Näe ja koe matkalla!
Rakveren linnoitus
Rakveren kaupungin yläpuolella kohoavan linnoituksen vanhimmat osat ovat peräisin jo 1500 -luvulta. Talviaikaan voit käyskennellä linnoituksen ympäristössä ja ihastella kohoavia muuria. Kesäaikaan linna kätkee sisäänsä valtavan määrän jännittävää tekemistä: voit osallistua kynttilöiden valmistamiseen tai turnajaisiin, pelata shakkia jättinappuloilla, katsella miekkataisteluesityksiä tai keskiaikaista jalkapallomatsia. Linnoituksessa on myös eläimiä joita pääsee rapsuttelemaan. Pehmomiekoila voi itsekin koittaa taistelua ja jousiammuntapaikalla opetellaan tähtäämään.
Kesäisin linnoituksessa toimii myös ravintola, joka tarjoaa keskiaikaisia herkkuja ja juominkeja.
Viron poliisimuseo
Orun puisto ja linnan rauniot
Toilan kylpylän vieressä, noin kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään sijaitsee Orun puisto. Paikalla oli aikoinaan myös linna, mutta se tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa. Puisto on kunnostettu ja sieltä on kauniit näköalat merelle. Puistossa voi nykyään tutustua erilaisiin puu- ja pensaslajeihin, löytää hopealähteen luolan sekä nauttia merinäköalasta ja auringonlaskusta pääskysenpesässä.
Hermannin linnoitus eli Narvan linna
Narvan rajakaupungin reunalla virtaa verkkainen Narvajoki. Sen länsirannalla kohoaa uljas linnoitus. Narvan linna tunnetaan toiselta nimeltään myös Hermannin linnoituksena ja se mainitaan ensimmäisen kerran jo 1200 -luvulla. Linnoituksen perustivat 1270-luvulla tanskalaiset. Linnoitus on Viron parhaiten säilyneitä puolustuslinnakkeita. Linnoituksen korkein kohta on 51 metrin korkeuteen kohoava Pitkän Hermannin torni.
Linnan muurilta voi nähdä joen toisella rannalla sijaitsevan venäläisen Ivangorodin kaupunki ja Iivanan linnan.
Narvan linnassa toimii museo, jossa esitellään Narvan ja linnan historiaa. Pohjoispihalla toimii käsityöpajoja, joissa museovieraat voivat panna taitonsa koetukselle eri tekniikoiden hallinnassa ja käsityöesineiden valmistuksessa.
Võsun uimaranta
Paikallisten suosima Võsun uimaranta sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa reilu 30 minuutin ajomatkan päässä Rakveren kaupungista ja n. tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta.
Rannalta löytyy pukukopit ja kuivakäymälä, ja rannalla on WiFi. Kesällä rannalta voi ostaa virvoitusjuomia ja pientä syötävää, lähimmät ruokapaikat sijaitsevat Võsun kaupplassa n. 200 m rannalta.
Loikoile auringossa, pulahda virkistävässä meressä tai pelaa rantalentopalloa. Lapsille löytyy läheltä leikkikenttä, jossa he voivat temmeltää.
Lahemaan kansallispuisto
Lahemaan kansallispuisto sijaitsee Viron pohjoisrannikolla, vajaan tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta ja Rakveresta. Lahemaalle pääset luonnonrauhaan patikoimaan kaupungin vilskeestä.
Lahemaan kansallispuistosta löytyy rantoja, upeita suomaastoja, mäntymetsiä, rantatörmiin leikkautuneita jokia sekä jääkauden alueelle kuljettamia siirtolohkareita. Lahemaan metsissä asustaa paljon villieläimiä, mm. hirviä, villisikoja, karhuja, ilveksiä ja kettuja.
Lahemaan kansallispuistossa kannattaa ainakin käydä Virun rämesuolla, jonka keskelle on rakennettu näköalatorni. Tornille pääsee pitkospuita pitkin, jota pitkin myös pyörätuolilla ja lastenvaunuilla kulkeminen onnistuu. Mielenkiintoisia kyliä Lahemaan alueella on Altajan kalastajakylä sekä Käsmun kylä, jossa voi tutustua merenkulun historiaan.
Lahemaan kansallispuisto on yksi Viron tärkeimpiä metsän suojelusalueilta.
Sillamäen kaupunki
Sillamäen kaupunki sijaitsee Suomenlahden rannalla, Sõtke-joen suulla. Toisen maailmansodan jälkeen kaupunkiin perustetiin öljyliuskemalmin käsittelytehdas, jossa lopputuotteeksi saataisiin uraanioksideja. Teollisuutensa vuoksi kaupunki oli neuvostoaikaan tunnettu suljettuna kaupunkina, aina vuoteen 1991 asti.
Nykyään kaupungissa voi kohdata sodanjälkeisiin stalinismin ajan rakennuksiin, klassisiin puistoteihin ja museoihin. Kaupunki kehittyy jatkuvasti ja sen keskustan rakennuksia korjataan. Keskustan pääväylä johtaa suoraan mereen, näköalaa pääsee ihastelemaan kulttuuritalon portailta.
Valasten putous
Valasten putos lähellä Sillamäen kaupunkia on Viron korkein putous. Vesi tipahtaa alas 30 metrin korkeudesta.
Putoukseen voi tutustua kävelemällä pitkospuita ja puurappusia pitkin putouksen vierelle, josta avautuu näkymä myös 400 000 vuoden aikana syntyneisiin maapallon kerroksiin. Parhaimmillaan putous on keväisin ja tulva-aikana. Valaste on erityisen maalauksellinen myös talvella, kun mereltä puhaltavat pohjoistuulet, jolloin vesiroiskeet muodostavat puihin jääveistoksia.
Vihulan kartano
Puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään sijaitsee Vihulan kartano. Lahemaan kansallispuistossa sijaitseva Vihulan kartano on mainittu kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran vuonna 1501. Nykyiset kartanorakennukset rakennutti Vihulan von Schubertit vuosina 1820–1880. Kartano on kokonaan kunnostettu ja siinä toimivat nykyään suosittu ravintola ja kylpylähotelli. Myös kartanon miljöö on kaunis, sillä se sijaitse aivan järven rannalla. Kartanossa pidetään konsertteja ja kokouksia ja järjestetään vastaanottoja ja häitä. Kartanoa saa käydä ihailemassa vapaasti ulkoapäin.
Lammasmäe lomakeskus
Alle puolen tunnin ajomatkan päässä Rakveresta sijaitseva Lammasmäen lomakeskus tarjoaa irtioton keskelle luonnon rauhaan.
Lomakeskus on tunnettu erilaisista saunoistaan joita pystyy vuokraamaan. Löylysaunojen lisäksi valikoimassa on savusauna, virolainen sauna ja hieman matalalämpöisempi hörysauna jonka yhteydessä voi tehdä hemmotteluhoitoja, kuten turvenaamion tai suolakuorinnan.
Paikan päällä on myös paljon aktiviteettimahdollisuuksia. Mikset lähtisi kanootilla ihailemaan Kunda joen maisemia, pelaisi tennistä tai rantalentopalloa, kokeilisi jousiammuntaa tai kirveenheittoa.
Viron kaivosmuseo ja Kohtlan kaivos
Noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Viron kaivosmuseo ja Kohtlan kaivos. Kaivosmuseo on ainutlaatuinen paikka, sillä missäpä muualla, kuin maan alla näet, kuulet, maistat ja tunnet saman kuin mitä maan alla monia kymmeniä vuosia sitten raskasta päivittäistä työtään tehneet miehet.
Kaivosmuseon sijoittuu vanhaan Kohtlan kaivokseen. Sen maanpäällisessä osassa palvelee rikastusmuseo, , joka esittelee sinulle palavan kiven matkan maan päälle. Kertoo energian synnystä ja siitä, mitä energia-alalla tulevaisuudessa tulee tapahtumaan.
Maan alle laskeuduttaessa kohtaat Viron kaivostoiminnan historian kirjaimellisesti. Kapeissa, pimeissä ja kosteissa tunneleissa näet välineistöä ja kuulet kaivosmiesten elämästä.