Latvian kauneimmat linnat
Mitä kaikkea salaisuuksia keskiaikaiset linnat kätkevätkään sisäänsä! Miten ihmiset silloin elivät, mistä he pitivät, miten he söivät? Olisipa mielenkiintoista päästä tuon ajan ihmisten ”housuihin”. Osa linnoista on vuosisatojen saatossa raunioitunut, mutta moni kohde on säilynyt meidän päiviimme saakka. Valitse mieleisesi ja lähde tutkimusmatkalle Latvian linnojen tarinoihin!
Riian linna
Riian linna on yksi Latvian suosituimmista nähtävyyksistä ja merkittävimmistä keskiaikaisista linnoista. Sen rakentaminen aloitettiin vuonna 1330. Linna on tuhottu useita kertoja, mutta se on aina jälleenrakennettu ja lisäksi sitä on laajennettu. Viimeinen laajamittainen remontti toteutettiin Latvian satavuotisjuhlan aattona. Riian linna on kuulunut vuosisatojen saatossa niin Puolalle, Ruotsille kuin Venäjällekin. Latvian presidentin asuinpaikkana se on ollut vuodesta 1922. Poikkeuksena on Neuvostoaika, jolloin linnassa toimi kommunistinen lastenjärjestö, pioneerit. Itsenäisyyden palauttamisen jälkeen presidentti palasi työskentelemään Riian linnaan kesäkuussa 1995.
Linna sijaitsee Vanhan Riian sydämessä, Daugavan rannalla. Se on Latvian tärkeä historiallinen ja kulttuuriperintö. Linnassa sijaitsee myös Latvian kolmanneksi vanhin museo, Latvian kansallinen historiamuseo, jonka kattava historiallisten esineiden kokoelma muodostaa ainutlaatuisen matkan Latvian historiaan.
Rundalen linna
Rundalen linna on yksi Latvian merkittävimmistä barokki- ja rokokootyylisistä taidemuistomerkeistä. Linna rakennettiin vuosina 1736-1740 kuurinmaalaisen herttuan ja Venäjän keisarinna Anna Ivanovnan suosikin Ernst Johann Bironin kesäasunnoksi. Linnan on suunnitellut Venäjän hallitsijan hoviarkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrelli, joka suunnitteli myös Pietarin Eremitaasin.
Linnan itäosassa vierailijat pääsevät käymään esittelytiloissa – Kultasalissa, Valkoisessa salissa sekä Isossa galleriassa. Keskiosassa sijaitsee herttuan huoneisto – paraatisalongit ja yksityishuoneiston tilat, länsiosassa puolestaan ovat kokonaan uudistetut herttuattaren huoneiston tilat. Yksi linnan parhaiten säilyneistä osista on sen valtaistuinsali, jonka koristelu on peräisin vuodelta 1767.
Turaidan linna
Muinaislatvialaisten, liiviläisten kielellä Turaida tarkoittaa ”Jumalan tarhaa”. Turaidan linna on tunnettu kauniista ympäristöstään ja surullisesta 1600-luvulta peräisin olevasta Turaidan Ruusun legendasta, joka kertoo nuorista rakastavaisista, kauniista Maija-tytöstä ja puutarhuri Viktorista, jotka eivät saaneet koskaan toisiaan. Hääpäivän lähestyessä puolalainen sotilas kertoi haluavansa Maijan vaimokseen, johon tämä ei suostunut. Hän mieluummin kuolisi. Maija kertoi sotilaalle, että hänellä on taikahuivi, joka estää häntä vahingoittumasta ja pyysi sotilasta kokeilemaan huivin tehoa ja lyömään häntä kirveellä päähän. Viktor löysi myöhemmin Maijan ruumiin ja hautasi hänet linnan viereen ja istutti siihen lehmuksen. Lehmus onkin suosittu vierailukohde. Turaidan linna sijaitsee Siguldassa, Itä-Latviassa, noin 50 kilometriä Riiasta. Alueeseen kuuluvat keskiaikainen linna, kirkko, kartano, Dainumäki sekä Turaidan Ruusun monumentti. Siguldassa sijaitsee myös toinen, myöhemmin rakennettu, uusgoottilainen Siguldan uusi linna.
Cesiksen linna
500 vuotta sitten Cesiksen linna oli Liivinmaan mahtavin keskiaikainen linnoitus. Se on hyvin säilynyt ja yhä vaikuttava linnanraunio Latviassa. Linnassa on näyttely, joka kertoo Cēsiksen erityisroolista Latvian historiassa. Keäisin linnassa järjestetään mielenkiintoisia aktiviteetteja, tapahtumia ja puutarhakierroksia. Vanhassa korupajassa voi tutustua vanhoihin kultaseppien töihin, kiivetä kynttilänvalossa torniin ja nähdä Cesiksen vanhan kaupungin. Tai vierailla kellarissa, jossa aikoinaan sijaitsi linnan vankila. Linnankierroksella pääsee tutustumaan kattavasti koko linnaan. Tekemistä riittää koko perheelle.
Lielstraupen linna
Liestraupen linna on yksi Latvian keskiaikaisista linnoista, joka on säilynyt tähän päivään saakka. Linna on harvinainen sen vuoksi, että se kuului yhdelle, paroni von Rosenin perheelle vuosisatojen ajan aina vuoteen 1939 saakka. Linna on tuhoutunut ja palanut useasti vuosisatojen kuluessa. Neuvostoaikana, vuosina 1949 – 1959, linna toimi koulutus- ja traktoriasemana. Vuodesta 1963 lähtien linna on toiminut erilaisina sairaaloina. Linnaa ympäröi lampi ja puisto, jossa kasvatetaan eksoottisia puulajeja.
Tarinan mukaan linnalla on synkkä historia, sillä Lielstraupen ja Mazstraupen linnat oli yhdistetty aikoinaan maanalaisella käytävällä, joka kulki Brasla-joen ali. Lielstrupessa toimi nunnaluostari ja Mazstraupessa oli puolalalsia husaareja, jotka kävivät vierailulla nunnien luona. Näistä vierailuista pidetään todisteina vastasyntyneiden luurankoja, jotka löydettiin myöhemmin vallihautojen puhdistusten yhteydessä. Vastasyntyneet ilmeisesti hukutettiin vallihautaan.
Bauskan linna
Bauskan linna on merkittävä Liivinmaan aikainen linnoitustyyppinen linna, jossa on esillä 1500-luvun Kuurinmaan herttuoiden eli Kettlerien, huoneistot ja juhlasali. Bauskan linna koostuu kahdesta osasta. Vanhin, Liivinmaan ritarikunnan linna, rakennettiin 1400-luvun puolivälissä, josta on nykypäivään säilynyt vain linnanrauniot. Uudempi osa oli Kuurinmaan herttuoiden asuinpaikka, joka rakennettiin 1500-luvun lopussa. Bauskan linnan raunioita on restauroitu kolmeen eri otteeseen, viimeisin hanke alkoi 2000-luvun alussa.
Ventspilsin linna
Ventspilsin linna mainitaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1290. Se rakennettiin luostarityyppiseksi rakennukseksi, ja sitä voidaan pitää Latvian vanhimpana keskiaikaisena linnoituksena, joka on säilyttänyt alkuperäisen muotonsa käytännöllisesti katsoen ennallaan. Linnan kappeli on Kurzemesin alueen vanhin säilynyt kirkkorakennus. Se on toiminut paitsi kirkkona vuosisatojen saatossa, myös vankilana yli 100 vuoden ajan. Neuvostoliiton varuskunta jätti linnan vuonna 1983. Vuonna 1997 linnan rakennukset kunnostettiin ja sen ympäristöä parannettiin. Kunnostustöiden aikana löydettiin ainutlaatuisia 1500–1600-luvun seinämäkappaleita useiden kipsikerrosten alta, ja arkeologisten kaivausten aikana saatiin paljon todisteita linnasta ja sen asukkaista.
Cesvainen linna
Cesvainen linna rakennettiin vuosina 1890-1897. Tätä ”Unelmapalatsi” lempinimen saanutta linnaa pidetään yhtenä 1800-luvun lopun parhaimmista arkkitehtonisista saavutuksista.
Vuonna 1997 se liitettiin Euroopan kulttuuriperinnön luetteloon. Vuodesta 1919 lähtien Cesvainen linna toimi kouluna koko vuosisadan ajan. Cesvainen linnan puistossa on noin 70 puulajia ja pensasta.
Daugavpilsin linna
Daugavpilsin linnoitus on Daugavpilsin tärkein nähtävyys ja sitä pidetään viimeisenä bastionityyppisenä linnoituksena maailmassa, joka on säilynyt ilman merkittäviä muutoksia 1800-luvun alusta saakka. Lintuperspektiivistä katsoen linnoitus muistuttaa auringon tai tähden muotoa. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin Napoleonin hyökättyä Venäjälle vuonna 1810. Venäjän keisarillisen armeija, noin 6000 sotilasta asui linnassa ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Vuosina 1920 – 1940 linnoituksessa sijaitsi Latvian armeija, kunnes jälleen vuonna 1940 Neuvostoliiton asevoimat asettuivat sinne. Toisen maailmansodan aikana linnoitukseen perustettiin panttivankileiri “Stalag 340”. Linnoituksessa sijaitsi Daugavpilsin sotilaslentokonetekniikan korkeakoulu vuosina 1948-1994.
Linnoitus on yksi kaupunginosa, jossa yli 1000 asukasta virallisesti asuu. Linnan restauroimiseksi ja entisen loiston palauttamiseksi on tehty paljon työtä ja linnoituksen peruskorjaushankkeisiin on investoitu viime vuosina yli 30 miljoonaa euroa.
Jelgavan palatsi
Jelgavan merkittävämpiä nähtävyyksiä on barokkityylinen Jelgavan palatsi, joka on Baltian suurin barokkityylinen palatsi. Se on toiminut herttuoiden, Ranskan kuninkaiden ja Kuurinmaan kuvernöörien asuntona. 1900-luvun alkupuolella palatsista tuli valtion omaisuutta, ja suurten kunnostustöiden jälkeen palatsiin päätettiin perustaa Latvian maatalousyliopisto, joka avattiin syksyllä 1939 ja joka toimii yliopistona edelleen. Palatsi on vuosisatojen saatossa tuhoutunut useasti tulipaloissa ja se kärsi valtavia tuhoja toisessa maailmansodassa. Vuosien 1956 – 1964 välisenä aikana restauroitiin vain palatsin sisäosia. Ulkopuolta on uusittu pienissä osissa tämän jälkeen. Entisistä ajoista palatsissa kertoo vain yksi näyttelyhuone, jossa on näytteillä muun muassa huonekaluja.
Lue lisää kohteista
Tästä linkistä pääset kurkistamaan kaikkiin Latvian upeisiin linnoihin, kartanoihin ja palatseihin.