Oluenmakuinen Praha
Tšekki on tuottanut oluita todella kauan. Tšekit ovat perinteisiä oluen tuottajia ja keskittyvät valmistamaan lager-oluita. Ale-oluet eivät ole maassa suosiossa.
Lageria virtaakin maan lukuisissa oluttuvissa. Prahan parhaat oluttuvat ovat eittämättä yleensä myös kaikkein perinteisimpiä oluttupia. Vanhat pubit suorastaan huokuvat historiaa ja sen ympäristö antaakin oman säväyksensä oluen makuun. Oluen lisäksi pubeissa pääsee myös maistamaan paikallista kulttuuria, sillä niissä viihtyvät myös paikalliset. Eikä tarvitse juoda tyhjään vatsaan koska oluttuvat toimivat myös ravintoloina. Lähes kaikissa kapakoissa saa juoman lisäksi myös tuhtia tšekkiläistä ruokaa.
Kun tavallinen tšekkiolut ei riitä, voi suunnata Prahan panimopubeihin, kiitos mainiot pienpanimot!
Perinteiset oluttuvat
U Zlateho tygra eli Kultainen tiikeri on varmaankin Prahan legendaarisin oluttupa. Se on prahalaisten ylpeyden aihe, pala vanhaa Prahaa. Kultainen tiikeri on todellakin säilyttänyt alkuperäisen olemuksensa, sillä ovella ei vilku edes valomainoksia. Ikivanhassa kellarissa säilytettävän Pilsner Urquellin sanotaan maistuvan täällä paremmalta kuin missään muualla. Tupa on usein täynnä paikallisia kanta-asiakkaita, erityisesti iltapäivisin, joten turistin onkin varminta saapua loppuillasta yhdeksän tai kymmenen aikaan. Osoite: Husova 17
U Pinkasů on myös yksi Prahan legendaarisimmista oluttuvista. Tänne kannattaa suunnata erityisesti jos olet Pilsner Urquellin ystävä, sillä U Pinkasů oli Prahan ensimmäinen oluttupa, joka alkoi tarjoilla plzeniläistä Pilsner Urquellia. Sen perusti Plzenin olueen tykästynyt räätälimestari Pinkasu vuonna 1843 kun valtakunnassa ollut “peninkulman sääntö” kumottiin eli oluen tuonti sallittiin peninkulman päästä. Oluen lisäksi paikassa saa myös tuhtia kapakkaruokaa. Osoite: Jungmannovo námesti 15–16, metro Můstek
U medvidků eli ”Karhunpennut” on toiminut jo vuodesta 1466 lähtien eli se lukeutuukin Prahan historiallisimpiin oluttupiin. Paikalla voi maistella oman pikkupanimon tummaa olutta Old Gottia ja eteläböömiläistä Budvaria, joka suodattamattomana sanotaan olevan kuin sulaa kultaa. Mutkattoman tšekkiruoan lisäksi kannattaa kokeilla sen erikoisuutta, olutjäätelöä. Osoite: Na Perštynê 7, metro Národní třida
U cerneho vola eli ”Mustan härän luona” tarjoaa Velkopopovicky Kozel -olutta ja kaunistelemattoman yksinkertaisia olutherkkuja ja makkaraa. Paikan valtaa iltaisin paikalliset kanta-asiakkaat mutta päivisin pitkien puupöytien ääressä näkee myös turisteja. Osoite: Lorétanské námêstí 1
Panimopubit
Pivovarsky dům -panimoravintola maustaa oluitaan kahvilla, vaniljalla, suklaalla, kirsikoilla ja kuohuviinillä, joten se ei ehkä ole perinteisten oluiden kannattajien paikka. Kätevää on tilata maistelulautanen, niin voi kerralla testata useita oluita pikkulaseissa. Talon tavallisempi oma olut Klasicky cesky lezak on sekin erinomaista sekä tummana että vaaleana. Pubissa on myös monipuolinen ruokalista, joten sinne voi suunnata syömäänkin. Lisämaksusta on mahdollista tehdä tutustumiskierros panimon puolelle. Osoite: Lípová 15
Klasterni Pivovar Strahov tuottaa ja tarjoaa ehtaa luostariolutta. Strahovin luostaripanimon portterityylinen Sv. Norbert -olut sijoittuu Prahan parhaisiin. Olutta saa sekä tummana että meripihkanvärisenä. Panimopubissa on tarjolla myös ruokaa. Strahovin luostarin sanotaan olevan kaupungin kummallisimpia ja mukaansatempaavimpia nähtävyyksiä, joten jo yksistään tämän takia kannattaa käydä sen oluttakin maistelemassa. Osoite: Strahovin luostari, Hradčany
U Fleků on maailman vanhin ravintolapanimo. Panimo aloitti toimintansa jo 1300-luvulla ja ravintola vuonna 1499. Olut on tummaa ja tarjolla oleva ruoka erittäin täyttävää. Paikka on suuri, sillä se koostuu useista saleista ja tuvista. Lisäksi siihen kuuluu olutpuutarha ja jopa kabareeteatteri! Osoite: Křemencova 9–11
4 tsekkiläistä olutmerkkiä, joihin kannattaa tutustua:
Tunnetko oluet?
Tiedätkö mikä yläpuolen listan oluista on kyseessä?
Ethän vilkuile alas sillä oikeat vastaukset ovat alempana kuvassa.
1. Vaalea lager. Oluen nimi tulee sen ulkonäöstä, joka on vahva, tumma ja maskuliininen. Se on voittanut paljon kansainvälisiä palkintoja ja on suosittua ympäri maailman.
2. Yksi vanhimmista tšekkiläisistä olutmerkeistä, jota on valmistettu jo vuodesta 1534. Pastöroimattomuus tuo olueen erilaisen maun, joka erottaa sen muista tšekkiläisistä oluista.
3. Käsintehty olut, johon ei lisätä ylimääräisiä uutteita tai sokereita. Valmistuksessa käytetään myös erityisen hyvin suodatettua vettä.
4. Vaalea lager, jota tarjoillaan melkein kaikkialla. Se on saanut nimensä alkuperäisestä panimostaan Pilsenin kaupungissa, n. 95 km Prahasta lounaaseen. Panimossa pääset maistamaan perinteisellä tavalla valmistettua ja varastoitua olutta.
1 = 2, 2 = 3, 3 = 4, 4 = 1
Varaa matkasi Prahaan ja lähde kiertämään pubeja tai vaikka panimoita, mikäli tulos ei miellyttänyt. Kuva Pilsner Urquellin panimosta.