Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo; pahuuden monumentti
Auschwitzista on muodostunut kaikkialla maailmassa tunnettu terrorin, kansanmurhan ja holokaustin symboli. Saksalaiset perustivat Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin Oswiecimin esikaupunkialueelle. Leiri perustettiin alunperin siitä syystä, että paikallisten vankiloiden kapasiteetti ei enää riittänyt pidätetyille puolalaisille. Ensimmäinen puolalaisten vankien kuljetus Tarnówin vankilasta KL Auschwitziin tapahtui 14. kesäkuuta 1940. Alun perin Auschwitzin oli tarkoitus olla vastaavanlainen keskitysleiri, joita natsit olivat perustaneet 1930-luvun alusta lähtien. Tässä roolissa se toimi koko olemassaolonsa ajan, silloinkin kun vuodesta 1942 lähtien siitä tuli myös suurin tuhoamiskeskuksista, joissa ”Endlösung der Judenfrage” (lopullinen ratkaisu juutalaiskysymykseen – natsien suunnitelma murhata Euroopan juutalaiset) otettiin toimintaan.
Ensimmäinen ja vanhin leiri eli pääleiri perustettiin entisille kasarmialueille ja -rakennuksiin. Tämä leiri tunnettiin myöhemmin nimellä ”Auschwitz I”. Tällä leirillä natsit tekivät ensimmäiset kuolettavat kokeensa Zyklon B:llä, täällä he murhasivat ensimmäiset joukkokuljetuksilla tuodut juutalaiset ja suorittivat suurimman osan teloituksista ampumalla. Tällä leirillä sijaitsi leirikomentajan toimisto sekä suurin osa muista SS-toimistoista.
Toinen osa, Birkenaun leiri, tunnettiin myös nimellä ”Auschwitz II”. Tämä oli suurin Auschwitzin komplekseista. Natsit aloittivat sen rakentamisen vuonna 1941 Brzezinkan kylään, kolmen kilometrin päähän Oswiecimista. Alueen siviiliväestö häädettiin ja heidän talonsa takavarikoitiin ja purettiin. Suurin osa joukkotuhoaseista rakennettiin Birkenaussa ja myös suurin osa uhreista murhattiin täällä.
Vuosien 1942 ja 1944 välisenä aikana perustettiin erilaisiin saksalaisiin teollisuuslaitoksiin ja maatiloille yli 40 alileiriä, näissä hyödynnettiin vankeja orjatyöläisinä. Suurin niistä oli vuonna 1942 avattu Buna, joka sijaitsi Buna-Werken synteettisen kumin ja polttoaineen tehtaan alueella kuuden kilometrin päässä Auschwitzin leiristä. Marraskuussa 1943 Bunan leiristä tuli keskitysleirin kolmannen osan, Auschwitz III:n komentajan paikka.
Saksalaiset eristivät kaikki leirit ulkomaailmasta ja ympäröivät ne piikkilanka-aidoilla. Kaikki kontaktit ulkomaailmaan olivat kiellettyjä. Paikallinen väestö häädettiin leirin läheltä, osa kodeista ja rakennuksista purettiin, osa osoitettiin leirin SS-varuskunnan virkamiehille ja aliupseereille, jotka toisinaan muuttivat alueelle koko perheensä kanssa ja elivät omilla asuinalueillaan normaalia perhe-elämää.
Vankien määrä kasvoi tasaisesti uusien kuljetusten jatkuvan saapumisen seurauksena. Vuonna 1940 leiriin kuljetetuista noin 8 000 vangista lähes kaikki olivat puolalaisia, mukana oli myös pieni määrä juutalaisia ja saksalaisia. Tuolloin jälkimmäisillä oli yleensä valvontatehtäviä ryhmävalvojina. Vuonna 1941 Auschwitziin kuljetettiin yli 26 000 ihmistä, puolalaisten vankien lisäksi neuvostoliittolaisia sotavankeja ja juutalaisia. Tämän jälkeen juutalaisten joukkotuhoamiseen karkotettujen vankien määrä alkoi nousta. Noin 197 000 juutalaista karkotettiin sinne vuonna 1942, noin 270 000 seuraavana vuonna ja yli 600 000 juutalaista vuonna 1944, yhteensä lähes 1,1 miljoonaa. Samana ajanjaksona, vuosina 1942–1944, noin 160 000 puolalaista, mustalaista, valkovenäläistä, ukrainalaista, ranskalaista ja muuta rekisteröitiin leirillä vangeiksi.
Tuhoamisleirin luvut ovat synkät, arvioiden mukaan yli 1,1 miljoonaa ihmistä menetti siellä henkensä!
Auschwitz I -leiristä, jonka Natsit aikanaan ensimmäisenä avasivat, löytyy useita huoneita täynnä vangeilta jääneitä tavaroita, matkalaukkuja, kenkiä, silmälaseja, karmeimpana ehkä huone, joka on täynnä vangeilta ajeltuja hiuksia, joita käytettiin sodan aikana mm. langan ja huopien tekemiseen. Eri parakkeihin on koottu teemallisia näyttelyitä, jotka kertovat muun muassa vankien arjesta ja kuoleman osastosta. Katsottavissa on myös 15 minuutin mittainen video, joka on kuvattu leiriltä vapauden koittamisen ajalta. Birkenaun leirille vangit tuotiin junalla, jossa lääkärit erottelivat vangit työkykyisiin ja -kyvyttömiin. Tuhannet ja tuhannet vangit joutuivat näin suoraan kaasukammioon ja tämän jälkeen joko poltettavaksi krematorioon tai heitetyksi joukkohautaan. Birkenaun alue on laaja, lähes 200 hehtaarin alueella sijaitsee kaasukammioiden ja krematorioiden raunioita ja paikkoja, joissa on tuhkaa. Vaikka natsit sodan loputtua yrittivät tuhota aluetta, löytyy sieltä vielä alkeellisia parakkeja, kilometrettäin piikkilanka-aitoja ja teitä.
Nykyisin Auschwitz on erittäin suosittu kohde, jossa vierailee vuosittain miljoonia ihmisiä, alueella kannattaa siis varautua suuriin ihmismääriin ja ruuhkiin. Museo on avoinna vierailijoille ympäri vuoden lukuun ottamatta 1. tammikuuta, 25. joulukuuta ja pääsiäissunnuntai. Aukioloajat vaihtelevat kuukausittain. Liput kannattaa varata jo hyvissä ajoin etukäteen museon nettisivuilta. Sisäänpääsy on ilmainen ellei osallistu ohjatulle kierrokselle, mutta molemmissa tapauksissa sisäänpääsy tulee kuitenkin varata jo etukäteen. Kaikilla kävijöillä on oltava henkilökohtainen pääsylippu ja henkilötodistus mukanaan. Vierailijoita otetaan sisään vain rajattu määrä päivässä, joten päivän liput saattavat olla loppuunmyytyjä jo useita viikkoja etukäteen. Samanaikaisesti museolla vierailevien henkilöiden lukumäärä on rajoitettu turvallisuussyistä, lipussa olevaa sisäänpääsyaikaa on siis syytä noudattaa. Mikäli osallistuu opastetulle kierrokselle alkavat ne entiseltä Auschwitz I -leiriltä. Auschwitzin alueen tutustumiseen kannattaa varata vähintään 90 minuuttia ja saman verran myös Auschwitz II-Birkenaulle. On suositeltavaa käydä leirin molemmissa osissa, Auschwitz I:ssä ja Auschwitz II-Birkenaussa, jotta saa oikean kuvan paikasta, josta on tullut holokaustin symboli. Leirien välillä on matkaa noin 3 km, tämän voi taitaa museon järjestämällä ilmaisella shuttle-bussilla.
Ennen leirille pääsyä vierailijat ohjataan turvatarkastukseen. Lisäksi museoon saapuvien ruumiinlämpö mitataan automaattisesti tähän tarkoitetussa mittauspisteessä. Kannattaa myös huomioida, että museoon tuotujen reppujen ja käsilaukkujen enimmäiskoko ei saa olla suurempi kuin 30 x 20 x 10 cm, tätä suuremmat pitää jättää alueella sijaitsevaan narikkaan tai jättää jo hotellille. Museossa kävijöiden tule käyttäytyä kunnioittavasti sekä pukeuduttava paikkaan sopivalla tavalla, sateen sattuessa kannattaa mukaan ottaa myös sadetta pitävää vaatetusta koska alueella tulee paljon ulkona oloa. Jalkaan kannattaa laittaa mukavat kävelykengät, jotka saavat hieman likaantuakin, polut ovat paikoitellen mutaisia sekä epätasiaisia. Alle 14-vuotiaiden lasten vierailua museossa ei suositella. Valokuvien ottaminen Oświęcimissä sijaitsevan Auschwitz-Birkenaun valtionmuseon tontilla omiin tarkoituksiin ilman salamaa ja telineitä on sallittua poikkeuksena sali, jossa on uhrien hiukset (lohko 4) ja korttelin 11 kellarit. Museon alueella on kiellettyä syödä, joten ruokailusta kannattaa huolehtia jo ennen paikalle saapumista
Omatoimisesti Krakovasta Auschwitziin pääsee niin junalla kuin bussillakin. Bussilla matka kestää noin 1,5 -2 tuntia vuorosta riippuen. Krakovasta bussit lähtevät päärautatieaseman takaa tai Bosacka-kadulta, perillä Auschwitzissä osa bussilinjoista jättää pysäkille, josta on noin 10 minuutin kävelymatka museoon, osa linjoista jättää Oswiecim Lodowiskon bussipysäkille, josta on 5 km museolle. Katso vuorobussien aikatauluja. Krakovan päärautatieasemalta lähtee suoria junia Oswiecimin, jonka juna-asemalta on parin kilometrin kävelymatka museolle. Junamatka kestää noin 1 h 45 min. Katso juna-aikatauluja. Krakovan linja-autoaseman ja Auschwitzin välillä kulkee useaan kertaan päivässä myös shuttle-busseja, jonka aikataulut ja hinnat löytyvät Discover Cracow -sivulta. Auschwitz-Birkenaun museoon järjestetään opastettuja retkiä Krakovasta, useimmiten opastukset ovat englannin-, saksan- tai puolankielisiä. Retkiä järjestävät esimerkiksi Supercracow ja Krakow Direct. Monet hotellit välittävät myös retkiä.