Puutarhaparatiisit-matka Tallinnan ja Rakveren ympäristöissä tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden nähdä erilaisia puutarhoja, jopa sellaisia joihin et muutoin pääsisi!
Puutarhamatkalla on turvallinen mahdollisuus hankkia ainutlaatuisia ja tietyntyyppisiä taimia ja kukkia. Kun ostat puutarhanomistajalta, voit aina myöhemmin ottaa häneen yhteyttä, jos vaikkapa punainen ruusu osoittautuukin keltaiseksi.
Tutustu tarkemmin matkalla nähtäviin puutarhoihin
”Minulle puutarha on kuin keidas – rauhallinen ja turvallinen, tarjoten sekä kauneutta että tyydytystä sielulle ja silmälle. Puutarhatyöskentely on terapeuttista, jossa unohtuu kaikki huolet”, toteaa emäntä Ülle, jonka englantilaistyylisessä puutarhassa vieraillaan heinäkuun matkalla. Ülle opiskeli viherrakentamista Räpinan Puutarhanhoitokoulussa, koska hän halusi alusta asti tietää kuinka puutarha suunnitellaan. Hänelle on tärkeää, että huoneessa istuen pääsee nauttimaan kauniista näkymistä talon suurista ikkunoista. ”Huoneessa olet kuin puutarhassa ja nautit luomuksistasi säästä riippumatta. Sen takia suunnitelin isot kukkapenkit ikkunoiden läheelle”, hän selittää. Hänen ihan kuin ”siveltimellä maalatun” puutarhansa ovat huomanneet myös muut, minkä vuoksi se valittiin Viimsin kunnan kauneimmaksi vuonna 2021. Puutarha on ollut yksi viime vuoden ”Harjumaan kaunis koti” -kilpailun ehdokkaista ja sai myös ”Viron kaunis koti” -kilpailun tittelin presidentiltä.
Elokuun matkalla nähdään ja kuullaan, miten on mahdollista rakentaa puutarha matalalle, kostealle ja kaltevalle tontille ja minkälaisia maanparannustöitä on tehtävä. Puutarhan emännän Siretin isosetä oli ensimmäinen virolainen dendrologi, hänen veljensä agronomi ja Siretin isä oli suuri luonnon ystävä. Sieltä lähtee kiinnostus luontoon, uskoo emäntä. Siretin taloa ympäröi 80 m² terassi, joka on mukavasti kalustettu puutarhakalusteilla ja riippumatolla. Terassi on puutarhan sydän ja toimii olohuoneena lämpimällä säällä. Kauniit suuret kivet kiinnittävät katseen viehättävästi mutkittelevissa kukkapenkeissä. Istutusalueet on suunniteltu siten, että värikäs kasvimaisema kulkee tontin reunaa pitkin maalauksellisesti. Monivuotiset ja kesäkukat, lehtipensaat ja havupuut ovat kauniisti järjestettyjä, kauniita kiviä välissä. Myös värit sopivat yhteen, esimerkiksi kirkkaan karstaohdakkeen taustalla on tummanpunaisilla lehdillä lännenheisiangervot ja pyöreät keltalehtiset japaninangervot nousevat keijunkukkien tummanpunaisesta matosta hienoina palloina.
Kadriorgin puistossa sijaitsevan Japanilaisen puutarhan on suunnitellut sekä Japanissa että Euroopassa tunnettu japanilainen puutarhasuunnittelija Masao Sone. Suunnittelu perustuu japanilaisen puutarhan filosofiaan, jossa elämän kiertokulku ja luonnon ilmaisu ovat keskeisiä. Puutarha on suunniteltu hitaaksi matkaksi kivisiltojen yli ja vesistöjen ympäri. Kivien sijoittelu tai katsojalle oikean puolen löytäminen on erittäin tärkeää japanilaisen puutarhan suunnittelussa. Masao Sone yritti jäljitellä Tallinnan Vanhankaupungin kattoja kivien sijoittelulla – pystysuorat muistuttavat kirkon torneja, alemmat muistuttavat harjakattojen liuskoja. Japanilaisessa puutarhassa ihminen on itsensä kanssa – täällä ei ole melua, ei urheilua, ei pyöräilyä tai lemmikkejä.
Nõmmiku Hobihäärber sijaitsee Kuusalun kunnassa, lyhyen kävelymatkan päässä merenrannasta. Vuonna 2015 rakennetun modernin asuinrakennuksen puutarhan rakentaminen perustuu fengshuin, parantavan puutarhan ja alkuperäiskansojen perinteisiin/viisauksiin. Puutarhassa on monia erilaisia perennoja, puita, pensaita (esim. yli 230 erilaista ruusulajiketta ja 159 erilaista tulppaania). Yhdessä koristekasvien kanssa kasvatetaan myös yrttejä ja lääkekasveja. Omistajat pyrkivät välttämään myrkkyjen käyttöä tuholaisten torjuntaan ja käyttävät sen sijaan viereisiä kasveja, jotka karkottaisivat tuholaisia ja houkuttelevat pölyttäjiä. Väri- ja aromaterapia ovat erittäin tärkeitä näitä istutusalueita suunniteltaessa .
Kadaka (Katajan) maatilan maisemapuutarhaa on kehitetty yli kymmenen vuoden ajan ja omistajat ovatkin ylpeitä englantilaistyylisistä kukkapenkeistään. Katajatilan puutarha on niin suuri ja tilava, että sitä voisi kutsua jopa maisemapuistoksi. Toiselta puolelta puutarhaa ympäröi korkea metsä kuin tumma muuri, toisella puolella on suo. Puutarhan suurta nurmikkoa koristavat värikkäät istutusalueet, etäisyyden päässä koristekasvien kehystämä lampi vetää katseita rannalla sijaitsevalla saunamökillä. Tämäkin puutarha on saanut tunnustusta Viron aikakauslehtien järjestämissä puutarhakilpailuissa. Sille myönnettiin 2020 Länsi Virumaan kauneimman maisemapuutarhan titteli ja puutarha sai Viron tasavallan presidentin palkinnon. Tila keskittyy puutarhahortensioiden (Hydrangea paniculata) viljelyyn. Hortensioiden lisäksi puutarhasta löytää noin 25 lajiketta Siperian kurjenmiekkoja, 15 lajiketta jaloangervoja sekä muita perennoja ja ruohoja.
Sagadi on yli 500 vuoden historiallaan kartano, jolla on suuri puisto ja puutarha. Puutarhassa kasvaa yli 100 omena-, päärynä-, luumu- ja kirsikkapuuta, paljon kukkia ja kartanopuistosta löytyy myös värikäs talvipuutarha sekä arboretum(puulajipuisto), jossa on yli 120 vieraspuu- ja pensaslajia ja noin 50 eri ruusulaijia.
Vihulan kartanon puutarhassa kasvatetaan puolestaan vihanneksia ravintolansa käyttöön ja yrttejä hotellin kylpylää varten.
Heinäkuun matkan viimeinen päivä on omistettu ruusuille eli tällöin vieraillaan Roosojan ruusutilalla. Omistajalla on 20 vuoden kokemus ruusunviljelystä ja nykyään puutarhassa kasvaakin yli 400 eri lajiketta ruusuja. Talon emäntä on erinomaisesti keskittynyt pohjoisiin olosuhteisiin sopiviin kylmänkestäviin puistoruusuihin, kauniisiin pensaisruusuihin ja sellaisiin ruusuihin, jotka kukkivat runsaasti läpi kauden. Heille on tärkeää, että suositeltavilla ruusulajikkeilla on vähintään keskinkertainen taudin- ja talvenkestävyys. Koska maailmassa tarjolla oleva ruusuvalikoima on erittäin laaja, vaatii pohjoiseen ilmastoon sopivien valitseminen paljon kokeilua.
Mädapean kartanossa ja sen kukkapuutarhassa vieraillaan elokuun lähdöllä. Mädapea on 1400-luvulta peräisin oleva yksityisomistuksessa oleva kartano, jonka omistaja innoistui leimukukkiin yli 10 vuotta sitten. Taimitarhassa kasvaakin noin 1300 lajiketta leimukukkia! Mädapean kartanon kokoelmapuutarha on nykyään Europan suurempia! Siellä on 1300 floksilajiketta, joita rouva on hankkinut kasvatajilta ympäri maailmaa. Leimukukkien lisäksi puutarhasta löytyy myös merkittävä kokoelma pioneja, joiden kasvatuksesta emäntä on luvanut pitää kartanon salissa lyhyen luennon.
Sadeväljan puutarhatila on 1800-luvulla perustettu maatila, jonka pihalla kasvaa 1000 kasvilajia ja lajiketta. Tilan nykyiset omistajat saivat sen perintönä ja ovat sittemmin remontoineet rappeutuneen tilan. Tilalle muutettuaan emäntä opiskeli puutarha-agronomiksi sekä puutarha- ja maisemasuunnittelijaksi. Hänen ideana on sovittaa kasvimateriaali luontoon, jotta harmonia ympäröivän alueen kanssa säilyisi. Puutarhasta löytää paljon puutarhahortensian sekä kuunliljan lajeja. Emäntä on monta vuotta kokeillut alppiruusujen sopivuutta Viron maaperään. Alpiruusupenkkien perustaminen on kallis ja pitkäkestoinen prosessi, mutta se kannattaa emotionaalisesti. ”On suuri ilo seurata alppiruusujen kasvua ja kehitystä”, emäntä toteaa. Omistajat ovat keränneet havupuita yli 15 vuoden ajan, pääasiassa pien- ja kääpiömuotoja. Heillä on taimitarha, jossa saa myös ostaa taimia mukaan