Näe ja koe Prahassa
Tanssiva talo
Maailmankuulu tanssiva talo on takuulla valokuvatuin kohde. Sen suunnittelivat maailmankuulut arkkitehdit Vlado Milunić ja Frank O. Gehry. Talo rakennettiin vuosien 1992-1996 välisenä aikana ja se herätti valmistuttuaan kiivasta keskustelua. Fred ja Ginger – kuten taloa leikillisesti kutsutaan – eroaa ympäröivistä barokin ajan ja jugendtalojen rivistöstä varsin räikeästi. Inspiraationa talon ideaan oli kuuluisa tanssipari – Fred Astairea symbolisoi kivitorni ja hänen partneriaan, Ginger Rogersia, lasitorni. Tanssivan talon löydät osoitteesta Jiráskovo nám. 1981/6.
Malá Strana
Malá Strana on kaunis kaupunginosa, jossa on paljon nähtävyyksiä, hyvä valikoima erilaisia ravintoloita, ja monia erilaisia museoita. Turistit saapuvat tänne yleensä Kaarlensillan kautta, mutta etenkin viikonloppuiltapäivisin sinne on hyvä siirtyä Kaarlensillan kummallakin puolella olevaa normaalia siltaa pitkin. Malá Strana tarkoittaa pientä puolta, mutta ei ole millään muotoa pieni. Alueella on upeita barokkityylisiä taloja, vilkasta ja monikulttuurista elämää. Pääkatu Nerudova on saanut nimensä tšekkiläisen kirjailijan Jan Nerudan mukaan, joka asui kaupunginosassa.
Astronominen kello
Vanhankaupungin aukiolla, Raatihuoneen tornissa sijaitseva kuuluisa kello on yksi Prahan suosituimmista ja omaleimaisimmista nähtävyyksistä. Kello otettiin käyttöön vuonna 1410 ja se on yksi maailman vanhimmista ja hyväkuntoisimmista astronomisista kelloista. Kello kerää jokaisena päivänä runsaan yleisön seuraamaan sen tasatunnein tapahtuvaa näytelmää, jossa muun muassa apostolit esittäytyvät, luuranko soittaa kelloa ja kukko laulaa tunnin vaihtumisen merkiksi.
Prahan linna
Prahan linna (Pražský hrad) on kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Guinnesin ennätysten kirjan mukaan Prahan linna on maailman suurin muinaislinna. Linna on 570 metriä pitkä ja noin 128 metriä leveä, ja on pinta-alaltaan noin 7,3 hehtaaria. Linnoitus on saanut alkunsa jo 800-luvulla, mutta nykyiseen ulkoasuunsa se päätyi 177-luvulla. Linnassa on valtavasti näkemistä ja ennakkoon kannattaakin suunnitella mitä haluaa vierailulla ehdottomasti nähdä. Raitiovaunut 22 ja 23 vievät linnapihan lähelle. Vaihtoehtoisesti hyväkuntoiset voivat nousta linnan portaita Malostranská-metropysäkiltä. Linnan alueelle on vapaa pääsy, mutta sisätiloihin tulee ostaa pääsylippu.
Pyhän Vituksen katedraali
Prahan linnan alueella sijaitseva upea katolinen katedraali, joka on maan suurin ja merkittävin kirkko. Vaikuttavan näköinen, ranskalaisgoottilainen katedraali on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia ja sen tornit kohoavat korkealle Prahan shiluetissa. Kirkon rakentaminen kesti lähes 600 vuotta alkaen vuodesta 1344 ja päättyen vuoteen 1929.
Kaarlensilta
Kaarlensita on Vltavajoen ylittävä goottilaistyylinen kivisilta ja yksi Prahan tunnetuimmista maamerkeistä. Sillan rakentaminen aloitettiin vuonna 1357 Kaarle IV:n aikana. Rakentamista johtiPeter Parler jonka töihin kuuluu myös Pyhän Vituksen katedraali. 516 metrin pituista siltaa koristavat kolmenkymmenen pyhimyksen patsaat. Suosituin on Pyhän Johannes Nepomukilaisen patsas, jota koskettamalla uskotaan saavan hyvää onnea ja varmistavan uuden matkan takaisin Prahaan.
Kafka-museo
Museo avaa kirjailija Franz Kafkan (1883-1924) elämää ja esittelee hänen ensipainoksiaan, kirjeitään, päiväkirjojaan ja piirrustuksiaan.
Petřínin näköalatorni
Petřín-kukkulalla sijaitseva rakennelma muistuttaa Eiffel-tornia ja sieltä on hyvät näkymät etenkin kauniilla ilmoilla. Kukkulalle voi mennä funikulaarilla (kaapelijuna) ja alue on mukava kohde koko perheelle ja lasten mieleen on erityisesti kukkulalla oleva peililabyrintti.
Kultainen kuja
Pyhän Vituksen katedraalin vieressä kulkeva Kultainen kuja (Zlatá ulička) houkuttelee kävelemään ja fiilistelemään kaupungin mennyttä historiaa ja tunnelmaa. Tämän kapean kujan kulmat ovat nähneet ja kuulleet kaikenlaista, nimittäin 1300-1500-luvuilla täällä liikkuivat alkemistit, mystikot ja salatieteisiin perehtyneet okkultistit. Kultainen kuja on kuitenkin saanut nimensä alueella asuvista kultasepistä. Suurinta osaa kujan nykyisestä kauneudesta voi kiittää keisarinna Maria Terisia, joka korvasi rapistuneet talot uusilla paremmasta materiaalista tehdyillä taloilla. 1800-luvulla kujasta tuli taiteilijoiden ja muiden luovien ihmisten tyyssija. Kirjailija Franz Kafka ja runoilija Jaroslav Seifert olivat eräitä kuuluisimmista kujan asukkaista.
Man Hanging Out
Kävellessäsi pitkin Husova-katua, katso ylös: Siellä roikkuu mies tangon nokassa ja on tippumaisillaan. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä miltä näyttää, joten älä pelästy. Se on Sigmund Freudia esittävä patsas, prahalaissyntyisen taiteilija David Černýn taideteos. Roikkuva miespatsas kuvaa Freudin sisäisiä ristiriitoja, mutta moni on tosiaan säikähtänyt luullen sitä oikeaksi mieheksi, putoamassa kadulle…
Žižkovin televisiotorni
Žižkovin kaupunginosassa sijaitseva televisiotorni on 216 metrin korkeudellaan Prahan korkein rakennelma. Sen näköalatasanne on 93 metrin korkeudessa. Ylhäällä toimii myös ravintola ja pieni hotelli, jossa on vain yksi huone. Torni on rakennettu vuosina 1985-1992 ja se on muotoilultaan erikoinen, futurismin innoittama. Tornin arkkitehtina on ollut Václav Aulický ja rakennesuunnittelijana Jiří Kozák.
Žižkovin televisiotornin erikoisuus ovat jättimäisiä vauvoja esittävät kymmenen lasikuidusta valmistettua patsasta. Patsaat olivat alunperin vain väliaikaisia, mutta suuren suosion saavuttamana ne saivat jäädä paikoilleen kiipeilemään pitkin tornia.
Juutalainen museo
Juutalaismuseo (Široká 7) on vaikuttava, usean eri synagogan, museon ja haustausmaan keskittymä ja sijaitsee Prahan entisessä juutalaisgetossa Josefovissa, vanhassakaupungissa. Museoalue on suosittu nähtävyys, joten paikalle kannattaa tulla aamusta tai arkipäivänä mikäli haluaa välttää suurimmat ruuhkat. Lisätietoa ja museon aukioloajat löytyvät Juutlaismuseon kotivisuilta.
Prahan joulutori
Prahan joulumarkkinat on useana vuonna äänestetty Euroopan parhaiden joulumarkkinoiden joukkoon. Isoimmat joulumarkkinat pidetään Old Town Squarella 30.11.2024–6.1.2025 ja ne ovat auki päivittäin. Prahan joulutoreille erityistä tunnelmaa tuovat perinneruuat, kynttilöiden loiste ja tšekkiläinen musiikki. Joulutorit täyttyvät värikkäästi koristelluista puisista myyntikojuista, joista voi ostaa ihastuttavia paikallista käsitöitä. Perinteisiä tšekkiläisiä jouluherkkuja ovat esimerkiksi grillatut klobása-makkara sekä sokerilla kuorrutettuja trdelník-leivokset.