Meri on kaikkialla läsnä, sillä vilkas 12 000 asukkaan Maarianhamina sijaitsee kapealla niemellä. Lähditpä keskustasta mihin suuntaan tahansa, kohtaat pian meren ja sen lahdet. Maarianhaminassa vierailee vuosittain yli 1,5 miljoonaa laivamatkustajaa. Keskusta tuntuu silti avaralta ja väljältä, eikä ruuhkissa tarvitse jurruttaa. Maarianhaminassa lähes kaikki on kävelymatkan päässä.
Tsaari Aleksanteri II perusti Maarianhaminan 1861 Ahvenanmaan ja Suomen kuuluessa Venäjän valtakuntaan. Nimensä kaupunki sai tsaaritar Maria Aleksandrovnan mukaan. Keskeisen sijaintinsa ja hyvien satamiensa ansiosta kaupunki on kasvanut ja kehittynyt jatkuvasti. Matkailu pääsi vauhtiin 1800-luvun lopussa, kun kylpyläelämä kukoisti Maarianhaminassa. Nykyään Maarianhaminassa palvelee kylpylä Mariebad.
Lisää Maarianhaminasta
Satama on aivan Maarianhaminan keskustan laitamassa, joten siitä on helppo siirtyä hotelliin kävellen. Lentokenttä sijaitsee n. 3km päässä. Taksit odottavat lentojen mukaan kentällä.
Maarianhaminan kaupungissa on helppo liikkua kävellen. Kaupungista löytyy myös edullinen kaupunkibussilinja. Maarianhaminasta lähtee myös 5 bussilinjaa pääsaaren eri osiin.
Saaristolautoilla pääset tutustumaan Ahvenanmaahan laajemmin. Paikallinen saaristolauttaliikenne, Ålandstrafiken, on ilmainen matkustajille. Ajoneuvoista (auto, polku- ja moottoripyörä jne.) peritään reitin mukainen maksu. Saaristolauttapaikat on varattava etukäteen ja varsinkin kesäaikaan varaus kannattaa tehdä hyvissä ajoin.
Koko Ahvenanmaan saariryhmän koko on yhteensä vain 60 kilometriä, joten tunnissa ehtii autolla melkein minne tahansa. Lisäksi saarella on erittäin hyväkuntoinen pyörätieverkosto.
Maarinahminassa on maksuttomia kiekkopaikkoja auton pysäköintiä varten kaikkialla kaupungissa. Myös joitain sähköauton latauspisteitä löytyy ympäri Ahvenanmaata.
Ahvenanmaa ei välttämättä ole tunnettu ostospaikkana, mutta sieltä löytyy kaikki tarpeellinen. Kuitenkin myymälöitä ja tarjontaa ei voi verrata suurkaupunkien valikoimaan.
Korujen ystäville löytyy Torggatanilta Ele&Kele -liike, joka myy ainutlaatuisia hopeakoruja aidoilla kukkasilla. Itäsataman Merikorttelista löytyy paljon paikallista käsityö- ja taidetuotteita SALT-käsityöläistalosta.
Ympäri Ahvenanmaata on erilaisia maatilakauppoja, jotka myyvät ruokaa ja taidekäsitöitä. Jomalassa on myös ostoskeskus, jossa on useita suuria vaateketjuja ja pienempiä erikoisliikkeitä.
Lähiruokaa arvostavalle Ahvenanmaan ravintolat ovat oiva kohde. Saaren parhaimmat ravintolat sijaitsevat eri puolilla pääsaarta. Hintataso on yleisesti ottaen hieman korkeampi kuin Suomen mantereella, mutta ravintoloiden joukosta löytyy edullisempiakin paikkoja.
Useimmiten hyvinä ruokapaikkona mainittuja ravintoloita ovat muun muassa Maarianhaminan Merikorttelissa sijaitsevat Pub Niska, Hotelli Pommernin yhteydessä oleva ravintola Kvarter 5, keskustassa sijaitseva mainion olutlistan omaava Indigo sekä Merenkulkumuseon yhteydessä oleva Nautical.
Maarianhaminan ulkopuolelta usein mainittuja ravintoloita on Sundissa Kastelholman linnan vieressä sijaitseva Smakby sekä Stallhagenin panimoravintola Finströmin Godbyssa.
Yöelämän keskuksena toimii Maarianhamina.
Ahvenanmaan tapahtumatarjona on laajimmillaan kesäkuukausien aikana.
Heinäkuun puolessa välissä vietetään vuosittain viiden päivän ajan Ahvenanmaan Meripäiviä. Meripäivillä pääsee tutustumaan merenkulkuun liittyviin töihin ja ohjelmassa on myös muun muassa musiikkiesityksiä, viikinkiaikaisia taistelutekniikoita ja talonpoikaisveneiden kilpapurjehdusta.
Juhannusta vietetään Ahvenanmaalla isosti. Talot koristellaan, juhannussalkoja pystytetään ja nautitaan ruoasta perheen ja ystävien seurassa.
Syksyn yksi suurin kohokohta on koko perheen sadonkorjuujuhlat, jolloin tarjolla on monenlaisia makuelämyksiä.
Maarianhaminasta on helppo lähteä eri pituisille pyöräretkille kaupunkin ja sen ympäristöön.
Jos käytössä on auto pääset näppärästi tutustumaan kauempanakin oleviin kohteisiin. Käy vaikkapa läntisellä Ahvenanmaalla idyllisessä vanhassa kalastajakylässä Käringsundissa. Bomarsundissa vanhasta linnoituksesta on nykyisin on jäljellä 870 hehtaarin laajuinen muinaismuistoalue.