Nähtävää ja koettavaa Haapsalussa

Vanha rautatieasema ja museo

Haapsalun kaupungin reunalla odottaa ihastuttavan upea asemarakennus. Tämä rautatien pääteasema on rakennettu 1900 -luvun alussa ja säilynyt alkuperäisessä ulkoasussaan. Rakennuksen erityisiä piirteitä ovat pitkä katettu laituri ja keisarillinen odotushuone. On kuin lähtisit aikamatkalle viime vuosisadan alkuun, kun korviin kantautuvat höytyveturien äänet.
Rakennus toimii myös museona. Pääset tutustumaan Viron rautateiden melkein puolen vuosisadan pituiseen historiaan ja eläkkeellä oleviin juniin sekä viestinnän historiaan.

Haapsalun Promenadi

Haapsalun kylpyläkaupungin tsaarivallan vuosilta kuuluisaa loistoa heijastuu pitkin merenrantaa kulkevalla promenadilla, jonka helmenä pidetään puupitsistä upeata Kuursaalia. Rantakatua kävelessäsi saat tarkistaa kellosi auringonkellolla sekä levätä maailmankuuluun säveltäjän Tshaikovskin istuinpenkillä. Pitkin Promenadia löydät laattoja, joista saat tietoa Haapsalun historista (tekstit viroksi ja englanniksi)
Promenaadikatu alkaa Afrikan rannalta ja johtaa aikoinaan täällä toimineen kahvilan mukaisesti nimensä saaneelle suklaa-promenadille. Promenadilta löytyy lasten leikkikenttä sekä kaupungin ainut lintujentarkkailu torni. Laululavan takaa löydät Haapsalun hoitomudan käyttöönottajan Carl Hunniuksen muistopatsaan.

Haapsalun Piispanlinnan rauniot ja kirkko

Haapsalun piispanlinna on rakennettu 1260-70 luvulla ja se toimi aina 1600-luvun loppuun asti paikallisten viranomaisten asuntona.
Linnoituksen pihaan ja muureille pääsee kiertelemään ilmaiseksi. Pihassa on myös kesäisin käsityöläisten pieniä pajoja, joissa pääsee seuraamaan esim. raudan taontaa keskiaikaisin menetelmin.
Linnoituksen parhaiten säilyneessä osassa on keskiajan historiaa käsittelevä museo, jonka läpi pääsee myös eteläsiivessä sijaitsevaan katedraaliin, joka on mainittu ensimmäisen kerran jo vuonna 1279.
Kyseessä on yksi parhaiten säilyneistä linnoituksista Virossa.

Valkean Daamin -tarina

Keskiajalla pääsy linnaan oli kielletty naisilta, kuoleman uhalla. Tarinan mukaan eräs linnan tuomioherroista kuitenkin rakastui palavasti nuoreen naiseen ja salakuljetti tämän linnaan. Kun salaisuus paljastui, tuomittiin tyttö kuolemaan mitä kauheimmalla tavalla. Hänet haudattiin elävänä linnan muurien sisään vesiruukku mukanaan. Päiviä neidon valitus kuului muurin sisältä, kunnes vaimeni kokonaan. Elokuisin neidon valkea aave ilmestyy linnan ikkunaan, suremaan menetettyä rakkauttaan.
Tarinan ympärille rakentuu elokuisin Haapsalun merkittävin tapahtuma Valkean daamin aika, jolloin Haapsalun linnan ympäristön valtaavat markkinakojut, tanssi- ja lauluesitykset sekä linnan pihalla esitettävä näytelmä.

Kuursaal

Haapsalun promenadilla, lähes veden päällä seisovaa Kuursaalia on sanottu yhdeksi Viron kauneimmista rakennuksista.
1800 -luvun lopussa rakennettu Kuursaal ja sen viereinen laululava ovat Viron ainoat rakennukset joissa ovat säilyneet rakennuksen alkuperäiset puiset pitsikoristeet. Läpi olemassaolonsa Kuursaal on toiminut Haapsalun kesämatkailun keskipisteenä. Aikoinaan sen huvituksia suosivat niin Venäjän keisarit kuin Pietarin yläluokkakin. Kauniissa rakennuksessa toimii nykyään ravintola. Kesäisin Kuursaalissa ja viereisellä laululavalla järjestetään lukemattomia esityksiä ja pieniä konsertteja.

Matsalun kansallispuisto

Matsalun kansallispuisto sijaitsee n. 20 km päässä Haapsalun kaupungista Länsi-Virossa. Kansallispuisto koostuu Matsalun lahdesta, Kasarin joen alajuoksusta, rantakaisilkoista, Kasarin joen luhdasta, upeista rantalaitumista ja lentoniityistä sekä n. 50 saaresta.

Kansallispuisto on lintubongareiden unelma, koska se on yksi Euroopan tärkeimmistä vesilintujen pysähdyspaikoista muuttolinnuille. Puiston läpi lentää vuosittain yli 2 miljoonaa vesilintua. Lintubongareiden suosituin vierailuaika puistossa onkin kevät ja syksy, kun linnut ovat liikkeellä. Matsalussa on paljon luontopolkuja ja jopa 7 lintutornia, jonne voi kiivetä lintuja ihmettelemään.

Kannattaa myös vierailla Lihulassa, Penijõen kartanon vierailukeskusessa, jossa voi tutustua Matsalun luontoon ja historiaan.

Vormsin saari

Haapsalun lähistöllä sijaitseva, 200 asukkaan, Vormsin saari on mielenkiintoinen päiväretki kohde. Vormsin saarelle tullaan rauhoittumaan. Suosituin tapa kiertää saarta on vuokrata polkupyörät. Nähtävyyksiä ei saarella montaa ole,  pyöräilyn lomassa kannattaa käydä tutustumassa Pyhän Olavin kirkkoon ja sen yhteydessä olevaan historialliseen hautausmaahan, sataman lähellä on Vormsin museo.

Vormsin saarelle pääsee Rohkulan satamasta lautalla, jonne saa tarvittaessa auton mukaan. Kesällä suositellaan jättämään auto satamaan ja vuokraamaan saarelta polkupyörä. Kesäaikaan liput lautalle kannattaa varata/ostaa etukäteen sillä kohde on suosittu. Lauttamatka kestää n. 45 min.

 

Tšaikovskin penkki

Maailmankuulu venäläinen säveltäjä Pjotr Tšaikovski vietti Haapsalussa lomaa vuonna 1867. Hänen kunniakseen pystytettiin muistopenkki Šokolaadi-promenadille, jossa maestrolla oli tapana ihailla auringonnousua ja joutsenia.
Tšaikovski jatkoi Haapsalussa Vojevoda-oopperan parissa työskentelyä ja kirjoitti pianosarjan Souvenir de Hapsal. Kuultuaan virolaisen kansanlaulun Kallis Mari, hän käytti samaa melodiaa myöhemmin kuuluisassa kuudennessa sinfoniassaan. Laulun alkunuotit on kaiverrettu dolomiitista hakattuun muistopenkkiin. Penkki on varustettu teknisellä laitteistolla, jonka avulla voi kuunnella musiikkia ja tietoa säveltäjästä.

Taidemaalari Ants Laikmaan kotimuseo

15 minuutin ajomatkan päässä Haapsalun keskustasta sijaitsee Kadarpikun pieni kylä. Kylän reunamilla sijaitsee Tammikun tila, joka tunnetaan virolaisen taidemaalari Ants Laikmaan (1866–1942) kotitilana.
Pastelliväreillä maalatut muoto- ja maisemakuvat ovat Ants Laikmaan tunnetuinta tuotantoa. Kotimuseosta löytyvät taiteilijan ateljee sekä työ- ja asuintilat. Myös ympäröivä kaunis puisto ja taiteiljan hauta ovat osa kotimuseota.

Ilonin Ihmeidenmaa

Oletko lukenut Ronja ryövärintyttären tarinan? Tai kiivennyt Katto Kassisen kanssa Tukholman kattojen ylle?
Tiedätkö miten tämä liittyy Haapsaluun? No annahan kun kerromme…

Ilon Wikland syntyi Tartossa, mutta vietti lapsuutensa isovanhempiensa luona Haapsalussa. 14 -vuotiaana Wikland pakeni neuvostomiehitystä Ruotsiin, missä opiskeli taiteilijaksi. Wikland haki vuonna 1953 työtä Rabén & Sjögren -kustantamosta, jonka johdosta Astrid Lindgren ihastui taiteilijan kädenjälkeen. Wiklandin kuvitus nähdään esimerkiksi Lindgrenin klassikoiksi nousseissa lastenkirjoissa: Mio poikani Mio, Melukylän lapset, Ronja ryövärintytär, Lotta -kirjat, Veljeni Leijonamieli ja Katto Kassinen.

Haapsalun keskustassa sijaisteva Ilonin Ihmemaa -talo on lapsille ja perheille tarkoitettu teemakeskus, joka on saanut innoituksensa Ilon Wiklandin teoksista. Teemakeskuksen kolmikerroksisessa talossa on taidegalleria, elokuva- ja näyttelysali sekä leikkihuone. Siellä järjestetään teemapäiviä ja muita tapahtumia. Joka päivä teemakeskuksessa voi askarrella, leikkiä, lukea kirjoja, piirtää ja viihtyä viettäen aikaa perheen parissa kirjoista tuttujen hahmojen maailmassa. Toukokuusta elokuuhun on avoinna myös Ilonin Ihmemaan leikkipiha, jossa voi testata taitojaan tarkkuusheitossa, leikkiä hiekkalaatikossa, askarrella käsityöpajassa ja kokeilla puusepäntöitä Matiaksen talossa.

Leikkijuna Peetrike

Nähtävyysjuna Peetrike lähtee liikkeelle Rautatiemuseon pihasta ja palaa kierroksen jälkeen samaan paikkaan.
Kaupunikierros junalla kestää noin 45min. Juna kuljettaa matkaajan Haapsalun kauneimmille kujille ja merenrantaan. Kierros antaa hyvän yleiskuvan kaupungista. Kierroksen 5€ hinta sisältää myös sisäänpääsyn Rautatiemuseoon.

Höyrylaiva Kallis Mari

Virolaisen kansallislaulun mukaisesti nimensä saanut Kallis Mari -höyrylaiva on avattu uudistettuna kesällä 2014.
Alunperin laiva on rakennettu Ruotsissa vuonna 1955. Kallis Marilla pääsee merelliselle kierrokselle. Risteily lähtee Ethe -kadun päässä sijaisevasta laivalaiturista ja kestää noin 20 minuuttia.