Wienin palatsit
Schönbrunnin linna
Muutaman kilometrin päässä Wienin keskustasta sijaitseva Schönbrunnin linna on näyttävä kohde kaikkina vuodenaikoina, mutta parhaimmillaan linna ja sen puutarha ovat kesällä. Schönbrunnin palatsi on koko Euroopan parhaiten säilyneitä barokkirakennuksia ja se on myös Unesco-kohde.
Palatsin rakentaminen alkoi jo 1600-luvulla, mutta hulppeat, rokokoota edustavat sisätilat ovat pääosin 1700-luvun puolivälistä.
Belvedere
Noin neljän kilometrin päässä keskustasta sijaitsevaa Belvederen kaksoispalatsia pidetään komeimpana kaikista barokin ajan yksityispalatseista – kaikki muut yhtä mahtavat palatsit kuuluivat kuninkaille. Belvederen palatsi on Unescon maailmanperintökohde.
Belvedere tarkoittaa paikkaa, josta on kaunis näköala. Palatsi on kaksiosainen: yksi palatsi on mäen päällä ja toinen on sen juurella. Välissä on hieno ranskalaistyylinen puutarha.
Palatsi rakennettiin 1700-luvun alussa prinssi Eugen Savoijilaisen kesäasunnoksi.
Viimeinen palatsissa asunut kuninkaallinen oli arkkiherttua Frans Ferdinand, Itävallan kruununprinssi. Vuonna 1914 hän lähti juuri Belvederestä Balkanin-kierrokselle.
Sarajevossa kaikuneista laukauksista sai alkunsa ensimmäinen maailmansota, joka johti Itävallan monarkian päättymiseen.
Palatsissa on maailman paras kokoelma itävaltalaista taidetta vetonaulanaan itävaltalaistaiteilija Gustav Klimtin tunnetuin teos Suudelma.
Hofburg
Portti Hofburgin palatsialueelle on vilkas ja tunnelmallinen Michaelerplatz-aukio. Hofburgin linna toimi Habsburgin suvun hallitsijoiden käytössä yli 600 vuotta. Keisarinna Sissin kerrotaan vihanneen tätä synkkää linnaa ja sen pitkiä kaikuvia käytäviä. Keisarinna kuitenkin asui ajoittain linnassa, mutta pyrki matkustelemaan niin paljon kuin mahdollista.
Palatsirykelmän koosta ei tunnu olevan yksimielisyyttä, mutta siinä arvioidaan olevan 2 800 huonetta ja 19 sisäpihaa. Jokainen Habsburg-hallitsija on halunnut osoittaa omaa mahtiaan rakentamalla ryppääseen jotain lisää.
Yli 50 metriin kohoavan, vihreällä ja kullalla koristellun kuparikupolin alta kävellessä vasemmalla on Espanjalaisen ratsastuskoulun vierailijakeskus ja oikealla Sisi-museon ja sen yhteydessä olevien museoiden sisäänkäynti.
Sisemmän linnanpihan takalaidalla on Amalienburg, Amalien linna, joka on 1500–1600-lukujen taitteesta lähtien näyttänyt kaupunkilaisille aikaa. Seinässä on vanha aurinkokello ja sen yläpuolella 1800-luvulla rakennettu kello.
Hofburgin vanhin alkuperäisenä säilynyt osa on Schweizertor, 1500-luvulta peräisin oleva Punainen portti. Sisäpihalta pääsee Linnankappeliin ja Aarrekammioon. Aukiolta pääsee eteenpäin Josefsplatzille, jonka laidalla on Kansalliskirjaston juhlasali. Salissa on yksi Wienin hienoimmista kattomaalauksista.
Noin puolet rakennuksen tiloista on nykyisin hallinnollisessa käytössä.