Näe ja koe matkalla
Vanha rautatieasema ja museo
Haapsalun kaupungin reunalla odottaa ihastuttavan upea asemarakennus. Tämä rautatien pääteasema on rakennettu 1900 -luvun alussa ja säilynyt alkuperäisessä ulkoasussaan. Rakennuksen erityisiä piirteitä ovat pitkä katettu laituri ja keisarillinen odotushuone. On kuin lähtisit aikamatkalle viime vuosisadan alkuun, kun korviin kantautuvat höytyveturien äänet.
Rakennus toimii myös museona. Pääset tutustumaan Viron rautateiden melkein puolen vuosisadan pituiseen historiaan ja eläkkeellä oleviin juniin sekä viestinnän historiaan.
Tallinna Zoo
Tallinnan eläintarha sijaitsee vastapäätä Rocca al Mare -kauppakeskusta Tallinnan länsipuolella, noin 5 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Eläintarhalle pääsee helposti omalla autolla, taksilla tai julkisilla kulkuvälineillä. Eläintarha avattiin 1937, kun Helsingissä voittanut Viron ammuntajoukkue toi pokaalin lisäksi mukanaan lahjaksi saadun ilveksen poikasen Ilun. 87 hehtaarin laajuiselle metsämaalle levittäytyvä eläintarha voi ylpeillä pohjoisen Euroopan parhailla kokoelmilla. Kesän 2024 uutuutena on Tiikerilaakso, joka on koti muun muassa Siperiantiikerille sekä muille alun perin Kauko-Idässä eläville eläinlajeille.
Pärnun hiekkaranta ja rantapromenadi
Lottemaa -teemapuisto
Lottemaan teemapuisto sijaitsee noin 15min ajomatkan päässä etelään Pärnun keskustasta. Lotte on piirroselokuvista ja -kirjoista tuttu hahmo, joka asustaa keksijöiden kylässä. Tekemistä riittää kaikille. Lottemaassa voi pitää hauskaa tuttujen hahmojen kuten Lotten, Brunon ja Albertin kanssa, askarrella Oskarin kanssa, opetella puutarhataitoja Annan kanssa, musisoida Paulan kanssa, urheilla Matin kanssa, katsella koko perheen kanssa hauskoja teatteriesityksiä, testata taitojaan seikkailupuistossa sekä käydä Keksijäkylän asukkaiden hienoissa kodeissa, joista löytyy valtavasti erilaisia jännittäviä keksintöjä.
Lämpimänä kesäpäivänä voi seikkailun ja hauskanpidon lomassa esimerkiksi rentoutua uimarannalla. Lottemaasta löytyy myös ravintoloita ja kahviloita joissa nauttia päivällistä puuhailun välissä. Aikaa kannattaa varata koko päivä. Lottemaan parkkipaikalta on noin 600m kävely teemapuiston portille. Matkan voi taittaa myös nousemalla junan kyytiin. Junalipusta menee pieni lisämaksu pääsylipun päälle. Lottemaa on auki kesäkuusta elokuuhun, tarkista aukiolot Lottemaan kotisivuilta.
Voit varata liput Lottemaahan matkavarauksesi yhteydessä tai OmaLoma -appistamme.
Soomaan kansallispuisto
Puolen tunnin ajomatkan päässä Pärnusta itään sijaitsee Somaan kansallispuisto. Luontomatkailusta nauttiva pääsee kansallispuistossa kulkemaan pitkospuita läpi kauniin suomaaston.
Jos kansallispuistovierailusta haluaa vähän eksoottisemman kannattaa tähdätä Soomaan ”viidenteen vuodenaikaan”. Kevätlumien sulaessa ja runsaiden sateiden jälkeen alueen matalat metsät ja tiet peittyvät tulvavesiin. Tällöin ainut kulkuneuvo metsien lomassa on kanootti, joita saa vuokrattua puistosta.
Alueen tunnetuinpia vierailukohteita ovat Torin helvetti (Torin porgu), Riisan historiallinen kylä ja kansallispuiston vierailukeskus. Soomaan kansallispuisto on majavan tärkeää asuinaluetta.
Rummun louhos
Noin 45 kilometrin päässä Tallinnasta lounaaseen sijaitsee Rummun louhos. Louhos on toiminut Vasalemman marmorin louhintapaikkana ja nykyään se toimii matkailukohteena. Rummun louhoksella työskentelivät pääsääntöisesti Murrun vankilan vangit ja vankilan lakkauttaminen pysäytti myös louhoksen. Louhoksen pumppujen pysäyttämisen jälkeen vesi nousi niin nopeasti, että kaivosrakennukset ja osa työkoneista jäivät veden alle. Nyt ne muodostavat harvinaisen kirkkaan veden kanssa ainutlaatuisen vedenalaisen nähtävyyden. Alue on sukeltajien suosiossa.
Pienellä sisäänpääsymaksulla pääset tutustumaan alueeseen ja pulahtamaan kirkkaaseen veteen. Vuokraa esimerkiksi sup-lauta ja lähde seikkailulle. Kesäisin louhos on avoinna kaikille matkailijoille, muissa ajankohdissa ryhmille ennakkotilauksesta.
Keila-Joan linna ja Schloss Fall -museo
Keila-Joan kartano rakennuksineen on valmistunut vuonna 1833 ja edustaa uusgoottilaista tyyliä. Kartano on auki vuoden ympäri ja sisäänpääsymaksulla pääsee tutustumaan sen näyttelyyn sekä huoneisiin. Kartanon kotisivuilta voi myös varata etukäteen suomenkielisen esittelyn linnaan ja sen alueisiin. Kartanossa vieraita palvelee myös ravintola.
Linna itsessään on mielenkiintoinen vierailukohde, mutta myös sen upea ympäristö on näkemisen arvoinen. Lähellä virtaava joki kuohuu putouksesta kuuden metrin korkeudesta. Keila-Joan kartano sijaitsee 10 minuutin ajomatkan päässä Laulasmaalta.
Keilan vesiputous
Keilan vesiputoukset sijaitsevat Laulasmaalta noin 6 kilometriä kohti Tallinnaa. Vesiputous on kuusi metriä korkea ja 60-70 metriä leveä. Putousten päälle pääsee kävelemään riippusiltoja pitkin. Putousten läheinen vesivoimala on entisöity 1920-luvun ulkonäköön.
Parkkipaikalta on putouksille muutaman sadan metrin kävelymatka. Alueeseen kannattaa lähteä tutustumaan 3 kilometrin pituisella luontopolulla.
Türisalun jyrkänne ja näköalapaikka
Türisalun luonnonsuojelualueen pysähdyttävin vierailukohde ovat kalkkikivijyrkänteet, jotka nousevat kohtisuoraan parhaillaan jopa 31 metriä meren pinnasta. Jyrkänteen päällä on näköalapaikka, jonne on helppo päästä ja se onkin tallinnalaisille suosittu retkikohde. Korkealta avautuu kaunis näköala merelle ja Vääna-Jõesuun rannalle. Näköalapaikalta lähteviä polkuja seuraillen voi kulkea alas merenrantaan. Luonnonsuojelu alue sijaitsee 10 minuutin ajomatkan päässä Laulasmaalta kohti Tallinnaa.
Haapsalun Promenadi
Haapsalun kylpyläkaupungin tsaarivallan vuosilta kuuluisaa loistoa heijastuu pitkin merenrantaa kulkevalla promenadilla, jonka helmenä pidetään puupitsistä upeata Kuursaalia. Rantakatua kävelessäsi saat tarkistaa kellosi auringonkellolla sekä levätä maailmankuuluun säveltäjän Tshaikovskin istuinpenkillä. Pitkin Promenadia löydät laattoja, joista saat tietoa Haapsalun historista (tekstit viroksi ja englanniksi)
Promenaadikatu alkaa Afrikan rannalta ja johtaa aikoinaan täällä toimineen kahvilan mukaisesti nimensä saaneelle suklaa-promenadille. Promenadilta löytyy lasten leikkikenttä sekä kaupungin ainut lintujentarkkailu torni. Laululavan takaa löydät Haapsalun hoitomudan käyttöönottajan Carl Hunniuksen muistopatsaan.
Paldiskin suljettu kaupunki
Paldiskin rannikkokaupungista tekee jännittävän vierailukohteen sen historia. Neuvostoaikana Paldiskissa toimi sotilastukikohta, minkä vuoksi kaupunki oli niin sanottu suljettu kaupunki. 16 000 ihmistä työllistäneeseen sotilastukikohtaan ja sen viereiseen kaupunkiin ei ollut ulkopuolisilla asiaa. Nykyään kaupungissa on noin 4000 asukasta, joista suurin osa ovat venäjän kielisiä. Ympäri kaupunkia voi nähdä neuvostoarmeijan hylkäämiä rakennuksia. Suosittuja vierailukohteita ovat myös Pakrin majakka sekä kuvanveistäjä Amandus Adamsonin ateljeemuseo. Paldiskiin on noin 15 minuutin ajomatka Laulasmaalta.
Haapsalun Piispanlinnan rauniot ja kirkko
Haapsalun piispanlinna on rakennettu 1260-70 luvulla ja se toimi aina 1600-luvun loppuun asti paikallisten viranomaisten asuntona.
Linnoituksen pihaan ja muureille pääsee kiertelemään ilmaiseksi. Pihassa on myös kesäisin käsityöläisten pieniä pajoja, joissa pääsee seuraamaan esim. raudan taontaa keskiaikaisin menetelmin.
Linnoituksen parhaiten säilyneessä osassa on keskiajan historiaa käsittelevä museo, jonka läpi pääsee myös eteläsiivessä sijaitsevaan katedraaliin, joka on mainittu ensimmäisen kerran jo vuonna 1279.
Kyseessä on yksi parhaiten säilyneistä linnoituksista Virossa.
Valkean Daamin -tarina
Keskiajalla pääsy linnaan oli kielletty naisilta, kuoleman uhalla. Tarinan mukaan eräs linnan tuomioherroista kuitenkin rakastui palavasti nuoreen naiseen ja salakuljetti tämän linnaan. Kun salaisuus paljastui, tuomittiin tyttö kuolemaan mitä kauheimmalla tavalla. Hänet haudattiin elävänä linnan muurien sisään vesiruukku mukanaan. Päiviä neidon valitus kuului muurin sisältä, kunnes vaimeni kokonaan. Elokuisin neidon valkea aave ilmestyy linnan ikkunaan, suremaan menetettyä rakkauttaan.
Tarinan ympärille rakentuu elokuisin Haapsalun merkittävin tapahtuma Valkean daamin aika, jolloin Haapsalun linnan ympäristön valtaavat markkinakojut, tanssi- ja lauluesitykset sekä linnan pihalla esitettävä näytelmä.
Niitvälja golf
Niitväljan golfkenttä sijaitsee noin 10 minuutin ajomatkan päässä Laulasmaan kylpylästä etelään. 18-reikäistä puistokenttää kuvaavat ennen kaikkea kaunis luonto, puhtaat metsät ja runsaat vesistöt, jotka yhdessä takaavat erinomaisen golf-elämyksen. Kentän kruunun jalokivenä on 15. reiän Par 5, joka päättyy saariviheriölle. Kentältä löytyy myös ammattimainen golf-koulu. Kerhorakennuksessa palvelevat saunat ja ravintola.
Valgeranna Seikkailupuisto
Reipas 10km Pärnun keskustasta sijaitsee Valgerannan Seikkailupuisto, joka tarjoaa kiipeilyhaasteet kaiken tasoisille kiipijöille.
Aivan merenrantaan sijoittuva alue mahdollistaa kiipeilyn kuudella korkealla seikkailuradalla. Korkealta puiden latvoista voi ihailla kaunista merimaisemaa.
2-7 -vuotiaita lapsia odottaa matalalle rakennettu lasten seikkailurata, joka sisältää riippusiltoja, keinuja ja köysiratoja.
Turvavaljaat ja kiipeilyliput voit ostaa paikanpäältä, lisätietoa hinnoista ja aikatauluista löydät Valgerannan seiklusparkin kotisivuilta. Jos haluat suorittaa kaikki radat, tulee aikaa varata useampi tunti.
Voit varata liput Valgerannan Seikkailupuistoon matkavarauksesi yhteydessä tai OmaLoma -appistamme.
Valgerannan ranta
Luonnonkaunis, hiekkainen ja Pärnun suosittua hiekkarantaa rauhallisempi Valgerannan hiekkaranta sijaitsee vajaan 10 kilometrin päässä Pärnusta.
Rannan läheisyydessä on suuri parkkipaikka, josta pääsee kätevästi kävelytietä kulkemaan rannalle, ja mitä pidemmälle jatkat sen rauhallisemmaksi meno muuttuu. Mikäli pelkkä auringonotto ja uiminen alkavat kyllästyttää, löytyy Valgerannasta näkötorini, lasten leikkipaikka, seikkailupuisto ja frisbeegolfrata.
Alpakkafarmi
Lähde tutustumaan hellyttäviin alpakoihin ja muihin kotieläimiin, noin 12 km päähän Pärnusta Tallinnan suuntaan. Alpakkafarmilla on perulaisia alpakoita, joiden villa on erittäin pehmeää ja jotka viettävät päivänsä laitumella ruohoa syöden. Tilalla voi silittää alpakoita, syöttää niitä tilalta saatavilla herkuilla ja mennä alpakan kanssa vaikka pienelle kävelylle. Alpakoiden lisäksi on mahdollista nähdä kääpiövuohia ja kanoja. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa virvokkeita ja talon emännän tekemiä käsitöitä.
Farmi on avoinna kesäisin joka päivä, talvisin viikonloppuisin. Katso tarkat aukioloajat ja sisäänpääsymaksut Alpakkafarmin kotisivuilta.
IMT järjestää retken Alpakkafarmille perjantaina 18.10.2024 Voit varata retken matkavarauksesi yhteydessä tai OmaLoma -appistamme.
Kihnun saari
Kun haluat tehdä päiväretken Pärnusta, yksi hyvä vaihtoehto on omintakeinen Kihnun saari. Saarelle matkataan Pärnusta noin 3 tuntia, joko laivalla tai autolla Munalaidin sataman kautta.
Kihnun saari tunnetaan kansallispuvuista, musiikista ja käsitöistään. Saaren perinteinen elämä on merkitty osaksi Unescon aineettomien kulttuuriperinteiden luetteloa. Yhteisöllisellä saarella asuu noin 700 asukasta. Vanhat perinteet, oma murre ja laulut ovat olennainen osa kihnulaisten arkea. Vielä nykyäänkin paikalliset naiset käyttävät yleisesti kansallispukua eli pystyraitaista hametta. Saaren historiaa ja tunnettujen saarelaisten, kuten vaikkapa kapteeni Kihnun Jõnnin, elämää esittelevä Kihnun museo on avoinna ympäri vuoden. Ennakkotilauksesta voi opetella tekemään paikallisia käsitöitä tai seurata paikallisten pelimannien musisointia. Metsamaan perinnetilalla voi perehtyä saarelaisten arkeen. Majakasta avautuu kaunis näköala koko saareen, ympäröiville luodoille sekä kauas merelle.
Miten päästä saarelle?
Kihnuun voit lähteä Pärnusta Virve-matkustajalautalla. Lauttamatka kestää noin 3h suuntaansa.
Voit myös ajella puolen tunnin päässä sijaitsevaan Munalaijun satamaan ja nousta lauttaan sieltä. Sieltä lauttamatka Kihnuun kestää reippaan tunnin.
Tarkemmat aikataulut ja hinnat lautoille löydät AS Kihnu Veeteed -kotisivulta.
Voit ottaa Kihnuun auton mukaan, mutta voit myös jättää sen satamaan ja vuokrata saarelta polkupyörän tai matkustaa paikallisten mopoilijoiden kyydissä pienellä maksulla.
Kihnun saarella voit lähteä tutustumaan alueeseen seuraamalla reittiä nimeltä Kihnu Reesuratas (”Kihnun matkapyörä”), joka kulkee saaren jokaisen neljän kylän läpi. Yhteensä 23 kilometriä pitkän reitin varrella voi tutustua saaren kaikkiin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Reitin voi kulkea autolla, jalan tai vaikkapa polkupyörällä. Polkupyörän voi vuokrata paikan päältä.
Kihnussa on myös useita pieniä käsityömyymälöitä. Kesällä satamassa on tori, jossa myydään paikallisia elintarvikkeita sekä käsitöitä. Muista! Kihnussa ei ole käteisautomaatteja, mutta useimmissa myymälöissä voi maksaa kortilla.
Estonian Golf & Country Club
25 kilometriä Tallinnasta ja 10 kilometriä Laulasmaalta sijaitseva 27 -väyläisen golf-kentän erikoisuutena ovat aarniometsään rakennettu Sea course ja kalkkikivitasangolle katajien ja entisöityjen kiviaitojen väliin rakennettu Stone course. Kentän yhteydessä olevassa kerhorakennuksessa on ravintola, proshop, pukuhuoneet ja saunat sekä golf-mailojen vuokraus.
Matsalun kansallispuisto
Matsalun kansallispuisto sijaitsee n. 20 km päässä Haapsalun kaupungista Länsi-Virossa. Kansallispuisto koostuu Matsalun lahdesta, Kasarin joen alajuoksusta, rantakaisilkoista, Kasarin joen luhdasta, upeista rantalaitumista ja lentoniityistä sekä n. 50 saaresta.
Kansallispuisto on lintubongareiden unelma, koska se on yksi Euroopan tärkeimmistä vesilintujen pysähdyspaikoista muuttolinnuille. Puiston läpi lentää vuosittain yli 2 miljoonaa vesilintua. Lintubongareiden suosituin vierailuaika puistossa onkin kevät ja syksy, kun linnut ovat liikkeellä. Matsalussa on paljon luontopolkuja ja jopa 7 lintutornia, jonne voi kiivetä lintuja ihmettelemään.
Kannattaa myös vierailla Lihulassa, Penijõen kartanon vierailukeskusessa, jossa voi tutustua Matsalun luontoon ja historiaan.
Vormsin saari
Haapsalun lähistöllä sijaitseva, 200 asukkaan, Vormsin saari on mielenkiintoinen päiväretki kohde. Vormsin saarelle tullaan rauhoittumaan. Suosituin tapa kiertää saarta on vuokrata polkupyörät. Nähtävyyksiä ei saarella montaa ole, pyöräilyn lomassa kannattaa käydä tutustumassa Pyhän Olavin kirkkoon ja sen yhteydessä olevaan historialliseen hautausmaahan, sataman lähellä on Vormsin museo.
Vormsin saarelle pääsee Rohkulan satamasta lautalla, jonne saa tarvittaessa auton mukaan. Kesällä suositellaan jättämään auto satamaan ja vuokraamaan saarelta polkupyörä. Kesäaikaan liput lautalle kannattaa varata/ostaa etukäteen sillä kohde on suosittu. Lauttamatka kestää n. 45 min.
Ilonin Ihmeidenmaa
Oletko lukenut Ronja ryövärintyttären tarinan? Tai kiivennyt Katto Kassisen kanssa Tukholman kattojen ylle?
Tiedätkö miten tämä liittyy Haapsaluun? No annahan kun kerromme…
Ilon Wikland syntyi Tartossa, mutta vietti lapsuutensa isovanhempiensa luona Haapsalussa. 14 -vuotiaana Wikland pakeni neuvostomiehitystä Ruotsiin, missä opiskeli taiteilijaksi. Wikland haki vuonna 1953 työtä Rabén & Sjögren -kustantamosta, jonka johdosta Astrid Lindgren ihastui taiteilijan kädenjälkeen. Wiklandin kuvitus nähdään esimerkiksi Lindgrenin klassikoiksi nousseissa lastenkirjoissa: Mio poikani Mio, Melukylän lapset, Ronja ryövärintytär, Lotta -kirjat, Veljeni Leijonamieli ja Katto Kassinen.
Haapsalun keskustassa sijaisteva Ilonin Ihmemaa -talo on lapsille ja perheille tarkoitettu teemakeskus, joka on saanut innoituksensa Ilon Wiklandin teoksista. Teemakeskuksen kolmikerroksisessa talossa on taidegalleria, elokuva- ja näyttelysali sekä leikkihuone. Siellä järjestetään teemapäiviä ja muita tapahtumia. Joka päivä teemakeskuksessa voi askarrella, leikkiä, lukea kirjoja, piirtää ja viihtyä viettäen aikaa perheen parissa kirjoista tuttujen hahmojen maailmassa. Toukokuusta elokuuhun on avoinna myös Ilonin Ihmemaan leikkipiha, jossa voi testata taitojaan tarkkuusheitossa, leikkiä hiekkalaatikossa, askarrella käsityöpajassa ja kokeilla puusepäntöitä Matiaksen talossa.
Höyrylaiva Kallis Mari
Virolaisen kansallislaulun mukaisesti nimensä saanut Kallis Mari -höyrylaiva on avattu uudistettuna kesällä 2014.
Alunperin laiva on rakennettu Ruotsissa vuonna 1955. Kallis Marilla pääsee merelliselle kierrokselle. Risteily lähtee Ethe -kadun päässä sijaisevasta laivalaiturista ja kestää noin 20 minuuttia.