Bonusta jokaisesta matkasta!

Pohjois-Makedonia

Aikanaan Jugoslaviasta itsenäistynyt valtio houkuttelee upeilla vuoristo- ja järvimaisemillaan matkaajaa!

Pohjois-Makedonia pähkinänkuoressa

Pohjois-Makedonia itsenäistyi Jugoslaviasta vuonna 1991. Se  kattaa vain osan muinaisen Makedonian valtakunnan alueesta, josta suurin osa kuuluu Kreikan Makedonian maakuntaan. Nimikiista Pohjois-Makedonian nimestä kesti tämän vuoksi vuosikymmeniä. Kreikka ja Makedonia pääsivät sopuun nimestä vasta vuonna 2018 ja se astui virallisesti voimaan helmikuussa 2019.
Noin 2 miljoonaisesta kansasta 65 % puhuu makedoniaa ja neljännes albaniaa.

Pohjois- Makedonian tasavalta on 25 713 neliökilometrin laajuinen, ja se kattaa runsaan kolmanneksen historiallisen Makedonian alueesta. Se sijaitsee Sar- ja Rhodopevuorten välissä Vardajoen laaksossa. Maan etelärajalla sijaitsee kolme suurta järveä. Alue on seismisesti aktiivista. Pohjois-Makedoniassa on 34 yli 2000 m korkeaa vuorta.  Maassa on lähes 1000 kirkko ja luostaria. Äiti Teresa syntyi Skopjessa vuonna 1910. Lähellä Skopjen kaupunkia, Vodno-vuoren päällä sijaitsee 66 metriä korkea rautainen risti, joka rakennettiin kristinuskon 2000-vuotisjuhlan kunniaksi. Rakennustyöt saatiin päätökseen vuonna 2011. Vuoren huipulle pääsee köysiradalla tai tietä pitkin.
Pohjois-Makedonian ilmastoon kuuluvat kylmät talvet ja lämpimät kesät. Ylänköalueilla on talvisin pitkään lunta. Pääkaupunki Skopjessa  heinä- ja elokuun keskimääräinen päivän ylin lämpötila noin 30 astetta, ja keskimääräinen alin lämpötila joulukuusta helmikuuhun pakkasen puolella.

Ohridin alue kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon sekä luonto- että kulttuuriarvojen takia.

Vesi: Vesijohtovesi ei ole juomakelpoista. Käytä vain pullotettua vettä.
Sähkö:  220 V
Kellonaika: Kello on tunnin Suomen aikaa jäljessä.
Valuutta: Makedonian dinaari.
Turvallisuus:  Pohjois-Makedonia on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Etnisten ja poliittisten ryhmien välillä saattaa esiintyä jännitteitä. Suuria väkijoukkoja tulee välttää. Taskuvarkauksien välttämiseksi on henkilökohtaisten tavaroiden käsittelyssä ja säilytyksessä oltava varovainen julkisilla paikoilla. Ylimääräinen matkavaluutta ja passit kannattaa laittaa hotellin turvalokeroon, mikäli mahdollista. Varkauden sattuessa tulee ilmoitus tehdä paikalliselle poliisille, sillä se helpottaa korvausten hakemista vakuutusyhtiöltä. Myös pankkiautomaatteja käytettäessä kannattaa suojata tunnusluku. Pohjois-Makedonia sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia. 
Sairastuminen: Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen. Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei käy Pohjois-Makedoniassa.  Suomalaiset vakuutuskortit eivät todennäköisesti kelpaa lääkäriasemilla vaan mahdolliset käynnit pitää maksaa paikan päällä. Kaikki kuitit kannattaa säilyttää korvauksen hakua varten Suomessa.
Hätätilanteet: Tärkeitä puhelinnumeroita: Poliisi + 389 192, Ambulanssi +389 194
Mikäli passisi katoaa, tee siitä ilmoitus välittömästi paikalliselle poliisiasemalle.  Ota jo ennen matkaa kopiot tärkeistä asiapapereista kuten passista  ja lentolipuista ja säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Suurlähetystö:
Suomen Suurlähetystö, Belgrad
Embassy of Finland
Bircaninova 29
PO Box 926
11000 BELGRADE
SERBIA
Puh.: +381 11 306 5400
Päivystys:+358 9 1605 5555
sanomat.BEO@formin.fi
paivystys.um@formin.fi (päivystys)

Pohjois-Makedoniassa sijaitsee Suomen kunniakonsulaatti, joka tarvittaessa avustaa yhteydenpidossa paikallisiin viranomaisiin tai lähimpään Suomen suurlähetystöön. Kunniakonsulin kautta ei voi varata esim. passia.
Puhelin + 389 23 109 185
Sähköpostiosoite: m6.investments@m6.mk
Käyntiosoite: 1000 Skopje, Street 810 / no. 2

Matkustusasiakirjat

Suomen kansalaisilla tulee olla mukanaan passi. Passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen. Muiden kuin suomen kansalaisten on itse selvitettävä mahdollinen passin ja viisumin tarpeensa Pohjois-Makedonian suurlähetystöstä. Matkustaja on velvollinen huolehtimaan itse kaikista matkaa koskevista matkustusasiakirjoista. Niistä kannattaa ottaa kopiot ennen matkaa ja säilyttää ne matkan ajan erillään alkuperäisistä dokumenteista. Mikäli matka peruuntuu puutteellisten matkustusasiakirjojen vuoksi, ei matkatoimisto korvaa menetettyä matkaa. Huom! Mikäli matkalla on mukana lapsia, joilla on eri sukunimi kuin vanhemmilla tai hän matkustaa vain toisen vanhemman kanssa, tai ilman omia vanhempia voi Pohjois-Makedonian  viranomaisilla olla vaatimuksia perhesuhteiden todistamisen sekä tästä johtuvien erillisten asiakirjojen ja lupien  mukaan ottamisen suhteen. Pyydämme tarkistamaan asian hyvissä ajoin ennen matkaa.
Lisätietoja suomalaisten matkustusasiakirjoista Ulkoministeriön sivulta: https://um.fi/passi tai poliisin sivuilta: http://www.poliisi.fi

Pohjois-Makedoniaan suuntautuvat matkamme