Oslossa riittää nähtävää
Kävimme Pohjoismaiden tiimistä kahden hengen voimin Oslossa kartoittamassa kaupungin hotellitarjontaa sekä tutustumassa kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin tulevaisuuden matkoja ajatellen. Kolmen päivän matkan aikana ehdimme tutustua useiden hotellien lisäksi kaupungin mielenkiintoisiin nähtävyyksiin.
Lentomme lähti Helsinki-Vantaalta aikaisin aamusta ja lento kesti alle kaksi tuntia. Oslon keskustaan pääsimme lentoasemalta näppärästi junalla. Ehdimme juuri heittää tavaramme hotellille, ennen kuin lähdimme kiertämään keskustan hotelleja. Hotellitapaamisten välissä ja iltasella meillä oli kuitenkin myös aikaa tutustua kaupungin nähtävyyksiin.
Kuninkaanlinnan vahdinvaihto järjestetään vuoden ympäri, joten kellon lähestyessä puoli kahta suuntasimme kohti linnan pihamaata.
Olimme jo etukäteen selvittäneet, että emme pääsisi vierailemaan sisällä kuninkaanlinnassa, koska se on avoinna ainoastaan kesäaikaan. Kuninkaanlinnan vahdinvaihto järjestetään kuitenkin vuoden ympäri, joten kellon lähestyessä puoli kahta suuntasimme kohti linnan pihamaata. Vaikka päivä oli märkä ja sateinen, oli vahdinvaihto mielenkiintoista seurattavaa! Vahdinvaihtoa odotellessa ehdimme tutustua myös linnan ympärillä olevaan puistoon, josta löytyi paljon kasvillisuutta, lampi lintuineen sekä taidetta erilaisten patsaiden muodossa.
Oslonvuonon rannalla sijaitsevaa entisen telakan aluetta, Aker Bryggea, on kehitetty ja nykyään sieltä löytyy paljon ravintoloita, kauppoja, asuntoja sekä modernin taiteen museo.
Ensimmäisenä iltana tapasimme Oslon kaupunkioppaamme Maaritin ja kompaktin kävelykierroksen kautta suuntasimme suositulle Aker Bryggen alueelle iltaa istumaan. Oslonvuonon rannalla sijaitsevaa entisen telakan aluetta on kehitetty ja nykyään sieltä löytyy paljon ravintoloita, kauppoja, asuntoja sekä modernin taiteen museo. Päädyimme syömään rantakadulla sijaitsevaan Olivia-ravintolaan, joka vaikutti olevan erittäin suosittu. Listalta löytyi italialaisia herkkuja ja päädyimmekin tilaamaan maukkaat italialaiset pizzat!
Oopperatalo on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen, mutta parasta oli, että rakennuksen katolle pääsee kävelemällä ja sinne mekin suuntasimme näköaloja katselemaan.
Matkamme toisena päivänä meillä jäi hotellitapaamisten väliin ylimääräistä aikaa, joten päätimme tehdä omatoimisen kävelykierroksen rantaa pitkin. Lähdimme liikkeelle vuonna 2008 valmistuneelta Oslon oopperatalolta, joka on yksi Oslon uusimmista nähtävyyksistä. Oopperatalo on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoinen, mutta parasta oli, että rakennuksen katolle pääsee kävelemään ja sinne mekin suuntasimme näköaloja katselemaan. Oopperatalon edustalta, Oslonvuonosta löytyy myös mielenkiintoinen lasinen taideteos nimeltään “She lies”.
Oopperatalolta jatkoimme matkaa rantaa pitkin ihanassa aamuauringossa Akerhusin linnoitukselle. Linnoituksen piha-alueilla ja linnan ympärillä pääsee kulkemaan vapaasti. Lisämaksusta voi poiketa linnan tiloissa sijaitseviin erilaisiin museoihin. Alueelta on lisäksi upeat näkymät kaupungille ja Oslonvuonolle. Tämä on siis ehdoton kohde päiväkävelylle.
Oslossa on hyvin toimiva ja kattava joukkoliikenne. Kulkemaan pääsee bussilla, ratikalla, metrolla ja lautalla. Keskusta-alueella on helppo liikkua myös kävellen.
Matkamme aikana kävimme lisäksi tutustumassa Vigelandin patsaspuistoon, joka on yksi Oslon ja Norjan kuuluisimmista nähtävyyksistä. Puiston rakenteet on suunnitellut norjalainen kuvanveistäjä Gustav Vigeland ja puistossa on esillä yli 200 hänen tekemäänsä patsasta. Puiston museo oli valitettavasti tuohon aikaan suljettu, mutta puistoalue on avoinna aina. Museoon on sisäänpääsymaksu, mutta ulkona puistoalueella kiertäminen on ilmaista.
Vigelandin patsaspuisto sijaitsee hiukan keskustan ulkopuolella ja sinne pääsee näppärästi bussilla tai ratikalla. Oslossa on hyvin toimiva ja kattava joukkoliikenne. Kulkemaan pääsee bussilla, ratikalla, metrolla ja lautalla. Lippuja voi ostaa ennakkoon joukkoliikenteen pisteistä (Ruter) tai automaateista, joita on ympäri kaupunkia pysäkeiden lähellä. Lippuja myytiin myös useissa kioskeissa. Busseissa ja lautalla pystyy maksamaan matkan käteisellä, mutta metrossa ja ratikassa täytyy olla etukäteen ostettu lippu tai matkakortti. Keskusta-alueella on helppo liikkua myös kävellen.
Myös keskustassa on paljon puistoja ja joka paikassa kaupungilta löytyy sekä vanhempia, että uudempia rakennuksia, patsaita ja suihkulähteitä. Kun pitää silmänsä auki, niin voi löytää vaikka mitä mielenkiintoista!
Testasimme matkan aikana myös vuonoristeilyn Oslonvuonolla. Risteily tehtiin vanhalla purjelaivalla, joka oli kuitenkin modernisoitu moottorilla. Lähtö risteilylle tapahtui kaupungintaloa vastapäätä olevasta satamasta. Kiersimme ensin lenkin kaupungin puoleista rantaviivaa pitkin oopperatalon edustalle, jonka jälkeen risteily jatkui kohti Oslonvuonon saaria, niemiä ja asuinalueita. Holmenkollenin hyppyrimäkikin tuli bongattua risteilyltä, valitettavasti paikan päälle emme matkamme aikana ehtineet.
Viikinkilaivamuseon lisäksi Bygdoyn alueelta löytyy historiallinen museo, merenkäynnin museo, Kon-Tiki museo sekä Fram-museo, jossa on näytteillä 1800-1900-luvuilla naparetkillä käytetty Fram-laiva.
Matkamme viimeisenä päivänä pääsimme viikinkitunnelmaan. Vikingskipshuset-museossa on esillä kolme viikinkilaivaa ja niihin liittyvää esineistöä. Kyseiset laivat oli haudattu 800-900-luvuilla osana hautajaismenoja. Kaksi niistä löydettiin 1800-luvun puolella ja viimeinen 1900-luvun alkupuolella. Koska laivat haudattiin kiinteään saviseen maahan ovat se säilyneet poikkeuksellisen hyvin lukuunottamatta yhtä, jossa saviseen maahan oli sekoittunut hiekkaa. Museossa pääsee ihastelemaan laivoja paitsi maan tasolta myös yläpuolelta huoneiden kulmissa sijaitsevilta parvekkeilta.
Viikinkilaivamuseon lisäksi Bygdoyn alueelta löytyy historiallinen museo, merenkäynnin museo, Kon-Tiki museo sekä Fram-museo, jossa on näytteillä 1800-1900-luvuilla naparetkillä käytetty Fram-laiva. Keskustasta Bygdoylle pääsee bussin lisäksi myös lautalla, jolla myös me palasimme. Lauttamatka on myös hieman bussia nopeampi vaihtoehto.
Ostokset jäivät paria magneettia lukuun ottamatta odottamaan seuraavaa Oslon vierailua, mutta kaupungilla kulkiessamme teimme havaintoja myös Oslon ostosmahdollisuuksista. Esimerkiksi pääkadulta, Karl Johans Gatelta löytyy paljon kauppoja, joissa myydään vaatteita, asusteita, matkamuistoja ja kaikenlaista muuta.
Oslosta jäi tunne, että sinne täytyy ehdottomasti päästä myös uudestaan. Voimme suositella Osloa matkakohteena, ja kuka tietää, millaisia matkoja meidänkin kauttamme tulevaisuudessa tulee olemaan kyseiseen kaupunkiin. 😉
Katri ja Hanna