Prahan näköalapaikat
Värikylläinen piparkakkutalojen ja jugend-linnojen kaupunki on erinomainen näky myös lintuperspektiivistä. Prahassa on useita kukkuloita ja torneja, joista voit ikuistaa maiseman. Erityisesti syys- ja lokakuu ovat suosittua aikaa valokuvaajien keskuudessa. Lämpötila on vielä mukava korkeuksissa nököttämiseen ja sää usein kirkas kun kesähelteillä kaupungin yllä leijuva sumupilvi on poissa.
Alla listattuna erilaisia paikkoja näköaloista kiinnostuneille. Paikat jo itsessään ovat kiinnostavia kohteita, joten kannattaa varata aikaa myös tutustumiseen paikan päällä.
Raatihuoneen torni
Vanhan kaupungintalon eli raatihuoneen lähes 70-metrinen torni sijaitsee Prahan vanhankaupungin aukion (Staroměstské námesti) lounaisnurkassa. Tornin näköalatasanteelta avautuu kaupungin kattomeri. Tornissa on myös 1400-luvulta peräisin oleva astronominen kello, josta kulkee tasatunnein 12 apostolia. Kellosta näkee päivämäärän ja kellonajan lisäksi auringon ja kuun tarkan sijainnin.
Mutta näköalatasanteen maisemat ovat tornin ehdoton kohokohta. Torniin voi kiivetä kierreportaita tai hujauttaa ylös modernilla hissillä. Tornia kiertävällä rautaristikoin suojatulla tasanteella voi ihailla kaupungin lukuisia torneja ja värikkäitä porvaristaloja, jotka reunustavat vanhankaupungin aukiota. Näköalapaikalta voi nähdä myös useita nähtävyyksiä, kuten kaupungin ykköskohteen, Prahan linnan.
Raatihuoneelle on helppo saapua jalan monista muista kaupungin nähtävyyksistä. Lähin metroasema on Staroměstská, viiden minuutin kävelymatkan päässä. Raatihuone ja sen torni ovat avoinna päivittäin. Kumpaankin on erillinen pääsymaksu. Astronomista kelloa voi kuitenkin ihailla ilmaiseksi.
Žižkovin televisiotorni
Žižkovin kaupunginosassa sijaitseva televisiotorni (Žižkovská televizní věž) on 216 metrin korkeudellaan Prahan korkein rakennelma. Sen näköalatasanne on 93 metrin korkeudessa. Ylhäällä toimii myös ravintola ja pieni hotelli, jossa on vain yksi huone. Torni on rakennettu vuosina 1985-1992 ja se on muotoilultaan erikoinen, futurismin innoittama. Tornin arkkitehtina on ollut Václav Aulický ja rakennesuunnittelijana Jiří Kozák.
Žižkovin televisiotornin erikoisuus on ehdottomasti jättimäisiä vauvoja esittävät kymmenen lasikuidusta valmistettua patsasta, jotka kiipeävät tornia pitkin. Patsaat olivat alunperin vain väliaikaisia, mutta saavutettuaan suuren suosion ne saivat jäädä paikoilleen. Kolme samanlaista vauvaa on mahdollista nähdä myös Vltavan varrella olevassa Kampa-puistossa.
Prahan linna
Prahan linna (Pražský hrad) on kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Se seisoo korkean kukkulan laella Vltava joen vasemmalla rannalla. Linnalla on strategisistakin syistä hyvät näköyhteydet ympäristöön niin linnan kummankin päädyn porttien vierustoilta kuin itse vanhan palatsin parvekkeelta. Mutta huikeiden näkymien lisäksi itse linna on nähtävyys sillä Guinnesin ennätysten kirjan mukaan Prahan linna on maailman suurin muinaislinna. Linna on 570 metriä pitkä ja noin 128 metriä leveä, ja on pinta-alaltaan noin 7,3 hehtaaria.
Prahan linnan perusti 800-luvulla prinssi Bořivoj. Linna on sen jälkeen rakennettu useaan kertaan uudelleen. Lukuisista tulipaloista ja valloituksista huolimatta linnassa on säilynyt useita rakennuksia ja rakennelmia koko linnan historian ajalta. Vuodesta 1918 lähtien linna on toiminut Tšekkoslovakian ja nykyisin Tšekin presidentin virka-asuntona. Vahdin vaihto linnan porttien edessä tapahtuu joka tunti. Keskipäivän aikaan seremonia sisältää myös fanfaarit.
Linnassa on valtavasti näkemistä ja ennakkoon kannattaakin suunnitella mitä haluaa vierailulla ehdottomasti nähdä. Raitiovaunut 22 ja 23 vievät linnapihan lähelle. Vaihtoehtoisesti hyväkuntoiset voivat nousta linnan portaita Malostranská-metropysäkiltä. Linnan alueelle on vapaa pääsy, mutta sisätiloihin tulee ostaa pääsylippu.
Petřín-kukkula ja näköalatorni
Petřín-kukkula on helppo löytää Eiffel-tornia muistuttavan rakennelmansa ansiosta. Se on suosittu ja ehdottomasti käymisen arvoinen puistoalue Prahassa. Sinne pääset vaivattomimmin funikulaarilla eli mäkeä ylös kulkevalla pienellä junalla, joka lähtee Újezd-kadun varrelta, aivan Vítězná-kadun kulman lähettyviltä. Mäelle pääsee myös kävelemällä kauniiden puistojen läpi. Matkan varrelta on jopa paremmat näkymät kuin ylhäältä, etenkin linnalle ja sitä ympäröivälle alueelle.
Petřín-kukkulalla on ns. nälkämuuri, jonka rakentamisesta 1460-luvulla köyhtynyt väestö sai leipänsä. Siellä on myös ruusutarha ja observatorio sekä Eiffel-tornin kopio Petřínská rozhledna, josta on kirkkaalla säällä hienot näkymät ympäri kaupungin. Lisäksi alueella on peilitalo ja ravintola.
Kukkulalta kannattaa poistua kävellen alamäkeen suoraan kohti jokea, jolloin pääsee parhaita reittejä pitkin läpi puistojen. Puistoalueilla on näköalapaikkoja, joilta saa ikuistettua hyviä kuvia sekä siellä on kaikenlaista muutakin kuten lasten leikkipuistoja ja veistoksia.
Vyšehradin linnakukkula
Vltava-joen rannalla muutaman kilometrin päässä Kaarlen sillalta sijaitsevan kukkulan sanotaan olevan tsekkien ruhtinaiden vanhin asuinpaikka mutta todellisuudessa linnoitus syntyi kuitenkin noin 900-luvun puolivälissä eli myöhemmin kuin Prahan linna. Vltava-joen rannan kallioiselta niemekkeeltä on ainutlaatuinen näkymä kaupunkiin.
Itse Vyšehradin linnakukkulan alue on erinomainen vierailupaikka aurinkoisella ja mieluiten lämpimällä ilmalla niille, jotka ovat käyneet ennenkin Prahassa tai jotka viihtyvät siellä vähän pidempään. Alue on todellinen arkkitehtuurin aarreaitta, sillä siellä romaaninen Pyhän Martin rotunda 1000-luvulta, uusgoottilainen Pyhien Pietarin ja Paavalin kirkko ja kansallisesti merkittävä hautausmaa, jonne on haudattu mm. säveltäjä Dvořák. Lisäksi historiasta kiinnostuneiden kannattaa tutkia maanalaisia kasematteja, joihin on sijoitettu joitakin alkuperäisiä Kaarlen sillan barokki patsaita. Vyšehradin kukkulalle pääsee helpoiten kulkemalla Vyšehrad-metroaseman kautta.
Vltava-joen ranta
Prahan kaupunkia halkova Vltava-joki jo itsessään tarjoaa kauniita näkymiä joskaan ei kovin korkealta. Joenvartta ja vastarantaa voi ihastella omassa rauhassaan vain muutama kymmenen metriä kuuluisasta Kaarlen sillasta. Kuva itse sillasta onnistuu myös joenrannalta, ehkä jopa selfiekin jos kurkottaa tarpeeksi.
Yksi hyvä paikka poiketa joenvartta pitkin tehdyn kävelyn välillä on Tanssiva talo, joka on muutakin kuin erikoinen arkkitehtoninen taidonnäyte. Se on paitsi galleria ja hotelli mutta sen lisäksi kattoterassilla voi nauttia jokimaisemista juomien kera.