Top 10 parhaat Liettuan nähtävyydet
Liettuasta löytyy omaleimaista mystisyyttä ja salaperäisyyttä. Sinnikästä selviytymistä ja pitkiä perinteitä. Pitkät, upeat hiekkarannat kuten Palanga, Klaipeda ja Kuurinkynnäs tarjoavat rannoilla viihtyville upeat rantaloman puitteet. Luonnossa liikkujalle riittää kansallispuistoja, joissa vaellella, kaupunkilomasta pitäville Vilna ja Kaunas ovat antoisia kohteita. Historiasta, uskonnosta ja mystiikasta kiinnostuneelle Liettua on loputon aarreaitta.
1. Palanga
Rantalomasta pitäville Palangan jopa 25 kilometriä pitkät hiekkarannat ovat Liettuan, ja joidenkin mielestä koko Baltian ykköskohde parhaalle rantalomalle. Heinäkuu on vilkkainta sesonkia. Ranta-alueen nähtävyys on 400 metriä pitkä puulaituri, joka on suosittu kävely- ja kalastuspaikka. Rannalle johtaa kävelykatu, jonka varrella on varsinkin sesonkiaikaan ravintoloita ja baareja, jotka täyttyvät lomalaisista. Rantabulevardilla voi tavata kesäpäivinä jopa satoja kauppiaita myymässä mitä erilaisimpia tuotteita. Hinnat ovat hyvin kohtuulliset. Suomalaiselle jopa edulliset. Neuvostoaikoina Palanga oli puolue-eliitin suosikkipaikka. Palanga muistuttaa arkkitehtuuriltaan hieman Jurmalaa. Kätevin tapa liikkua Palangassa on polkupyörä.
2. Klaipeda
Klaipeda on Liettuan suurin ja ainoa satama, jossa pysähtyvät myös risteilyalukset. Kaupungin historia on ollut vaiherikas ja se on itse asiassa kuulunut Liettuaan vasta varsin vähän aikaa. Vanhalta preussilaiselta nimeltään Memel toimi Preussin pääkaupunkina 1800-luvun alussa. Se oli osa Saksaa ensimmäiseen maailmansotaan saakka, jonka jälkeen liettualaiset valtasivat sen vuonna 1923. Vuonna 1939 Hitler liitti Memelin jälleen Saksaan ja vuonna 1945 puna-armeija palautti sen Liettuan yhteyteen. Neuvostoajat huokuvat yhä osassa kaupunkia, vaikka paljon on tehty parannuksia uuden itsenäisyyden aikana. Kaupungin yksi tärkeimmistä nähtävyyksista on pieni, vain 17 cm korkea hiiripatsas, jonka silittely tuottaa uskomuksen mukaan onnea. Klaipedasta pääsee lautalla Kuurinkynkäälle, joka on hyvin suosittu lomakohde sekä paikallisille että turisteille. Yksi mielenkiintoisin nähtävyys, eritoten suomalaisille, on Danes-joen rantaan Vanhankaupungin reunalle ankkuroitu vanha kuunari Meridianas. Se on Suomen Neuvostoliitolle sotakorvauksena maksettu laiva, joka toimii nykyään ravintolalaivana.
3. Kuurinkynnäs ja Neringan kansallispuisto
Aivan ehdoton vierailukohde Liettuan matkalla on Kuurinkynnäs. Se on kapea maakaistale Liettuan länsiosassa, jonne pääsee vain lautalla Klaipedan kaupungista. Suurin osa kynnästä on kansallispuistoa. Osa siitä kuuluu Liettualle ja osa Venäjälle, Venäjän puolelle ei pääse ilman viisumia. Pituutta kyntäällä on vain vajaa 100 kilometriä, leveimmältä kohdaltaan se on neljä kilometriä ja kapeimmillaan alle puoli kilometriä. Kynnäs kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja on tunnettu ihastuttavista pikku kalastajakylistään sekä suojelluista ja tuulen mukana liikkuvista hiekkadyyneistään, joita tullaan ihastelemaan bussilasteittain.
Hiekkadyyni nimeltään Parnidžio sijaitsee aivan Venäjän rajalla, lähellä Nidan kylää. Sinne kannattaa mennä jo kukonlaulun aikaan, mikäli haluaa välttää suurimmat turistiruuhkat. Nagliai nimiselle dyynille on pieni pääsymaksu ja se on avoinna vain päiväsaikaan. Dyyneillä on tarkasti merkityt alueet, joilla voi kävellä. Kansallispuiston sisäänpääsymaksu on liettulaisten kesäloman aikaan moninkertaisesti kalliimpi verrattuna juhannusta edeltävään aikaan, mutta hintataso on suomalaisille silti suhteellisen edullinen. Mikäli haluaa majoittua jossakin pikkukylistä, kannattaa varaus tehdä kuukausia ennen matkaa. Majoituksen hinta on kallis varsinkin sesonkiaikaan.
Kuurinkyntäällä on paljon mänty- ja lehtimetsää, joissa kulkee luontopolkuja. Esimerkiksi Juodkrantėssa on metsäpolku, jonne on kerätty liettualaisten taiteilijoiden tekemiä puisia noitaveistoksia. Nidan kylässä on Nobel-kirjalija Thomas Mannin museo.
4. Trakain linna
Trakain linna ja sen alue ovat Liettuan yksi suosituimmista turistinähtävyyksistä. Linna sijaitsee noin 27 kilometrin päässä Vilnasta, Liettuan syvimmän ja suurimman Galve-järven saarella. Linna on peräisin 1300-luvulta ja edustaa gootilaista arkkitehtuuria. Linna on toiminut niin puolustuslinnana kuin kuninkaallisten kesäasuntoja ja vankilanakin. Se on entisöity 1400-luvun tyyliseksi, jolloin linnan kerrotaan olleen parhaimmillaan. Linna on auki ympäri vuoden. Koska linna sijaitsee saarella, käy kulku sinne puusiltaa pitkin. Linnan huoneissa on laajoja näyttelyitä. Itse Trakain kylä on pikkuinen ja värikkäitä taloja täynnä.
5. Ristien kukkula
Ristimäki on pyhä paikka, joka sijaitsee keskellä peltoa, kuudentoista kilometrin päässä Šiauliaisesta. Mäki on 60 metriä pitkä ja 40-50 metriä leveä. Ensimmäiset ristit tuotiin sinne tiettävästi jo vuonna 1831, koska tsaarihallitus ei antanut ihmisille mahdollisuutta kunnioittaa kuolleita omaisiaan. Erityisen merkityksen kukkula sai Neuvostoliiton aikana, jolloin Neuvostoliiton hallitus yritti kaikin keinoin tuhota kukkulaa ja siellä olevia ristejä. Se piti sitä vihamielisenä ja haitallisena symbolina. Mäkeä yritettiin tuhota puskutraktoreilla, ristejä poltettiin, murskattiin ja tuhottiin kaikin mahdollisin keinoin. Alueelle pääsy kiellettiin ja mäkeä vartioi Neuvostoliiton armeija sekä KGB. Kaikista näistä tuhoyrityksistä huolimatta ristejä ilmestyi kukkulalle joka ilta lisää.
Neuvostoliiton hajottua kukkulasta tuli maailmanlaajuisesti tunnettu ja paavi Johannes Paavali II vieraili siellä vuonna 1993. Hän piti siellä puheen, jonka päätteeksi hän totesi ”Risti on ikuisen elämän symboli Jumalassa.” Vuodesta 1997 alkaen on alueella järjestetty joka vuosi suuri hartaustilaisuus heinäkuun viimeisenä sunnuntaina. Nykyään kukkulalla on tiettävästi kymmeniä- ellei satojatuhansia ristejä. Kukkulan lähellä toimii myös luostari, joka on avoin pyhiinvaeltajille.
6. Kaunas
Kaunas on Liettuan toiseksi suurin kaupunki ja se toimi maan pääkaupunkina sotien välisen ajan Vilnan jäätyä Puolan alueelle 1. maailmansodan jälkeen. Sen kohokohtia ovat art deco arkkitehtuuri, vanhakaupunki, keskustan bulevardi ja lukuisat museot ja kirkot.
Kaunasiin voi tutustua lintuperspektiivistä käsin kiskoköysiradalla, joka kulkee jokilaakson molemmin puolin kohoavien jyrkkien rinteiden välissä. Esimerkiksi Žaliakalnisin köysiradalla pääsee yhdelle Kaunasin tärkeimmistä maamerkeistä, Ylösnousemuksen kirkolle, joka on korkealle rinteelle rakennettu art deco -kirkko. Neuvostoaikoina kirkon tiloissa toimi televisiotehdas. Hyviä näköaloja metsästävälle löytyy myös vanhastakaupungista vaihtoehto, sillä raatihuoneen tornista pääsee ihailemaan Raatihuoneentoria lintuperspektiivistä käsin. Vanhastakaupungista löytyvät myös Kaunasin linna, kaupunginmuseo sekä useita kirkkoja. Sen katujen varsilla on paljon ravintoloita, kahviloita, baareja, matkamuistokauppoja ja luksusputiikkeja.
Suurissa ostoskeskuksissa tai uuden keskustan kävelykadun myymälöissä voi tehdä edullisia ostoksia. Persoonallisin ostospaikka lienee kuitenkin jättimäinen markkina-alue Urmas. Urmas koostuu useista makasiinirakennuksista, joista löytyy mitä erilaisimpia pikkuliikkeitä. Yhteensä kauppoja on noin tuhat.
Kaunasissa törmää katutaiteeseen eri puolilla kaupunkia. Ehkä paras esimerkki katutaiteesta on Kiemo-pihagalleria. Sen kerrostaloalueella asuva taiteilija luo seinille jatkuvasti uutta taidetta, jonka innoituksen lähde ovat korttelin nykyiset ja edelliset asukkaat. Seinillä muistetaan myös juutalaisasukkaita, jotka kuljetettiin toisen maailmansodan aikana keskitysleireille. Toisen maailmansodan tapahtumista kertoo myös Yhdeksännen linnakkeen museo, j0sta 0n tullut juutalaisten joukkomurhan symboli.
7. Vilna
Liettuan pääkaupunki Vilna on helposti saavutettava kohde niin omalla autolla matkaileville kuin lentomatkustajillekin. Kaupunkia voi ihastella esimerkiksi Gediminasin linnasta käsin, joka on Vilnan yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä ja samalla Vilnan symboli. Myös katedraalin ja yliopiston kellotorneista käsin on hyvät näkymät yli kaupungin. Yliopiston torni kohoaa 65 metrin korkeuteen.
Vilnan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Sen ainoa säilynyt osa vanhasta kaupunginmuurista on Aamunkoiton portti, jonka sisällä on esillä yksi Liettuan pyhimmistä kuvista, ihmeitä tekevä neitsyt Maria, jonka luo kulkee lähes katkeamaton virta ihmisiä rukoilemaan. Vilnan sydän on Katedraaliaukio, jossa sijaitsee Vilnan katedraali. Katedraalin takana kohoaa komea, valkoinen Suuriruhtinaiden palatsi, josta käsin Liettuan suuriruhtinaat hallitsivat valtakuntaansa, joka oli suurimmillaan Euroopan laajimpia. Liettua on vahvasti katolinen maa ja pääkaupungissa onkin kymmeniä erilaisia kirkkoja, joista näyttävimpiä on punatiilinen Pyhän Annan kirkko. Pyhän Annan kirkon takana kohoaa suurempi Bernhardiinikirkko.
Vanhakaupungin kupeessa sijaitseva taiteilijoiden suosima boheemi Užupis-kaupunginosa on myös mielenkiintoinen vierailukohde. Se julistautui omaksi vapaavaltiokseen vuoden 1997 aprillipäivänä. Užupiksen tasavallalla on oma perustuslaki, jonka mukaan ihmisillä on oikeus olla onnellisia. Tai onnettomia. Užupiksen pientä keskusaukiota koristaa torvea soittava Enkelipatsas, joka symboloi taiteellista vapautta. Užupiksessa onkin paljon taiteilijoita, joiden galleriat ja käsityöpajat ovat nähtävyys jo sinänsä.
Museoista suosituimpia on KGB:n vanhassa päärakennuksessa sijaitseva Kansanmurhan uhrien museo, jossa esitellään KGB:n käyttämiä selleja ja kidutusmenetelmiä. Vilnan Meripihkamuseossa voi tarkastella vaikkapa pihkan sisään joutuneita hyönteisiä. Perheiden ilo Vichy Aqua Park- vesipuisto pitää sisällään monta pitkää ja hurjaakin liukumäkeä, erilaisia saunoja, poreita, virtaavaa vettä ja aallokkoa. Myös erilaisia kylpylähoitoja on tarjolla.
8. Druskininkai
Druskininkain pikkukaupunki sijaitsee noin 130 kilometrin päässä Vilnasta, Niemen-joen rannalla lähellä Valko-Venäjän rajaa. Kaupungin nimi viittaa liettualaiseen sanaan druska, joka tarkoittaa suolaa. Seudulla onkin mineraalipitoisia lähteitä, joilla uskotaan olevan parantavia vaikutuksia. Jo 1800-luvulla Venäjän keisari määräsi kaupungin matkailukohteeksi, jonne taiteiljat ja parempi väki matkusti saamaan kylpylä-, muta- ja mineraalihoitoja. Neuvostoaikoina kaupunkiin tultiin ympäri valtakuntaa.
Druskininkaissa sijaitsee 30 000 neliömetrin kokoinen täyden palvelun lomakeidas Druskininkai Aquapark. Vesipuistossa on useita vesiliukumäkiä, joista korkein kohoaa jopa yli 200 metrin korkeuteen. 30 asteen lämpöinen uima-allas korkeine palmupuineen ja saunoineen vie trooppisiin nautintoihin. Täällä on erilaisia altaita, saunoja, lukuisia vesiliukumäkiä, vastavirtaaltaita, hierovia suihkuja ja porealtaita. Varattavissa on myös erilaisia hoitoja.
Kaupungissa on monenlaisia terveys- ja kauneuspalveluja tarjoavia kylpylöitä, joista vanhin lienee Druskininkų gydykla, jossa on tarjottu terveyshoitoja ja -kylpyjä jo 1800-luvun alkupuolella. Kaupungista löytyy myös Snow Arena, Baltian ensimmäinen talviurheilukeskus, josta löytyy kaksi laskettelurinnettä, ulkorinne, lumilautailupuisto, ravintoloita, baareja lasten leikkipuisto ja paljon muuta. Mielenkiintoisia käyntikohteita ovat muun muassa Gruto Park-puisto, jonne on kerätty neuvostoaikaisia patsaita ja Antanas Cesnulis -veistospuisto sekä kiipeilypuisto.
9. Rumšiškėsin ulkoilmamuseo
Rumšiškėsin ulkoilmamuseo sijaitsee Kaunsin lähellä ja se perustetiin vuonna 1966. Alueen keskipiste on kaupunki, johon on tuotu rakennuksia kaikkialta Liettuasta, jotka ovat tyypillisiä eri aikakausille. Sieltä löytyy kaikki kaupungille välttämättömät elementit mm. kauppatori, majatalo, käsityöläisten ja kauppiaiden talot.
Pakolais- ja vastarintaliikkeen näyttely on kunnianosoitus Liettuan historian traagiselle ajanjaksolle. Näyttely koostuu jurtasta, karkotettujen kuljettamiseen käytetystä junavaunusta, bunkkeri piilopaikasta ja muistomonumenteista. Aateliskartano Aristavėlės sijaitsee alueen luoteisosassa ja juontaa juurensa 1800-luvulle. 51:ssä rakennuksessa on näyttely kullekin aikakaudelle ominaisesta sisustuksesta. Alueella on yhteensä noin 80 000 näyttelyesinettä, jotka kuvaavat talonpoikien ja kaupunkilaisten elämäntapaa, työtä ja perinteitä. Alueella järjestetään ympäri vuoden tapahtumia, jotka perustuvat vuodenaikojen kulkuun ja eri aikoina tehtäviin töihin ja perinteisiin. Alue on auki toukokuusta syyskuuhun.
10. Dzūkijan kansallispuisto ja Merkinėn pyramidi
Dzūkijan kansallispuisto sijaitsee Druskininkain lähellä, noin 100 kilometrin päässä Vilnasta. Puisto on Liettuan suurin ja sieltä löytyy luontopolkuja, melonta-, pyörä- ja kävelyreittejä, jotka kulkevat upeiden luonnonnähtävyyksien, jokien ja järvien rannoilla. Kansallispuistossa on suojelualueita, vanhoja liettualaisten olkikattoisten talojen pieniä kyliä, joiden katuja reunustavat perinteiset puiset ristit, mehiläistenhoitoa, 30 jokea ja puroa ja lukematon määrä nisäkäs- ja lintulajeja. Edelleen näkee myös vanhan perinteen mukaisesti työskenteleviä keramiikan mestareita. Puistosta löytyy myös loma-asuntoja, joiden omistajat saattavat kutsua matkailijan iltabanjaan eli saunaan, jossa löylyä höystetään paikallisilla yrteillä.
Neuvostoaikoina metsästä tuli turvapaikka tuhansille ihmisille, joita pakkosiirrettiin pois omista kylistään. Heistä tuli Liettuan vapaustaistelijoita. Mielenkiintoinen käyntikohde on metsässä, keskellä ei mitään sijaitseva Merkinė pyramidi ”Isän Jumalan kirkko”. Omistaja Povilas Žėkas väittää, että Jumala antoi hänelle ohjeet vuonna 1990 rakentaa pyramidi , jolloin hän oli vain 7-vuotias. Kirkko rakennettiin vuonna 2002 paikkaan, jonka yöllisessä näyssä ilmestynyt valohahmo oli Povilakselle ilmoittanut. Povilasin mukaan se oli vielä koristeltava ”viimeisellä Jumalan vaatimuksella” – pyramidin yläpuolella olevalla kupolilla, jotta paikka täytettäisiin Pyhällä Hengellä. Näin pyramidi sai lasikupolin vuonna 2009. Merkinės-pyramidi sijaitsee Česukai-kylässä, 25 kilometrin päässä Druskininkaiista ja 105 kilometrin päässä Vilnasta. Nykyään se on suosittu käyntikohde ja paikka tunnetaan Liettuan voimakkaimpana ja taianomaisimpana paikkana. Pyramidin akustiikka on varsin kiehtova sen arkkitehtuurin ja rakennusmateriaalien vuoksi. Pyramidiin pääsee ilmaiseksi.
Myös kansallispuistoon pääsy on ilmaista, mutta jotkut aktiviteetit kuten melonta ja onginta tarvitsevat luvan. Merkin ja Liškiavan kylissä sijaitsee barokkikirkkoja, Merkinėn linnoitusjäännös ja Liškiavan luostari. Puiston eteläpuolella on laaja Čepkeliai-suoalue (110 km²), jossa on vain yksi kävelypolku. Vaellus suolla vaatii luvan, jonka saa Marcinkonysin kylän Čepkeliai-keskuksesta.