Sisilian parhaat päiväretkikohteet
Tulivuori Etna
Etna, Euroopan korkein tulivuori on aktiivinen yhä nykypäivänä. Etna sijaitsee Sisilian itärannikolla Messinan ja Catanian läheisyydessä. Se kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Cataniasta autolla saapuen matkaa tulee Etnalle noin 35 km. Vuoren korkeus vaihtelee sen mukaan onko purkausten myötä rikki syövyttänyt huippua, vai tuonut sille uutta laavaa. Huipun korkeus huitelee kuitenkin noin 3350 metrissä merenpinnan yläpuolella. Epävakautensa vuoksi Etnan kraaterille saakka ei ole usein pääsyä, joten tähän kannattaa varautua Etnalla vieraillessaan. Tavallisesti omin päin voi nousta ainakin noin kolmeen kilometriin saakka. Mikäli kraaterille pääsee, on helpoin tapa mennä osa matkasta Rifugio Sapienzasta lähtevän köysihissin kyydissä. Hintaan sisältyy opastettu autokyyti ja kävely ylös huipulle. Reippaat ja hyväkuntoiset voivat kulkea Rifugio Sapienzasta huipulle saakka jalkaisin. Nousuun menee näin noin neljä tuntia ja laskuun hieman lyhyempi aika. Pohjoisen, Linguaglossan suunnasta voi myös nousta vuorelle. Touko-lokakuun välillä tarjolla on myös palveluita, joissa huipulle voi nousta nelivetoisella pikkubussilla oppaan kanssa. Etnalla vieraillessaan kannattaa huomioida että rinteillä tuulee usein voimakaasti.
Tulivuorista kiinnostuneen kannattaa tutustua myös omalla saarellaan, Sisilian pohjoispuolella sijaitsevaan Stromboiin joka myös on hyvinkin aktiivinen.
Sisilian rannat
Sisiliasta löytyy useita erilaisia rantoja eripuolelta saarta. Monet ovat omissa pienissä poukamissaan.
San Vito lo Capo
Yksi Sisilian kauneimmista rannoista löytyy saaren luoteisosasta, niemen kärjestä. San Vito lo Capo on kaunis lomakylä ja sen turkoosi paratiisiranta jatkuu hehkuvana pikälle Välimereen. Ranta on pitkä ja leveä. Ranta ja lomakylä ovat hieman eristyksissä, joten esimerkiksi Palermosta ajomatkaa paikalle tulee noin parin tunnin verran. San Vito lo Capolla vieraillessaan kannattaa retkeen yhdistää myös vierailu läheisessä, upean kuvauksellisessa Tonnero di Scopellon poukamassa. Historiallinen kalasatama on myös kaunis uimapaikka.
Spiaggia di Calamosche
Syrakusan ja Avolan kaupunkien eteläpuolelta, saaren kaakkoisosan rannikolta löytyy ranta Spiaggia di Calamosche. Loivasti syvenevä, turkoosinsininen poukama on erityisesti paikallisten suosima päivänviettokohde. Ranta sijaitsee luonnonsuojelualueella ja autotie ei johda rantaan saakka vaan loppureitti rannalle tulee taittaa jalkaisin (noin 20 minuuttia).
Scala dei Turchi
Sisilian etelänpuoleiselta rannikolta, Agrigenton kaupungin läheisyydestä löytyy todella uniikki ranta. Scala dei Turchi, eli Turkkilaiset portaat. Välimerestä porrasmaisesti nouseva liidunvalkea kalkkikivirinne on meren ja ja tuulten ajansaatossa muovaama. Se on mukava paikka auringossa paistatteluun ja uimiseen. Rinne ja ranta on myös hyvin kuvauksellinen varsinkin auringonlaskun aikaan kun kivetys nauttii parhaimmillaan aringon punertavista säteistä. Reitti Turkkilaisille portaille lähtee Lido Scala dei Turchi -rannalta.
Torre Salsa
Luonnonrauhaa ja -kauneutta arvostavalle: etelärannikolla Sciaccan ja Agrigenton kaupunkien välissä olevassa, WWF:n hallinnoimassa Torre Salsan luonnonpuistossa on useita kilometrejä pitkä suojeltu hiekkaranta, joka on merikilpikonnien pesimäpaikka. Ranta sopii sukelteluun ja snorklaukseen. Rannalle ja luonnonpuiston reiteille pääsee lähimmän kaupungin Montallegron suunnalta. Huomioitavaa on että rannalla ei ole mitään palveluita kuten ravintolaa tai kauppaa joten pidemmälle visiitille kannatta ottaa eväät mukaan ja toimittaa kaikki roska pois mukanaan.
Giardini-Naxos
Taorminan läheltä löytyy pieni Giardini-Naxoksen lomakaupunki, johon saapuu rantalomailijoita ympäri maailman. Etenkin Taorminassa lomailijoille Naxoksen rannat ovat potentiaaliset, jos kaipaa perinteisempää rantamaisemaa pikkukivirantojen sijaan. Giardini-Naxoksen ranta on jaettu kahteen osioon, toinen ilmaiseen ja yleiseen puoleen ja toinen hotelleille varattuun alueeseen.
Valle dei Templi -Temppelilaakso
Historiasta kiinnostunutta kiehtoo varmasti Unescon maailmanperintölistaltakin löytyvä Temppelilaakso. Paikka sijoittuu Agrigenton kaupungin ja Väilmeren välille, Sisilian lounaisrannikon tuntumaan. Kreikkalaiset rauniotemppelit ovat säilyneet 2500 vuoden takaa yllättävän hyvin ja ovat todella vaikuttava näky. Paikalla kohoaa seitsemän antiikin ajan upeaa temppeliä. Koko Agrigenton argeologinen alue on todella suuri. Paikalla kasvaa myös kaktuksia, oliivi- ja mantelipuita. Päivällä puuttomilla mäenkumpareilla voi tulla todella paahteista, etenkin kesäkuukausina, joten ihanteellisin aika raunioiden ihailuun on iltapäivästä tai auringonlaskun upeasti pylväspilareita valaistessa. Lisätietoja alueesta, tapahtumista ja erilaisista pääsymaksuista löytyy Temppelilaakson kotisivuilta.
Pikkukylät ja kaupungit
Piazza Armerina
Sisiliasta löytyy ihania pikkukaupunkeja joissa koet aitoa sislialaista tunnelmaa ja elämää rosoineen. Historia, tavat, perinteet ja vahva omannäköinen kulttuuri ovat monessa paikassa arjessa voimakkaasti läsnä. Tätä koet esimerkiksi Piazza Armerinan kukkulaisessa kaupungissa, jonka korttelit levittäytyvät rinteille. Paikka sijaitsee Cataniasta noin 90 km sisämaahan päin. Piazzalla näät usein iltapäivästä iäkkäiden sisilialaisherrojen kokoontumista ja kuulumisten vaihtamista paikalliseen tyyliin. Piazza Armerianassa ei ole tavallisesti suuria määriä turisteja, joten esimerkiksi kaupungin trattorioissa syöt hyvinkin edulliseen hintaan, suussasulavia ja taatusti paikallisia makuja! Välipalaksi voit ostaa vaikkapa virkistävää vesimelonia kadunkulmissa sijaitsevista kärryistä.
Piazza Armenian kupeesta löydät myös mielenkiintoisen Villa Romana del Casalen, 300-luvulta peräisin olevan kylpyläkompleksin. Paikka on peruja roomalaisen imperiumin mahtivuosista Sisiliassa ja se saatiin kaivettua esiin maakerrosten alta 1950-luvulla.
Cefalù
Sisilian pohjoisrannikolla sijaitsee ihastuttava pikkukaupunki Cefalù. Pientä hiekkarantaa ja vanhan kaupungin mukulakivisiä katuja yhdistävä kohde on kesällä suosittu lomapaikka monelle, mutta rauhoittuu lomasesongin laitamilla takaisin verkkaiseen arkeen. Kadunvarsien pikkupuodit myyvät muun muassa käsitöitä, keramiikkaa, asusteita ja vaatteita sekä viinejä ja juustoja. Katedraalin kupeessa paikalliset kokoontuvat kahviloihin, josta suosituin lienee leivonnaisiinsa painottava Bar Duomo. Parhaat näköalat yli kaupungin löydät kipuamalla La Roccan kalliokukkulan huipulta löytyvältä Normannilaislinnan raunioilta.
Modica
Sisilian kaakkoisosasta löytyy idyllinen Modican kaupunki, joka kuuluu myös Unescon maailmanperintölistalle. Kaupunki sijaitsee Monti Iblein solassa. Suurten korkeuserojen ja kapeiden kujien kaupungissa voit tunnelmoida vanhan ajan tunnelmaa ja barokkiarkkitehtuuria. Vaaleat talot kiipeävät rinteitä kaupunkia halkovan muinaisen rotkon molemmin puolin. Kokeile Modicassa vieraillessasi paikallista erikoisuutta, Modican suklaata. Suklaa jakaa mielipiteitä, siitä joko pitää tai ei. Se tehdään omalla reseptillään, ilman voita ja on maultaan kirpeän karvasta.
Ragusa
Modican läheisyydestä löytyy myös toinen pikkukaupunki, Ragusa. Niin ikään myös Ragusa on rakennettu kalkkikivikukkulalle, kahden laakson väliin ja kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Ragusan kiehtovin alue on sen vanhakaupunki, Ragusa Ibla. Santa Maria delle Scalen lienee paras paikka ihailla kaupunkia, joskin kirkolle päästäkseen saa kivuta useita portaita. Itse kirkko on pieni ja sympaattinen. Kaupungin taloja, palatseja ja kujia on entisöity rakkaudella.
Taormina ja Syrakusa
Sisilian suosituimpiin lukeutuviin lomakaupunkeihin kuuluvat ehdottomasti Syrakusa ja Taormina. Taorminasta voit lukea lisää täältä. Molemmat kaupungit sopivat niin pidempään lomailuun kuin päiväretkikohteiksi etenkin Cataniasta vierailtuna. Syrakusa sijaitsee noin 66 km Cataniasta rannikkoa etelään päin ja matkan voi taittaa helposti bussilla tai junalla. Antiikin Kreikan ajan nähtävyydet ja merelliset maisemat vetävät vierailijoita paikalle läpi vuoden. Kaupunki jakautuu uuteen osaan sekä Ortigia-saaren vanhaankaupunkiin. Vanhankaupungin rantakadut, pikkukujat ja tunnelma hurmaavat vieraan. Kiehtovia nähtävyyksiä ja Kreikan antiikin ajan tarinoita Unescon maailmanperintökohteesta löytyy runsaasti, mutta hienojen aukioiden ihastelussa, idyllisissä putiikeissa sekä ravintoloiden ja baarien herkullisten makujen äärellä päivä vierähtää jo helposti!
Kummisedän jalanjäljissä
Italian mafia on kotoisin Sisiliasta ja se tulee yhä monelle ensimmäisenä mieleen Sisiliaa ajatellessa. Suuri syy tähän ovat tietysti myös legendaarinen Kummisetä-elokuvien sarja, joka teki Sisilian mafian tunnetuksi maailmanlaajuisesti. Aito mafia vaikuttaa pinnan alla ja saaren paikallisten elämässä yhä, mutta matkailijalle se on miltei näkymätön.
Kummisetä-fanien pääkohde on vuorenrinteellä lepäävä Savocan kylä. Savoca sijaitsee Taorminan läheiyydessä, noin 30 km rannikkoa pohjoisen suuntaan. Savoca toimi kuvauspaikkana suurimmassa osassa ensimmäisen Kummisetä-elokuvan Sisilian kohtauksissa, kun Michael Corleone menetti sydämensä kauniille Apollonialle. Parin elokuvahäitä vietettiinkin paikallisessa Santa Lucian kirkossa. Kaupungissa toimii myös elokuvasta tuttu Bar Vitelli, jossa voit yhä nykyäänkin nautiskella virkistävän juoman tai palanpainiketta, mafiatyyliin tietenkin.
Savoca on monen Kummisetä-fanin pyhiinvaelluskohde, mutta se on onnistunut silti säilyttämään aidon luonteensa ja alkuperäisyytensä. Elokuvamaailmalle kylä on omistanut lähinnä metallisen Coppola-figuurin sekä Kummisetä-menun La pineta ravintolassa, sillä ravintolan omistajalla oli pieni sivurooli ensimmäisessä elokuvassa.
Lähiseudulla sijaitsee myös Forza d’Agrò, joka esitti elokuvissa Corleonen kaupunkia. Myös sen henki on edelleen hyvin alkuperäinen ja aito. Sisiliassa sijaitsee myös todellinen Corleonen kaupunki, mutta elokuvassa se ei näy. Oikea Corleone sijaitsee Palermon lähellä ja moni mafiapomo on sieltä todellisuudessa kotoisin. Kauniissa kylässä toimii mafianvastainen CIDMA-museo.
Kolmannen elokuvan dramaattinen loppuhuipennus sijoittuu pääkaupunki Palermon Teattro Massimon portaille. Teatro Massimo on yksi Euroopan suurimpia oopperarakennuksia, jonka historia on alkanut jo 1800-luvulta.
Lähde: Kerranelamassa-blogi/Antti Helin