Näe ja koe matkalla
Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo
Auschwitz-Birkenau oli Natsien laajin keskitysleiri, jossa yli 1,1 miljoonaa ihmistä menetti henkensä. Paikka sijaitsee Oświęcimissä noin 50 kilometrin päässä Krakovasta. Keskitysleiri koostui aikanaan kolmesta eri leiristä: Auschwitz I -pääleiristä, joka nykyään toimii museona, Auschwitz II-Birkenausta, joka oli varsinainen tuhoamisleiri monine suurine kaasukammioineen sekä Auschwitz III:sta, joka oli kemikaalitehtaan työleiri, mutta tuhottiin kokonaisuudessan sodan loputtua. I ja II -leirien välillä on välimatkaa noin 2 km. Natsit avasivat aikanaan ensimmäisenä Auschwitz I -leirin. Alueelta löytyy useita huoneita täynnä vangeilta jääneitä tavaroita, matkalaukkuja, kenkiä, silmälaseja. Yksi huone on täynnä vangeilta ajeltuja hiuksia, joita käytettiin sodan aikana mm. langan ja huopien tekemiseen. Eri parakkeihin on koottu myös teemallisia näyttelyitä mm. vankien arjesta ja kuoleman osastosta. Mahdollista on myös katsoa 15 minuutin mittainen video, joka on kuvattu leiriltä vapauden koittamisen ajalta. Birkenaun leirille vangit tuotiin junalla, jossa lääkärit erottelivat vangit työkykyisiin ja -kyvyttömiin. Tuhannet ja tuhannet vangit joutuivat näin suoraan kaasukammioon ja tämän jälkeen joko poltettavaksi krematorioon tai heitetyksi joukkohautaan. Birkenaun alue on laaja. Vaikka natsit sodan loputtua yrittivät tuhota aluetta, löytyy sieltä vielä alkeellisia parakkeja, kilometrettäin piikkilanka-aitoja ja teitä.
Museossa käy vuosittain miljoonia turisteja, sisäänpääsylippu tai järjestetty retki kannattaa varata jo hyvissä ajoin. Lue lisää Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseosta
Oskar Schindlerin tehdas
Veikseljoen toisella puolella sijaitsevasta Podgórzen teollisuusalueelta löytyy Fabryka Emalia Oskara Schindlera eli Oskar Schindlerin emalitehdas. Schindlerin tehdas toimi monien juutalaisten pelastajana vuosina 1940–1944, tehtaasta Schindler sai juutalaiset siirretyksi kotikonnuillensa Tšekin Määriin. Steven Spielbergin 1990 -luvulla ohjaama mustavalkoinen elokuva Schindlerin lista toi tehtaan toiminnan kaiken kansan tietoisuuteen. Museoitu Schindlerin tehdas avattiin vuonna 2010. Tehtaassa on kolme näyttelytilaa. Yhdessä tilassa on vuosien 1939–1945 Krakovan saksalaismiehityksestä kertova näyttely. Lisäksi on ajoittain vaihtuvia näyttelyjä , joissa esitellään usein jotakin sotaan tai juutalaisvainoihin liittyvää. Yhdessä huoneessa näytetään elokuvia ja pidetään luentoja.
Kuten monet muutkin Krakovan nähtävyydet, myös tämä on suosittu vierailukohde. Tästä johtuen sisäänpääsylippu kannattaa lunastaa jo etukäteen. Schindlerin tehdasta ei suositella alle 14-vuotiaille sen karun näyttelyn johdosta.
Krakovan vanhankaupungintori, Rynek Główny
Krakovan vanhankaupungintori Rynek Główny on Euroopan suurimpia keskiaikaisia aukioita, Krakovan sydän, jota ympäröi entisten muurien paikalla oleva puistoalue. Aukio on suosittu kokoontumispaikka niin paikallisten kuin turistienkin kesken, sieltä löytyy kahviloita ja ravintoloita moneen makuun. Aukiolla sijaitsee myös useita Krakovan matkaajan tärkeimpiä nähtävyyksiä ja vierailukohteita. Kaunis 1300-luvulta peräisin oleva Mariankirkko herättää huomion, koska sen tornit ovat silmiinpistävän eripariset. Mariankirkon edessä sijaitsee 1800-luvulla eläneen Puolan kansallisrunoilijan Adam Mickiewicz muistomerkki. Yleensä kaupunkien tärkeimmillä aukioilla sijaitsee myös raatihuone, mutta Krakovassa tämä piti purkaa huonosta kunnosta johtuen jo 1820-luvulla, jäljelle jäi vain kaupungitalon torni, johon on mahdollista kiivetä mutta jonka sisätiloissa sijaitsee myös museo. Aukion laidalla on suuri rakennus ”Sukiennice”, joka on toiminut kauppapaikkana jo keskiajalta lähtien, rakennuksen suojista löytää niin tuliaisostokset kuin vatsantäytettäkin.
Krakovan joulutorit
Krakova ihastuttaa tunnelmallisilla joulutoreilla ja kaupunki muuntautuukin melkoiseksi joulun ihmemaaksi aina adventin aikana. Suurin joulutori pidetään Krakovan Vanhankaupungin aukiolla Rynek Glownylla, mutta kaupungista löytyy muitakin joulutoreja Joulutoreilta löytää mukavia matkamuistoja ja joululahjoja, puolalaista käsityötä, vanhanaikaisia käsintehtyjä leluja, joulukoristeita, taidokkaasti koristeltuja pipareita ja paljon muuta. Torilla on tammitynnyreitä täynnä lämmintä hehkuviiniä ja kauppiaita myymässä paksuja viipaleita paistettua oscypek-vuoristolaisjuustoa ja krakovanmakkaraa. Istahda alas ja nauti jouluisesta tunnelmasta! Vanhankaupungin aukion joulutoria vietetään päivittäin 29.11.-26.12.2024.
Barbakan
Barbakan on keskiaikainen linnoitus, joka rakennettiin osaksi kaupungin puolustusjärjestelmää 1400-luvulla. Barbakan on yksi harvoista alkuperäisistä Krakovan kaupunginmuurin osista, jotka ovat säilyneet tähän päivään saakka. Tämä pyöreä linnoitus on tunnettu massiivisista muureistaan ja lukuisista torneistaan, ja se toimi tärkeänä suojana vihollishyökkäyksiä vastaan.
Krakovan Pyhän Marian kirkko
Puolan tunnetuimpiin ja kauneimpiin kirkkoihin kuuluva Pyhän Marian kirkko, Bazylika Mariacka, sijaitsee Vanhankaupungin Rynek Główny -aukiolla. Se on 1300-luvulla basilikatyyliin rakennettu kirkko, jonka tornit herättävät huomion eriparisuudellaan. Legenda kertoo, että kaksi veljestä rakensi torneja ja he kilpailivat, kumman tornista tulisi korkeampi. Vanhempi varmisti voittonsa tappamalla nuoremman. Korkeammasta tornista kuuluu joka tunti trumpetilla soitettu melodia, joka päättyy kesken. Soitto on alun perin soitettu varoittamaan vihollisen hyökkäyksestä. Tornien ja torvisoiton lisäksi kirkon alttaritaulu on huomionarvoinen. Se on erittäin koristeellinen sekä suuri; korkeutta sillä on 13 metriä ja leveyttä 11 m. Sekä kirkkoon sisälle että torniin pääsee pientä sisäänpääsymaksua vasten, lippuja myydään kuitenkin vain rajoitetusti.
Kazimierzin juutalaiskaupunginosa
Kazimierz, vanha juutalaisten asuttama kaupunginosa, sijaitsee hieman vanhan kaupungin ulkopuolella. 1400-luvulla juutalaiset pakotettiin muuttamaan Krakovasta Kazimierziin, myöhemmin alueelle muutti myös muualta Euroopasta karkotettuja juutalaisia. Toisen maailmansodan aikaan juutalaiset siirrettiin ghettoon sekä keskitysleireille ja Kazimierz autioitui kymmeniksi vuosiksi. Nykyään Kazimierzista löytyy juutalaisten ja alueen historiasta kertovia museoita sekä synagogia esimerkiksi edelleen tomiva Remun synagoga ja tämän vieressä sijaitsee vanha juutalainen hautausmaa. Hautausmaa on pyhiinvaelluskohde; juutalaiset ympäri maailmaa saapuvat osoittamaan kunnioitusta sinne haudatuille rabbeille. Kazimierzin tunnelma ja arkkitehtuuri ovat erityisiä, se tihkuu taidetta ja boheemia yöelämää. Siellä kannattaa poiketa myös ravintolassa maistelemassa perinteisiä juutalaisia ruokia.
Wieliczkan suolakaivos
Wieliczkan suolakaivos toimi 700 vuoden ajan aina vuoteen 2007 asti. Paikka on erikoinen ja täysin ainutlaatuinen maanalainen maailma, jossa kaikki on valmistettu suolasta. Kaivos onkin liitetty mukaan Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaivoksen uumeniin louhitut huoneet ovat taidokasta käsityötä, joita koristavat upeat suolasta veistetyt koristeet, patsaat ja kruunut. Huoneita on kaikkiaan 20 ja näistä upein on the Chapel of St. King -kappeli. Kaivokseen päästäkseen on käveltävänä kaiken kaikkiaan noin 800 porrasta, näistä ensimmäiset noin 350 porrasta johdattaa alas kaivostunneliin 135 metrin syvyyteen. Kaivokseen mentäessä kannattaa pukea mukavat kävelykengät sekä lämmintä vaatetta, sillä alhaalla tunnelissa lämpötila on vain noin 14 °C. Wieliczkan suolakaivos sijaitsee noin 15 km päässä Krakovasta, paikalle pääsee esimerkiksi paikallisjunalla. Kierroksille otetaan rajoitettu määrä osallistujia, joten liput kannattaa ostaa etukäteen.
Sukiennice, vanha Verkahalli
Krakovan Vanhankaupunginaukion keskellä sijaitsee suuri raennus, Sukiennice (engl. Cloth Hall) eli Verkahalli, joka on keskiajalta lähtien ollut vilkas kauppapaikka. Hallin alkuaikoina myynnissä oli eksoottisia, itämaisia tuotteita kuten mausteita ja silkkiä sekä tekstiilejä, nahkaa, vahaa, suolaa ja lyijyä, nykyään siellä on suuri määrä erilaisia matkamuistoja myyviä kojuja. Halli on katettu, mutta talviaikaan siellä on yhtä kylmä kuin ulkonakin. Rakennuksessa sijaitsee myös useita Krakovan hintatasoon nähden kalliita kahviloita ja ravintoloita. Useimmilla kahviloilla ja ravintoloilla on terassit, osalla talvisinkin. Hallissa on taidegalleria, jossa on esillä 1800-luvun puolalaista taidetta, maalausten pääpaino on kansallisromantiikassa.
Yksi Sukiennicen nähtävyyksistä on maanalainen museo Rynek Underground. Museossa näkee aukion alapuolella olevia osia, myös kauppahallin entisiä kojuja. Nähtävillä on multimedia-näyttely Krakovan historiasta, lyhytelokuvia, 1000-luvulta peräisin oleva hautausmaa ja erilaisia vanhoja esineitä.
Wawelin kukkula
Wawelin kukkulalta aluetta hallitsee majesteettinen linna, Puolan kuninkaiden asuinpaikka. Kuninkaanlinnassa pääsee tutustumaan edustustiloihin sekä kuninkaallisten yksityisiin asuintiloihin. Linnassa sijaitsee myös lohikäärmeen luola, jossa on näytillä kaupunkia huhujen mukaan menneinä aikoina piinanneen lohikäärmeen luita. Krakova on saanut nimensä Krak-nimiseltä suutarilta, joka surmasi tämän Wawelin kukkulan näyttävimpiin rakennuksiin kuuluu myös 1300-luvulla rakennettu Krakovan tuomiokirkko (Katedra Wawelska). Aikoinaan kirkon kultakattoisessa Sigismund-kappelissa kruunattiin maan kuninkaat ja 400 vuoden ajan sinne myös haudattiin kaikki Puolan kuninkaalliset. hirviön. Alueella on lisäksi itämaisen taiteen museo, ase- ja aarre-esittely sekä näyttely, jossa on esillä Wawelin kukkulan arkeologisia löytöjä. Kesäaikaan siellä voi ihastella myös kaunista puutarhaa. Kukkula on suosittu vierailukohde myös paikallisten keskuudessa. Mikäli mielii sisätiloihin kannattaa liput hankkia etukäteen tai varautua jonottamaan niitä.