Näe ja koe matkalla!
Pangan rantakalliot
Saarenmaan länsirannikolla merestä pystysuoraan ylös nousevat kalliot ovat Länsi-Viron ja saarien korkeimmat. Pangan jyrkänne nousee ”kalkkikivimuurina” suoraan rannasta. Rannan korkeimmassa paikassa sijaitsee muinainen uhripaikka, jonne tuotiin merelle tarkoitettuja uhreja. Luonnonsuojelualueelta on upean kaunis auringonlasku, siellä voi pitää piknikin, katsella lintuja, ottaa kauniita luontokuvia ja keinua kyläkeinussa. Jyrkänteellä on myös dolomiitista valmistettu aurinkokello.
Vanha rautatieasema ja museo
Haapsalun kaupungin reunalla odottaa ihastuttavan upea asemarakennus. Tämä rautatien pääteasema on rakennettu 1900 -luvun alussa ja säilynyt alkuperäisessä ulkoasussaan. Rakennuksen erityisiä piirteitä ovat pitkä katettu laituri ja keisarillinen odotushuone. On kuin lähtisit aikamatkalle viime vuosisadan alkuun, kun korviin kantautuvat höytyveturien äänet.
Rakennus toimii myös museona. Pääset tutustumaan Viron rautateiden melkein puolen vuosisadan pituiseen historiaan ja eläkkeellä oleviin juniin sekä viestinnän historiaan.
Saare Golf
Saare Golf -golfkenttä sijaitsee alle 2 km:n päässä Kuressaaren keskustasta. Täysimittaisen 18-reikäisen kentän on suunnitellut maineikas suomalainen golfkenttäarkkitehti Lassi Pekka Tilander, tavoitteenaan saada aikaan kansainvälisiin turnauksiin sopiva championship-tason golfkenttä. Kaikki tilat vastaavat USGA:n asettamia normeja. Golfkenttä on suunniteltu muodoltaan sujuvan aaltomaiseksi sekä visuaalisesti kauniiksi, lisäksi se sulautuu loistavasti ympäröivään Saarenmaan luontoon.
Keskiajan elämyskeskus Archebald
Kuressaaren keskustassa sijaitseva elämystalo, jossa voi tutustua keskiaikaiseen elämään. Keskuksen melkein 200-vuotiaassa rakennuksessa on ase- ja panssarisali, keskiaikainen kidutuskammio, vanhanaikaisten vaatteiden kokeilutila ja mestaripaja. Pihalla Sinua odottavat jousi- ja varsijousirata, kanit, kaivo, jossa on ainutlaatuinen vesipelialue, kivenheitin, takomo, puutyöalue, kolikon lyönti ja hieman taito- ja ajatuspelejä ja paljon muuta.
WOW-kokemuskeskus
Perheille suunnattu WOW-keskus tarjoaa kokemuksia ja elämyksiä kaiken ikäisille. Keväällä 2020 avattua keskusta kuvaavat hyvin sanat ”interaktiivinen” ja ”illuusio”. Voit kokea virtuaalitodellisuutta vaikkapa ralli- tai formula-auton ratissa tai voit tutustua ympärillämme oleviin energiamuotoihin ja kokeilla kuinka kovaa sinun pitää polkea polkupyörää, jotta saat tuotetuksi tarpeeksi energiaa elokuvan pyörittämiseen. Omaa energiamäärää voit puolestaan testata esimerkiksi trampoliinin ja kiipeilyn parissa. Hyppää trampoliinille ja näe samalla oma virtuaalikuvasi näytöllä. Ja jotta voit jakaa kokemuksen myös muille, niin ota kuva itsestäsi jollakin esillä olevista taustoista, jotka luovat jännittäviä illuusioita!
Rummun louhos
Noin 45 kilometrin päässä Tallinnasta lounaaseen sijaitsee Rummun louhos. Louhos on toiminut Vasalemman marmorin louhintapaikkana ja nykyään se toimii matkailukohteena. Rummun louhoksella työskentelivät pääsääntöisesti Murrun vankilan vangit ja vankilan lakkauttaminen pysäytti myös louhoksen. Louhoksen pumppujen pysäyttämisen jälkeen vesi nousi niin nopeasti, että kaivosrakennukset ja osa työkoneista jäivät veden alle. Nyt ne muodostavat harvinaisen kirkkaan veden kanssa ainutlaatuisen vedenalaisen nähtävyyden. Alue on sukeltajien suosiossa.
Pienellä sisäänpääsymaksulla pääset tutustumaan alueeseen ja pulahtamaan kirkkaaseen veteen. Vuokraa esimerkiksi sup-lauta ja lähde seikkailulle. Kesäisin louhos on avoinna kaikille matkailijoille, muissa ajankohdissa ryhmille ennakkotilauksesta.
Kuressaaren piispanlinna
Kuressaaren linna on yksi Viron ja koko Balttian mielenkiintoisimmista ja parhaiten säilyneistä puolustusrakennelmista. Linnoituksesta tuli rakennusaikaan 1300–1800 -luvuilla yksi Pohjois-Euroopan huomattavimmista rakennelmista. Linnassa on toimii museo, joka esittelee linnan ja Saarenmaan historiaa. Museon perusnäyttely on Kuressaaren linnan konventtirakennuksessa, joka on ainut keskiaikainen linnoitus Baltiassa, joka on säilynyt ilman oleellista uudelleenrakentamista. Arkkitehtuurisen tyylikkyyden, yhdenmukaisuuden ja kauneuden antaman esteettisen elämyksen lisäksi antaa vierailu linnassa monipuolista tietoa historiasta ja auttaa näkemään menneisyyteen ja tuntemaan keskiajan tunnelmaa.
Linnan saleissa on myös useita kiertäviä näyttelyitä. Tekemistä löytyy myös lapsille, sillä linnassa järjestetään erilaisia aktiviteetteja aarteen metsästyksestä jousiammuntaan! Kuressaaren linna on ehdottomasti Saarenmaan suosituin nähtävyys, jossa vuosittain vierailee 70–80 tuhatta matkailijaa.
Suur-Toll ja Piret -patsas
Suur Tõll ja Piret elävät saarenmaalaisissa ja virolaisissa kansantarinoissa. Erilaiset kivikasat tai suurikokoiset kivet selitetään usein eri tavoin Suur Tõlliin liittyväksi. Joihinkin tällaisiin kiviin on liitetty myös uskomuksia niiden parantavasta voimasta. Suur Tõllin vastustaja oli Piru. Suur Tõllin kotipaikalla on kaksi ehdokasta, joista molemmat sijaitsevat Saarenmaalla: Tõlluste ja Tõllinkylä. Suur Tõll ja Piretin voi nähdä tuomassa kalasaalistaan rantaan Meri-kylpylän edustalla Kuressaaren keskustassa.
s/v Hoppet
S/V Hoppet on Viron vanhin, edelleen purjehtiva alus. Kahvelikuunari on rakennettu vuonna 1926. Hoppet-kuunari on osansa myös suomen historiassa sotien aikana, sillä alus on ollut osallisena mm. talvisodassa ja jatkosodassa. Laivaa on kunnostettu vuosina 2011-2014.
Anglan tuulimyllykukkula ja perinnekulttuurikeskus
Anglan tuulimyllykukkulalla kohoaa viisi perinteistä saarenmaalaista tuulimyllyä. Neljä myllyistä edustaa tyypillisiä saarenmaalaisia pukkituulimyllyjä, jotka on rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Niiden keskellä kohoaa hiukan korkeampi, vuonna 1927 rakennettu hollantilaistyyppinen mylly. Kaikki tuulimyllyt ovat vapaasti vierailijoiden tutkittavissa ja kesäisin yhdessä niistä voi nähdä myös myllärin työssään.
Tuulimyllykukkulan vierellä sijaitsee Anglan perinnekeskus, jossa on mahdollistan tutustua perinteisiin saarenmaalaisiin käsityömuotohoin. Voit osallistua mestareiden ohjauksessa savipajan, villapajan tai huopapajan toimintaan. Saat kokeilla myös kotoisen leivän leipomista.
Haapsalun Promenadi
Haapsalun kylpyläkaupungin tsaarivallan vuosilta kuuluisaa loistoa heijastuu pitkin merenrantaa kulkevalla promenadilla, jonka helmenä pidetään puupitsistä upeata Kuursaalia. Rantakatua kävelessäsi saat tarkistaa kellosi auringonkellolla sekä levätä maailmankuuluun säveltäjän Tshaikovskin istuinpenkillä. Pitkin Promenadia löydät laattoja, joista saat tietoa Haapsalun historista (tekstit viroksi ja englanniksi)
Promenaadikatu alkaa Afrikan rannalta ja johtaa aikoinaan täällä toimineen kahvilan mukaisesti nimensä saaneelle suklaa-promenadille. Promenadilta löytyy lasten leikkikenttä sekä kaupungin ainut lintujentarkkailu torni. Laululavan takaa löydät Haapsalun hoitomudan käyttöönottajan Carl Hunniuksen muistopatsaan.
Muhun saari
Kun matkaa lautalla mantereelta kohti Saarenmaata, saapuu ensimmäisenä Muhun saarelle. Saari yhdistyy Saarenmaahan ajosillalla. Kuressaaresta Muhun saarelle on noin tunnin ajomatka.
Muhun saaren helmiä ovat pitkien kiviaitojen halkoma Koguvan kylä, Üügun rantakallio ja Viron vanhimpiin kuuluva Katariinan kirkko. Huomiota herättää myös uudelleen käyttöön otettu muinainen tapa – ovien maalaaminen ja koristelu maagisilla symboleilla. Muhun saaren nähtävyyksiin kuuluvat myös strutsitila ja Tihusen hevosmatkailutila. Kuuluisaa muhulaista leipää, kauniita käsitöitä ja hyvää ruokaa löytää Liiva keskuksesta sekä Pädasten kartanosta.
Muhun saarella palvelee myös Suomessa tunnetun TV-kokin Sikke Sumarin omistama tila NamiNamaste. Tilaan voi käydä tutustumassa ja siellä voi käydä ruokailemassa. Tutustu tilaan etukäteen tilan verkkosivuilla.
Muhun Viinitila on Viron ensimmäinen viinitila ja se sijaitsee Muhun saarella. Viinitila tarjoaa viinimaistajaisia, viini-illallisia, viinikoulutuksia, tapahtumia ym. Viinitilan kotisivut
Haapsalun Piispanlinnan rauniot ja kirkko
Haapsalun piispanlinna on rakennettu 1260-70 luvulla ja se toimi aina 1600-luvun loppuun asti paikallisten viranomaisten asuntona.
Linnoituksen pihaan ja muureille pääsee kiertelemään ilmaiseksi. Pihassa on myös kesäisin käsityöläisten pieniä pajoja, joissa pääsee seuraamaan esim. raudan taontaa keskiaikaisin menetelmin.
Linnoituksen parhaiten säilyneessä osassa on keskiajan historiaa käsittelevä museo, jonka läpi pääsee myös eteläsiivessä sijaitsevaan katedraaliin, joka on mainittu ensimmäisen kerran jo vuonna 1279.
Kyseessä on yksi parhaiten säilyneistä linnoituksista Virossa.
Valkean Daamin -tarina
Keskiajalla pääsy linnaan oli kielletty naisilta, kuoleman uhalla. Tarinan mukaan eräs linnan tuomioherroista kuitenkin rakastui palavasti nuoreen naiseen ja salakuljetti tämän linnaan. Kun salaisuus paljastui, tuomittiin tyttö kuolemaan mitä kauheimmalla tavalla. Hänet haudattiin elävänä linnan muurien sisään vesiruukku mukanaan. Päiviä neidon valitus kuului muurin sisältä, kunnes vaimeni kokonaan. Elokuisin neidon valkea aave ilmestyy linnan ikkunaan, suremaan menetettyä rakkauttaan.
Tarinan ympärille rakentuu elokuisin Haapsalun merkittävin tapahtuma Valkean daamin aika, jolloin Haapsalun linnan ympäristön valtaavat markkinakojut, tanssi- ja lauluesitykset sekä linnan pihalla esitettävä näytelmä.
Muhun strutsifarmi
Muhun saarella, noin tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta sijaitsee strutsifarmi ja sen eläintila. Eläintila on auki kesäisin. Pienellä pääsymaksulla alueella näkee strutsien, seeprojen, kenguruiden, emujen, alpakoiden, ponien ja pupujen elämää. Eläimiä pääsee myös rapsuttelemaan ja syöttämään.
Saippuatila Good Kaarma
Pieni saippuatila sijaitsee 15 minuutin ajomatkan päässä Kuressaaren keskustasta. GoodKaarma valmistaa luomusaippuaa ja on kesällä avoinna kaikille vierailijoille. Puutarhakahvilassa on tarjolla juotavaa ja kakkuja. Myymälässä on laaja valikoima luomusaippuoita, lisäksi myynnissä itsetehtyjä koruja ja keramiikkaa.
Vilsandin kansallispuisto
Saarenmaan länsirannikolla sijaitseva Vilsandin kansallispuisto on kuin luonnonystävien Mekka. Täällä voi nähdä hylkeitä melonta- ja sukellusretkien aikana, bongailla lintuja ja ihailla luonnonvaraisia orkideoja tai muita harvinaisia kasveja. Alueen keskus toimii Loonan kartanossa, jossa voi tutustua myös fossiilinäyttelyyn tai katsella meren eläimistöstä ja paikallisen luonnon aiheita kävitteleviä filmejä. Kesäisin keskuksesta lähtee monia päivittäisiä luontoretkiä.
Kaalin kraateri
7500-7600 vuotta sitten Saarenmaalle putosi meteoriitti. Meteoriitin putoaminen jo asutetulle Saarenmaalle aiheutti suuria tuhoja, joita on verrattu pienen atomipommin räjähdykseen. Meteoriitti hajosi kappaleiksi muutaman kilometrin korkeudessa ja satoi maanpinnalle paloina, joista suurin aiheutti halkaisijaltaan 110 m leveän, 22 m syvän kraatterin sekä 8 pienempää kraatteria.
Kraateri sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Kuressaaresta. Alueelle johtavat puurappuset, joten paikka ei sovi liikuntarajoitteisille. Alueelta löytyvät myös vessat ja pieni kraaterimuseo.
Kuursaal
Haapsalun promenadilla, lähes veden päällä seisovaa Kuursaalia on sanottu yhdeksi Viron kauneimmista rakennuksista.
1800 -luvun lopussa rakennettu Kuursaal ja sen viereinen laululava ovat Viron ainoat rakennukset joissa ovat säilyneet rakennuksen alkuperäiset puiset pitsikoristeet. Läpi olemassaolonsa Kuursaal on toiminut Haapsalun kesämatkailun keskipisteenä. Aikoinaan sen huvituksia suosivat niin Venäjän keisarit kuin Pietarin yläluokkakin. Kauniissa rakennuksessa toimii nykyään ravintola. Kesäisin Kuursaalissa ja viereisellä laululavalla järjestetään lukemattomia esityksiä ja pieniä konsertteja.
Matsalun kansallispuisto
Matsalun kansallispuisto sijaitsee n. 20 km päässä Haapsalun kaupungista Länsi-Virossa. Kansallispuisto koostuu Matsalun lahdesta, Kasarin joen alajuoksusta, rantakaisilkoista, Kasarin joen luhdasta, upeista rantalaitumista ja lentoniityistä sekä n. 50 saaresta.
Kansallispuisto on lintubongareiden unelma, koska se on yksi Euroopan tärkeimmistä vesilintujen pysähdyspaikoista muuttolinnuille. Puiston läpi lentää vuosittain yli 2 miljoonaa vesilintua. Lintubongareiden suosituin vierailuaika puistossa onkin kevät ja syksy, kun linnut ovat liikkeellä. Matsalussa on paljon luontopolkuja ja jopa 7 lintutornia, jonne voi kiivetä lintuja ihmettelemään.
Kannattaa myös vierailla Lihulassa, Penijõen kartanon vierailukeskusessa, jossa voi tutustua Matsalun luontoon ja historiaan.
Vormsin saari
Haapsalun lähistöllä sijaitseva, 200 asukkaan, Vormsin saari on mielenkiintoinen päiväretki kohde. Vormsin saarelle tullaan rauhoittumaan. Suosituin tapa kiertää saarta on vuokrata polkupyörät. Nähtävyyksiä ei saarella montaa ole, pyöräilyn lomassa kannattaa käydä tutustumassa Pyhän Olavin kirkkoon ja sen yhteydessä olevaan historialliseen hautausmaahan, sataman lähellä on Vormsin museo.
Vormsin saarelle pääsee Rohkulan satamasta lautalla, jonne saa tarvittaessa auton mukaan. Kesällä suositellaan jättämään auto satamaan ja vuokraamaan saarelta polkupyörä. Kesäaikaan liput lautalle kannattaa varata/ostaa etukäteen sillä kohde on suosittu. Lauttamatka kestää n. 45 min.