Neuvostoaikainen Riika -omatoiminen kävelykierros
Reittiehdotuksemme alkaa Puna-armeijan muistomerkiltä ja päättyy Pokrovin hautausmaalle.
Tutustu IMT:n laajaan Riian matkojen valikoimaan.
Puna-armeijan muistomerkki – kiistanalainen nähtävyys
79 metriä korkeasta obeliskista ja patsaista muodostuva Puna-armeijan muistomerkki on ehkä Riian kiistanalaisin nähtävyys. Patsaat edustavat Venäjää ja puna-armeijan sotilaita. Se vetää edelleen ympärilleen veteraaneja ja kannattajia ympärilleen voitonpäivänä 9. toukokuuta, jota juhlitaan Saksasta toisessa maailmansodassa saadun voiton kunniaksi. Toisaalta latvialaiset nationalistit ovat kampanjoineet monumentin purkamisen puolesta, ja se on yritetty räjäyttää enemmän kuin kerran.
Latvialaisten kiväärimiesten patsas – muuttunut merkitys
Latvialaisten kiväärimiesten patsas pystytettiin punaisten kiväärimiesten muistoksi, jotka siirtyivät Venäjän tsaarin kannattajista vannomaan uskollisuutta bolsevikeille vuonna 1917 ja saivat tärkeän roolin Venäjän sisällissodassa. Kun Latvia itsenäistyi, patsas osoitettiin kunnioittamaan niin punaisia kuin valkoisiakin kiväärimiehiä, jotka puolustivat Latviaa saksalaisilta joukoilta vuosina 1915–1920.
Latvian tiedeakatemian rakennus – stalinistista arkkitehtuuria
Latvian ensimmäinen pilvenpiirtäjä on 108 metriä korkea stalinistista arkkitehtuuria mukaileva rakennus, ja sen alkuperäinen tarkoitus oli juhlistaa sosialismia. Kommunistiset symbolit vasara ja sirppi koristavat edelleen Latvian tiedeakatemian rakennusta, vaikka sen huipulla häämöttänyt tähti on ollut poissa jo kauan. Rakennuksen tarkoitus oli toimia hotellina kolhoosien työntekijöille, mutta siitä tulikin sen sijaan tiedeakatemian tukikohta, jona se toimii nykypäivänäkin.
Latvian miehitysmuseo – kauhujen ajan tarinoita
Latvian miehitysmuseo on kuin kauhujen kirja, sillä se kertoo Latvian tarinan vaikeudesta toiseen suurvaltojen kynsissä. Latvialla on pitkä historia miehityksen alla. Vuosina 1940–1941 ja 1944–1991 se oli neuvostovallan alainen. Neuvostomiehityksen välissä Saksa miehitti maan. Järisyttävät aineistot kertovat muun muassa karuja tarinoita latvialaisista, jotka ovat lapsuudessaan joutuneet Siperian vankileireille kärsimään nälkää ja näkemään kuolemaa.
Cafe Leningrad – kuin neuvostoaikainen huoneisto
Latvialainen Cafe Leningrad on sisustettu kuin tavallinen neuvostoaikainen huoneisto. Kahvilassa voi lukea neuvostovallan aikaisia klassikkoteoksia, kuunnella musiikkia rockista venäläiseen discoon, nauttia lasillisen olutta tai maistaa neuvostovallan unohdettuja herkkuja. Paikka on suuressa suosiossa erityisesti Latvian älymystön, taiteilijoiden, kirjailijoiden, muusikoiden ja luovien ihmisten keskuudessa.
Latvian kansallinen taidemuseo – sosialistista realismia
Museosta löytyy muun taiteen ohella mielenkiintoisia sosialistisen realismin taiteensuuntauksen teoksia, joissa kuvataan muun muassa soutajia, hitsareita ja alfattimiehiä. Taidesuunnan tarkoitus oli edistää sosialismin ja kommunismin päämääriä kuvauksillaan. Taide mukailee tyylisuunnaltaan realismia ja on aiheiltaan sosialistista.
Kulmatalo – KGB:n entinen päämaja Latviassa
Jännittävä kohde toimi aiemmin KGB:n päämajana Riiassa. Sisällä Kulmatalossa pääsee kierrokselle ihmettelemään kuulusteluhuoneita, sellejä, vankilan pihaa, kuntoiluhuonetta ja keittiötä. Tavallisten latvialaisten kertomukset päämajan elämästä ja arjesta on kirjattu osaksi kohteen esittelykierrosta.
Pokrovin hautausmaa – sotilaiden viimeinen lepopaikka
Hautausmaa toimii puna-armeijan sotilaiden viimeisenä lepopaikkana, ja sitä koristaa muistomerkki jossa sotilas kannattelee kultaista neuvostolippua. Pokrovin hautausmaan mullissa makaa yhteensä 215 sotilasta, jotka saivat surmansa Riian vapautuksessa toisessa maailmansodassa.
Kohteet kartalla