Tallinna pyöräillen
Tallinnassa on yhteensä noin 300 kilometriä pyöräteitä. Uusia pyöräteitä on viime aikoina rakennettu etenkin sataman ja keskustan alueelle. Hyväkuntoisia reittejä pitkin pääsee monille nähtävyyksille.
Oman pyörän voi ottaa mukaan Viroon. Laivan autokannelle on mahdollista varata pyörälle oman paikan tai pyörän voi laittaa auton pyörätelineelle, tällöin tulee varmistaa, että varaa autolle riittävän suuren paikan. Hyvä vaihtoehto on vuokrata pyörä Tallinnassa, tunnettu vuokraamo on Citybike. Polkupyörän vuokraus Citybiken kautta onnistuu tästä linkistä, sivulta löytyy myös pyörävuokrien hinnat. Citybike järjestää myös erilaisia pyöräretkiä Tallinnassa ja ympäristössä, näiden aikana voi nähdä ihan uusia puolia ja maisemia. Jos lenkkien pituudet epäilyttävät, niin Citybiken valikoimista löytyy myös sähköpyöriä. Retkelle voi lähteä koko perheen voimin, sillä lastenistuimia saa myös vuokralle. Pyöräretki sopii siis oikeastaan kenelle tahansa.
Suunta kohti Piritaa ja Viimsiä
Tallinnan suosituin pyöräilyreitti lienee Viimsin ja Piritan suunnalle vievä rantatie. Pyöräilyn lomassa pääsee nauttimaan upeasta luonnosta merimaisemineen ja mäntymetsineen. Matkan varrelta löytyy monia Tallinnan tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten Kadriorgin palatsi upeine puutarhoineen sekä puutarhan perällä sijaitseva Kumu, Tallinnan laululava, Viron historiallinen museo, Tallinnan TV-Torni ja Piritan luostarin rauniot. Pyöräilymatkaa voi jatkaa aina Rohuneemeen asti.
Koplin kautta Paljassaaren luontoon sekä Stroomin rannalle
Vastakkaiseen suuntaan keskustasta kohti Koplia ja Telliskiveä lähtee rantaa pitkin kulkeva Kulttuurikilometri, jonka pituus itse asiassa on 1,88 kilometriä. Reitti lähtee Linnahallin satamarakennuksen nurkalta ja sen varreltä löytyy esimerkiksi Viron nykytaiteen museo, Patarein vankila ja Lentosatama. Kulttuurikilometrin päättyessä reittiä voi jatkaa eteenpäin Koplin kaupunginosan läpi kohti Telliskiveä, josta löytyy tukholmalaislähtöinen Fotografiska Tallinna -museo, design-kauppoja sekä kivoja kuppiloita ja ravintoloita. Koplista voi jatkaa myös kohti hieman tuntemattomampaa Paljassaarta, jossa voi ihailla suojeltua Tallinnan kaupunkiluontoa. Koplista mukavan pyörämatkan päässä sijaitsee myös Stroomin ranta, lapsiystävällinen hiekkainen uimaranta grillaus- ja piknikpaikkoineen, lisäksi alueelta löytyy ruoka- ja juomapaikkoja.
Nõmme – Tallinnan metsäinen kaupunginosa
Tallinnan lounaisosassa sijaitseva rauhallinen Nõmme on kuin oma pieni kylänsä. Täällä sijaitsee 1920-1930 -luvulta peräisin olevia kauniita omakotitaloja, oma historiallinen keskusta toreineen ja kahviloineen. Nõmmen perusti vilkkaasta mielikuvituksesta tunnettu kartanonherra Nikolai von Glehn. Hänen maailmaansa pääsee kurkistamaan vuonna 1886 rakennettussa keskiaikaistyylisessä linnassa metsäisen puiston keskellä. Ympäröivästä puistosta löytyy palmutalo, tähtitorni sekä valtavia patsaita, graniittikrokotiili sekä virolaisten myyttinen Kalevipoeg-sankari. Nõmmessa sijaitsee seikkailupuisto, mäkihyppytorni, uimala, liikuntakeskus sekä yksi kaupungin parhaista luontopoluista.
Tallinnassa pyöräillessä parasta on se, että kaikki paikat ovat pyöräilyetäisyyksien päässä!
Vinkkejä pyöräilyyn Tallinnassa
- Pyöräilykypärän käyttö on pakollista vain alle 16-vuotiaille.
- Katua ylittäessä tulee ajaa normaalia kävelyvauhtia
- Jalkakäytävällä voivat pyöräillä vain alle 13-vuotiaat, muiden on käytettävä pyörätietä tai pyöräiltävä ajotien reunassa
- Lapset saavat pyöräillä ajotiellä 8-vuotiaasta lähtien, mutta vain aikuisen valvonnassa.
- Polkupyörän voi pysäköidä maksutta Bikeep -pyörätelineisiin Tallinnan vanhassakaupungissa ja keskustassa, nämä pyörätelineet ovat videovartioituja. Pyörät lukitaan sovelluksen avulla (iOS ja Android) tai julkisen liikenteen matkakortilla (Ühiskaart) edellyttäen, että kortti on rekisteröity verkossa. Pyörätelineitä sijaitsee: Vapaudenaukiolla, Tallinnan matkailuneuvonnan edustalla (Niguliste 2), Vana-Viru- ja Viru-katujen risteyksessä sekä Viru-keskuksen ja Solaris-kauppakeskusten yhteydessä.
- Mikäli haluat pyöräillä myös Tallinnan ulkopuolella, kannattaa muistaa, että pyörän voi yleensä ottaa junaan ilmaiseksi, kesäisin pyörien kuljettamisessa saattaa kuitenkin olla rajoituksia.
Lisätietoa pyöräteistä löytyy Tallinn.ee -sivustolta