Näe ja koe matkalla

Saariselkä

Perinteikäs ja rauhallinen matkailulukeskus Saariselkä sijaitsee Inarin kunnassa. Alue tunnetaan avarasta tunturimaisemasta ja puhtaasta luonnosta. Palvelut ovat keskittyneet kylän keskustaan, joten liikkuminen alueella on helppoa.

Laskettelurinteiden ala-asemalle on kylän keskustasta noin 1 km, talvisin majoitusalueiden ja laskettelukeskuksen välillä liikennöi maksullinen Skibus. Laskettelurinteet ja hiihtohissit sijaitsevat kahden tunturin, Kaunispään ja Iisakkipään vastakkaisilla rinteillä, tuntureilta lasketaan alas samaan kuruun. Latuverkostoa on yhteensä 200 km, ladut kulkevat autenttisessa tunturiluonnossa, osittain Urho Kekkosen kansallispuiston alueella. Rinteiltä löytyy myös Suomen pisin pulkkamäki, joka on 1200 m pitkä.

Kesäisin Saariselkä tarjoaa vaeltajille hyvät, erämaiset puitteet pitkille ja lyhyille vaelluksille. Yksi Suomen suurimmista luonnonsuojelualueista ja suosituimmista retkeilykohteista, Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee pääosin Saariselän tunturiylängöllä. Tunturien lakien avarat näköalat, helppokulkuiset vanhat aihkimänniköt ja solisevat purot sekä Suomen tihein autio- ja varaustupaverkosto takaavat elämykselliset vaellukset puiston alueella. Myös pyöräily ja suunnistus ovat suosittuja ja reittejä löytyy monen kuntoisille. Suunnistusradat ovat maisemallisesti hienoja ja suunnistaja pääsee samalla nauttimaan hienoista vaara- ja tunturimaisemista.

Saariselältä löytyy useita ravintoloita, on palkittua á la cartea, tuhtia pitsaa sudennälkään, rentoa hauskanpitoa ja maukasta välipalaa ulkoilijoille. Saariselällä ymmärretään, että lomalla pitää myös tankata hyvin.

Myös alueen retkitarjonta on laaja. Lähde eräretkelle Taimenjärvelle tai vaskaamaan kultaa aidossa ympäristössä Saariselän Laaniojalle, tee venerekti Lemmenjoelle ja vietä päivä Palton saamelaisperheen vieraana tai koe vauhdikas maastoratsastusretki metsäisessä vaaramaisemassa. Saariselkä tarjoaa näitä ja paljon muuta!

Lemmenjoen kansallispuisto

Lemmenjoen kansallispuisto sijaitsee Kittilän ja Inarin kuntien alueella. Se on Suomen suurin kansallispuisto. Lemmenjoen kansallispuisto on saanut nimensä noin 80 kilometriä pitkästä Lemmenjoesta joka virtaa alueen halki. Lemmenjoen alue on luontonsa lisäksi kuuluisa kullanhuuhdonnasta. Kultasataman ja Jäkäläpään välisellä alueella voi nähdä kullanhuuhdonnan ja -kaivun historiaa ja nykyisyyttä, sekä kullankaivun luonnolle aiheuttamia jälkiä. Muistathan että kullanhuuhdonta on luvanvaraista joten kuka vaan ei saa kaivauksiin ryhtyä. Alueella on valtauksen omistajia jotka järjestävät kullanhuuhdontaretkiä.

Inarijärven retkeilyalue

Inarin ympäristöstä löytyy monipuoliset retkeilyreitit. Alueen kauniit maisemat reunustavat Inarin järveä, joka on Suomen kolmanneksi suurin järvi.  Alueen tuhannet saaret, ylös kohoavat tunturit ja vaarat sekä vapaina virtaavat vedet tarjoavat luonnon ja Lapin ystävälle aina uutta tekemistä. Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on hyvä lähtöpiste retkelle Pielpajärven erämaakirkolle, Otsamotunturille tai vaikkapa Inarijärven risteilylle.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida

Siida sijaitsee Inarin keskustassa. Siidassa toimivat yhteistyössä Saamelaismuseo sekä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus. Siidan johdantonäyttely esittelee pohjoisen luonnon ja kulttuurin kehitysvaiheita. Siidan päänäyttely kertoo saamelaisten historiasta ja kulttuurista sekä pohjoisimman Lapin luonnosta. Perusnäyttelyiden lisäksi Siidassa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä, joissa esitellään saamelaista taidetta ja kulttuuria, muiden alkuperäiskansojen kulttuuria, luontokuvia ja pohjoisen luonnon ilmiöitä. Siidan sisätiloissa olevien näyttelyiden lisäksi kokonaisuuteen kuuluu seitsemän hehtaarin laajuinen ulkomuseoalue. Ulkomuseoalueen kiertävän polun pituus on noin 800 m. Polun varrella on lähes 50 tutustumiskohdetta. Hirsirakennusten lisäksi museoalueella voi tutustua erilaisiin siirrettäviin kota- ja laavurakennelmiin ja turverakennuksiin, sekä erilaisiin säilytys- ja pyydysrakenteisiin. Oman mielenkiintoisen lisänsä kokonaisuuteen antaa museoalueen läpäisevän puron varrella sijaitseva kultakämppä. Ulkomuseon näyttelyhalli sisältää Saamelaismuseon veneet ja ahkiot sekä muut ajokalut.

Urho Kekkosen kansallispuisto

50 kilometriä Ivalosta etelään sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuisto. 1983 perustettu kansallispuisto sijaitsee Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella. Urho Kekkosen kansallispuistoon suuntautuvat vaellukset aloitetaan useimmiten Kiilopään tunturikeskukselta, Suomujoen varressa sijaitsevalta Aittajärveltä tai Raja-Joosepista.

Tankavaaran kultamuseo

Tankavaaran kultamuseo sijaitsee noin 30 km Saariselältä etelään. Paikka on maailman ensimmäinen ja ainoa kansainvälisesti kultahistoriaa esittelevä kultamuseo. Kesäisin alueella pääsee kokeilemaan onneaan kullanhuuhdonnassa ulkona olevilla huuhdontaränneillä, talvisin sama onnistuu sisätiloihin rakennetuilla vaskauspaikoilla. Museossa oppii myös mielenkiintoisia asioita kullan syntyhistoriasta Lapin kauneimpiin korukiviin saakka. Kansainvälisellä osastolla kerrotaan uskomattomia tarinoita ympäri maailman tapahtuneista kultaryntäyksistä.

Kevon luonnonpuisto

Kevon luonnonpuisto on Pohjois-Lapissa Utsjoen alueella sijaitseva luonnonpuisto. Luonnonpuiston keskeinen osa on yli 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä kanjoni, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Ympärillä on tasaisempaa tunturiylänköä. Kanjonissa on useita putouksia, joista tunnetuin on komea Fiellu-putous yläjuoksulla.

Pielpajärven erämaakirkko

Kirkko sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Inarin keskuksesta. Pielpajärvi oli aikaisemmin inarilaisten talvikylä, johon kokoonnuttiin markkinoille, kuuntelemaan kiertäviä saarnaajia ja hoitamaan kirkolliset toimitukset. Vakituisia asumuksia kylässä ei ollut. Erämaakirkko otettiin uudelleen käyttöön Inarin kirkon tuhouduttua sodassa 1940. Nykyään erämaakirkko on suosittu vihkikirkko.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos

Inarissa sijaitseva kaunis rakennus on  saamelaisten kulttuuri- ja hallintokeskus. Rakennus toimii kongressi- ja tapahtumatilana. Rakennus valmistui tammikuussa 2011. Sajoksessa toimii saamelaiskäräjät, saamelaisalueen koulutuskeskus SAKK, saamelaiskirjasto ja -arkisto,  Lapin aluehallintovirasto ja useita yhdistyksiä.

Sallivaaran poroerotuspaikka

Sallivaaran entisöity poroerotuspaikka sijaitsee Lemmenjoen kansallispuiston itälaidalla. Repojoelta, Inari-Kittilä -tien varrelta, lähtee 6 kilometrin mittainen polku poroerotuspaikalle. Perillä on autiotupa ja telttailualue. Sallivaaran erotusaika kämppineen kuuluu Lapin arvokkaimpiin kulttuurihistoriallisiin kohteisiin.

Ivalon latuverkosto

Ivalon alueelta löytyy laaja latuverkosto. Osa laduista on myös valaistuja. Pidempää hiihtolenkkiä hamuavalle voisi toimia vaikkapa Jänkkävaaran kiertäminen. Suurin osa laduista on profiililtaan helppoa, joten niissä pärjää myös vähemmän hiihtänyt. Ladut ajetaan Ivalon alueella yleensä marraskuussa ja hiihtoaikaa on pitkälle huhtikuuhun.

Ukonsaari

Ukko eli Ukonsaari tai Ukonkivi sijaitsee Inarijärven Ukonselällä. Se oli aikoinaan saamelaisten pyhä uhripaikka. Ukko eli inarinsaameksi Äijih oli inarinsaamelaisten tärkein miespuolinen jumalolento. Ukkoa palvottiin saarella ilmeisesti vielä 1800-luvun lopulla. Saarelle tehdään kesäisin risteilyjä Inarin kirkonkylältä saamelaismuseo Siidan rannasta.