattikastikkeessa ovat kerrassaan herkullisia. Muista maistaa myös kinkkukroketteja, jotka löytyvät ruokalistalta nimellä croquetas de jamón. Lisäksi mahan täytteeksi voi nauttia vielä tortilla españolaa eli perunamunakasta.
Tutustu Barcelonaan
Raikas Gazpacho-keitto Espanjan kuuman auringon alla
Miltäköhän maistuu kylmä tomaatti-paprikakeitto? Matkaa Espanjaan maistamaan gazpachoa, joka raikastaa kuumana kesäpäivänä. Keitto todellakin syödään perinteisesti kylmänä, jota nautitaan usein leivän kera. Keiton juuret vievät Espanjan Andaluciaan, mutta historiallisten lähteiden mukaan samankaltainen keitto tunnettiin jo Antiikin Kreikassa ja Roomassa.
Tutustu Malagaan
Paella viekoittelee makunystyröitä
Annos paellaa on kuin pyttipannua espanjalaiseen tapaan! Riisiruoka höystetään kasvisten lisäksi monesti merenelävillä, kanalla tai kaninlihalla. Toisinaan paellassa saattaa olla sekaisin niin äyriäisiä kuin lihaakin. Suosittu perinneruoka on kotoisin Valencian alueelta, sillä se on ollut suurin riisin tuottaja siitä lähtien kun maurit toivat riisin Espanjaan. Aikoinaan paella oli paikallisten maaseudun ihmisten ruokaa, josta se levisi ajan kuluessa muualle Espanjaan. Se on nykyään suosittu ateria paikallisten keskuudessa syötiin sitä sitten ravintoloissa tai valmistettiin kotona.
Tutustu Mallorcaan
Pulpo a la Gallega - mustekalaa parhaimmillaan
Mikä olisi parempaa kuin mustekalaa espanjalaisittain! Espanjan Galiciasta kotoisin olevan reseptin suora käännös onkin mustekalaa Galician tapaan. Siinä yhdistyvät niin mustekalan kuin paprikan ja perunan maut muun muassa suolalla höystettynä. Tarinan mukaan mustekalaa Galician tapaan sai alkunsa, kun paikalliset muulinajajat vierailivat markkinoilla ja ostivat sieltä mustekalaa, josta he loihtivat siitä aterian, joka on tunnettu nyky-Espanjassakin.
Tutustu Marbellaan
Cocido Madrileñon juuret löytyvät Madridista
Voisitko kuvitella maistavasi ruokaa, joka on valmistettuna häränhännistä? Jos päätät maistaa rabo de toroa, niin tästä ainesosasta se on valmistettu. Lisäksi lihaisaan ruokaan tulee muun muassa tomaatteja, punaviiniä ja sherryä. Ruoan juuret vievät Espanjan Córdobaan. Ruoka kehitettiin alun perin siksi, että härkätaisteluissa tapetun härän liha ei menisi hukkaan, vaan käytettäisiin hyödyksi.
Fabada Asturiana
Löysitkö jo ruokalistalta sianlihalla höystetyn herkullisen papumuhennoksen? Fabada Asturiana on nimensä mukaisesti kotoisin Pohjois-Espanjan Asturiasta, mutta sitä syödään nykyään ympäri Espanjaa. Papumuhennoksen kehutaan olevan mielettömän hyvää, ja siksi sille kannattaakin antaa mahdollisuus vaikkapa lounasajan pääruokana.
Cocido Madrileñon juuret löytyvät Madridista
Maista perinteistä espanjalaista kikhernemuhennosta! Cocido madrileño on valmistettu kikherneiden lisäksi kasviksista ja lihasta. Se on varsinkin talviajan ruokaa, sillä se on lämmintä ja täyttävää. Ruuan juuret vievät Madridiin, ja se onkin yksi Espanjan pääkaupungin tunnetuimmista pataruuista. Silti kikhernemuhennosta löytyy useiden ravintoloiden menuista ympäri Espanjaa.
Crema Catalana on takuuvarma valinta jälkiruoaksi
Maista ihmeessä ranskalaisen jälkiruoan crème brûléen espanjalaista serkkua crema catalanaa! Ranskalaisen version tavoin crema catalanassa on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Ihana paahtovanukas maustetaan vaniljalla, kanelilla ja sitruunalla. Juuri sitruunan ja kanelin käyttö valmistuksessa erottaakin sen kuuluisasta crème brûléesta. Joidenkin lähteiden mukaan Katalonian juutalaiset kehittivät keskiajalla espanjalaisen paahtovanukkaan, jonka jälkeen resepti levisi muualle Espanjaan.
Tutustu Sevillaan
Churros
Nam, espanjalaisia uppopaistettuja munkkitankoja kastettuna suklaakastikkeeseen! Suklaakastikkeen lisäksi churroja voi dipata vaikka maapähkinävoihin tai sokeriin. Churrot kuuluvat Espanjan suosituimpiin herkkuihin, josta ne ovat levinneet myös muihin ruokakulttuureihin. Näitä paikallisten ja matkailijoiden suosimia makeita leivonnaisia voi nauttia välipalaksi tai vaikka aamupalaksi, ellei makea ole liikaa heti aamutuimaan.