Bonusta jokaisesta matkasta!

Historiallinen Ruotsi – linnakierros Kalmariin, Öölantiin ja Vadstenaan


Matkan hinta sisältää:

  • Laivamatkat Turku-Tukholma / Tukholma-Turku
  • Bussikuljetuksen Suomalaisella turistibussilla matkaohjelman mukaisesti
  • Suomenkielinen opas mukana matkan ajan
  • Majoituksen hotellissa Kalmarissa (2 yötä)
  • Majoituksen luostarihotellissa Vadstenassa (1 yö)
  • Hotelliaamiaiset
  • Illallisen Vadstenan luostarihotellissa (matkan 4. päivä)
  • Vierailun Kalmarin linnassa (matkan 2. päivä)
  • Vierailun Sollidenin linnan puutarhassa (matkan 3. päivä)
  • Vierailun Borgholmin linnan raunioilla (matkan 3. päivä)
  • Vierailun Vadstenan linnassa (matkan 4.päivä)
  • Vierailun Vadstenan luostarikirkossa (matkan 5. päivä)

Matkalla pääset tutustumaan Öölannin maisemiin ja näet Ruotsin historiallisia linnoja Kalmarissa, Borgholmissa ja Vadstenassa. Vierailemme myös kuvankauniissa Grännan kaupungissa, joka on kuuluisa polkagris -makeista. Vadstenassa majoitutaan luostarihotellissa, joka on yksi matkan kohokohdista.
Lähtöpäivä

Turusta Tukholmaan

Laiva lähtee illalla Turusta kohti Tukholmaa. Ilta ja yö vietetään laivalla.

2.päivä

Tukholmasta Kalmariin

Tervetuloa Tukholmaan, josta matkamme jatkuu heti kohti Kalmaria, joka on ollut historiallisesti yksi Ruotsin merkittävimmistä kaupungeista. Matkan aikana kuulemme niin Kalmarin kuin Ruotsinkin mielenkiintoisesta historiasta. Saavuttuamme Kalmariin tutustumme Kalmarin linnaan opastetun kierroksen merkeissä. Linnaa alettiin rakentaa jo 1100-luvulla ja juuri tämä linna toimi merkittävän tapahtuman näyttämönä vuonna 1397, kun Kalmarin Unioni perustettiin Tanskan kuningatar Margareetan johdolla. Nykyisen muotonsa linna sai 1890-luvun alussa.

  • Vierailu Kalmarin linnassa

Best Western Frimura -hotelli (2 yötä)

Linnavierailun jälkeen majoitumme kahdeksi yöksi keskeisellä paikalla sijaitsevaan hotelliimme.

3.päivä

Kokopäiväretki Öölantiin

Aamiaisen jälkeen lähdemme kohti Öölantia, Ruotsin toiseksi suurinta saarta Gotlannin jälkeen. Lyhyen ajomatkan jälkeen ylitämme Öölannin teräsbetonisen sillan, joka valmistui vuonna 1972, sillalla on pituutta yli 6 km. Saavumme Färjestadiin, saaren eteläiseen kärkeen, josta aloitamme saareen tutustumisen. Ajelemme pitkin länsirannikkoa, joka on tunnettu Alvari nimisestä luontotyypistä, jossa vain ohut kasvillisuus peittää kalkkikiveä.

Ensimmäisen pysähdyksen teemme Långe jan -majakalla, joissa sinulla on omaa aikaa nauttia hetkinen näistä ainutlaatuisista maisemista. Pysähdymme Borgholmissa, Öölannin värikkäässä pääkaupungissa, jossa voit nauttia vaikkapa perinteisen ruotsalaisen ”fikan”.

Seuraava tutustumiskohteemme on Sollidenin linnan kaunis puutarha-alue. Linna valmistui vuonna 1906 ja sen rakennutti Kustaa V:n puoliso, Kuningatar Viktoria. Italialaistyylisen linnan suunnitteli ruotsalainen arkkitehti Torben Grut.

Sollidenistä jatkamme matkaa läheiselle Borgholmin linnalle tai tarkemmin sanottuna linnan rauniolle. Linna mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1281, kuningas Maunu Ladonlukon viettäessä siellä joulua. Linna on ollut vuorotellen ruotsalaisten, saksalaisten ja tanskalaisten hallinnassa. Kaarle X Kustaa on ainoa Ruotsin kuningas, joka on asunut linnassa pidemmän yhtenäisen ajanjakson.

Mielenkiintoisen ja tapahtumarikkaan saarikierroksen jälkeen palaamme takaisin Kalmariin. Loppupäivä on varattu omille tutkimusretkille Kalmarissa

  • Sollidenin linnan kaunis puutarha
  • Borgholmin linna
4.päivä

Grännan kautta Vadstenaan

Tänään jätämme Kalmarin taakse ja päivän ensimmäinen vierailukohde on kuvankaunis Gränna, joka on kuuluisa perinteisestä ruotsalaisesta Polkagris-makeisesta, alettiinhan sitä ensimmäisenä valmistaa täällä jo 1800-luvulla. Ehdit myös halutessasi vierailla Grännan museossa, joka kertoo ruotsalaisen Salomon August Andréen retkikunnasta, joka yritti lentää vetypallolla maantieteelliselle pohjoisnavalle, siinä onnistumatta. Andrée oli kotoisin juuri Grännasta.

Grännasta matkamme jatkuu Vadstenaan, joka oli keskiajalla tärkeä sekä uskonnon että kulttuurin keskus. Kaupunki alkoi kehittyä 1200-luvulla rakennetun luostarin ympärille, joka myöhemmin muutettiin birgittilaisluostariksi. Vadstenaa ei syyttä yhdistetäkään Pyhään Birgittaan, josta tuli Ruotsin ensimmäinen pyhimys 1300-luvun lopulla. Saavuttuamme Vadstenaan, vierailemme Vadstenan linnassa. Joka on yksi Ruotsin parhaiten säilyneistä renessanssilinnoista.

  • Gränna
  • Vadstenan linna

Vadstenan linna

Jännittävän linnakierroksen jälkeen ajelemme kohti hotelliamme, joka on toiminut aikoinaan luostarina. Luonnonkauniilla paikalla, Vättern-järven rannalla sijaitsevaan hotelliin majoitumme yhdeksi yöksi. Niin itse hotellissa kuin sen ympäristössäkin on ainulaatuinen tunnelma, jonka voi kokea ainoastaan paikan päällä – yksi matkan kohokohdista.

5.päivä

Vadstenan luostarikirkko, Götan kanava ja Tukholma

Ennen kuin aloitamme matkamme kohti Tukholmaa tutustumme Vadstenan luostarikirkkoon. Ensimmäinen kirkko tuhoutui tulipalossa vuonaa 1388. Sen jälkeen aloitettiin kalkkikivikirkon rakentaminen. Pyhän Birgitan mukaan kirkon tuli olla ”avaran, nöyrän ja vahvan oloinen”. Kirkko rakennettiinkin Birgitan ohjeiden mukaisesti. Rakennuksessa ei ollut ainuttakaan veistosta, ja sisusta oli valkoiseksi kalkittu. Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1430.

Matkalla Tukholmaan pysähdymme kuuluisan Götan kanavan varrella. Kanavaa rakennettiin yli 20 vuotta ja se valmistui vuonna 1832.

Matkamme päättyy Tukholmaan, jossa ajan salliessa on vielä hetki vapaa-aikaa ennen kuin siirrymme satamaan ja kotimatka alkaa.

  • Vadstenan luostarikirkko
6.päivä

Laiva saapuu Turkuun aamulla.