Lofootit
Lofootit
Meren rannalta taivasta kohti kohoaa vuoria, joiden äärelle on ripoteltu idyllisiä kalastajakyliä. Ilmassa tuoksuu tuore kala, ja rantaviivan rikkovissa vuonoissa ui valtavankokoisia miekkavalaita ja hylkeitä. Lofootit on koko Skandinavian kuuluisimpia luontokohteita, jonka henkeäsalpaavat maisemat vetävät matkailijaa puoleensa. Svolvaer on Lofoottien epävirallinen pääkaupunki, josta pääsee retkelle bongaamaan valaita, kalastamaan tai ihailemaan revontulia. Reinen kylästä voi lähteä sen ympäristössä kulkeville patikointireiteille, joista suosituin on Reinebringenin vaellusreitti, joka vie samannimisen vuorenhuipulle. Näköalat korkeuksista ovat mitä uskomattomimmat muiden vuorenhuippujen, sinisen meren ja alapuolella avautuvan kylämaiseman vuoksi. Niin ikään vuoristoisia maisemia näkyy Kvalvikan autiorannalla, jonne voi tehdä pienen kävelyretken merituulen syleilyssä. Saaren kärjessä komeilee Lofoottien tunnetuin kohde Ån kylä, jossa veden äärellä nököttävien punaisten mökkien takaa kohoaa valokuvauksellinen vuorimaisema. Pieni Hamnøya on Lofoottien vanhin kalastajakylä, joka sijaitsee koskemattoman luonnon ympäröimänä.
Vesterålen
Trollfjord
Vaella Dronningrutan luontopolulla vehreän rinnemetsikön ja auringon lämmittämän ylängön poikki henkeäsalpaaviin näkymiin vuorten syleilyssä uinuvien kolmen saaren äärelle. Noin 13 kilometrin pituinen reitti kiertää rantaa pitkin, ja kulkee Vesterålenin saariryhmällä. Vesterålenia kutsutaan Lofoottien pikkusisareksi, ja se sijaitsee Lofoottien pohjoispuolella. Vesterålenissa on myös kahden kilometrin mittainen, jyrkkien vuorten ympäröimä, mustavetinen Trollfjord-vuono. Hyppää siis laiva kyytiin ja lähde risteilylle upeisiin maisemiin. Myös Vesterålenista lähtevät valasristeilyt ovat uskomaton elämys. Matkan varrelle saattaa sattua myös lunneja ja muita merilintuja. Kuvauksellinen Nykslundin kalastajakylä, joka autioitui vuonna 1975, on nykyään muutamien kymmenten asukkaiden asuttama. Sinne voi pysähtyä vaikka valokuvaamaan ja pitämään pienen kahvihetken.
Senjan saari
Senjan saari
Mykistävän kauniin Senjan saaren maisemissa häämöttää Seglan vuori ja viereisen Hestenin huiput. Seglan jyrkkien rinteiden kapuaminen on monelle matkaajalle ikimuistoinen kokemus. Vaivaiskoivujen läpi kulkeva reitti Seglalle vie lopulta upeisiin vuonomaisemiin. Polkua ja pitkospuita mukaileva reitti Hestenille on huomattavasti helpompi. Huipulta avautuu maisema vuonolle ja Seglalle. Hyvä retkeilyvaihto suuntautuu Ånderdalenin kansallispuiston suomaisemiin. Reitti alkaa vuonon rannalta ja kulkee vanhojen metsien läpi vuorten laelle. Myös Husfjelletin reitti suuntautuu vuorille ja sopii ensikertalaisille. Matkalla osuu mutaista maastoa, joten kannattaa varautua hyvillä kengillä, vaikka kosteimmille alueille onkin rakennettu pitkospuut. Huipulta avautuu maisema kimmeltävälle merelle ja vuonoille. Jos patikointi ei ole mieleen, kauniita näköaloja voi ihailla Tungenesetin ja Bergsbotnin näköalapaikoilta. Tungenesetin kalliolta näkymä huipentuu torahampaita muistuttaville vuorenhuipuille. Bergsbotnin lankkusillalta taas näkyy vuonomaisemaa.
Salten
Saltstraumen, Salten
Saltenin alueelta löytyy koskematonta luontoa, yksi maailman vilkkaimmista vuorovesivirroista ja mahtavia, tuulenpieksemiä vuoria. Lisäksi Saltenin kuvaukselliset vuonot, valkoiset hiekkarannat, saaret ja luonnonpuistot tarjoavat matkaajalle unohtumattomia elämyksiä. Ehkä heräät road tripillä kirpeään aamuun ja lähdet virkistävälle kävelylle autiolle Langsandin tai Mjellenin hiekkarannalle. Kalastuksen ystäville mainio kohde on Saltstraumenin salmi, jossa vuorovesi virtaa 40 kilometrin tuntivauhdilla ja houkuttelee veden pintaan kalaparvia. Hurjapäisimmät saattavat haluta kokeilla RIB-kumivenesafaria maailman voimakkaimpiin kuuluvalla vuorovesivirralla. Sjunkhattenin kansallispuiston reiteillä patikoijan mieli lepää laaksojen, jokien ja järvien maisemissa, joita koristavat vuorten terävät huiput.
Lyngenin Alpit
Lyngenin Aplit
Villi luonto hurmaa jylhillä maisemillaan. Mahtavat lumiset vuorenhuiput kohoavat taivasta vasten Lyngenvuonon ääreltä. Vuonolta lähtee useita helppokulkuisia reittejä vuorien ja jäätiköiden äärelle, jos mielii patikoimaan. Kalaisille vesille taas pääsee kalastusretkelle vuokraveneellä. Lyngenin alueella makaava syvänsininen Blåvatnet -järvi on upea näky, jonne kävellään merkittyä polkua pitkin. Reitti on mennessä loivaa ylämäkeä ja helppokulkuinen. Aspevatnet-järvi sijaitsee samalla suunnalla kuin Blåvatnet, ja polut kummallekin järvelle lähtevät samalta parkkipaikalta. Lisäksi helmikuusta toukokuuhun Lyngen vetää hiihtokansaa laskettelemaan ja lumilautailemaan.
Alta
Altan rannikkoa. 📸 Svetlana Funtusova/www.nordnorge.com
Hyppää jokiveneen kyytiin, joka vie sinut tutustumaan Pohjois-Euroopan suurimpaan, 12 kilometriä pitkään kanjoniin Alattionjoelle eli Alta-joelle. Joki on kuuluisa lohisista vesistään ja tietenkin mahtavista maisemistaan. Patikoiminen kanjonin reunalla on myös hyvä tapa nauttia maisemista. Esihistorialliselta ajalta peräisin oleviin Altan kivipiirroksiiin voi tutustua Hjemmeluftin kylässä sijaitsevilla suurilla hiekkakivikallioilla. Tuhansissa piirroksissa, maalauksissa ja kaiverruksissa kuvataan oman aikansa elämää eläimien, ihmisten ja eläinkohtauksia kuvaavien aiheiden välityksellä.
Nordkapp
Nordkapp
Seiso kallionjykänteellä ja katso kohti horisonttia, jossa näkyy silmiin kantamattomiin Jäämerta. Olet Norkappin niemellä, pohjoisimmassa kolkassa Norjaa, joka on saavutettavissa maantietä pitkin. Magerøyan saarella sijaitseva Nordkapp on suosittu turistikohde, jossa varsinkin kesäisin käy varsinainen hulina. Vaikka Nordkappia pidetään Euroopan pohjoisimpaan kolkkana, todellisuudessa pohjoisin on Knivskjelodden, jonne pääsee patikoimalla. Luontomatkaajalle oikea elämys on lintusafari laivan kyydissä. Gjesværin kalastajakylästä pääsee Gjesværstappanin luonnonsuojelualueelle lähettyville vievälle laivaretkelle, jolla voi nähdä suuria lunnien ja pikkukajavien lintuyhteisöjä. Laivan yllä saattaa kaartaa mahtavia merikotkia. Retken aikana voi nähdä myös muun muassa kiisloja, ruokkeja, merimetsoja, merikihuja, myrskylintuja ja suulia.
Svartisenin jäätikkö
Svartisen
Patikoi metsän poikki kallioista reittiä pitkin lumoavan Svartisenin jäätikön reunalle, joka on ympärivuotisessa jäässä. Matkan varrelle sattuu upea, luolasta pulppuava vesiputous. Jäätikkö on kerrassaan valtava, ja sen massiivisuuden huomaa vasta lähempänä. Reitille pääsee, kun suuntaa autonnokan kohti Svartisvatnet-nimistä järveä. Patikointimatka sopii hyvässä kunnossa oleville, sillä sen edestakainen matka on noin 15 kilometriä. Patikoinnin lisäksi perille pääsee myös veneen kyydissä, ja veneretkeläisetkin pääsevät patikoimaan muutaman kilometrin verran päästäkseen jäätikön äärelle.