Latvian parhaat luontokohteet
Gaujan kansallispuisto
Gaujan alue soveltuu erinomaisesti aktiivilomailijalle. Kansallispuiston alueelta löytyy koskematonta luontoa, eläimiä, kalliomuodostelmia, hiekkakivipaljastumia, -kiviä, -luolia ja -seinämiä, keskiaikaisia linnoja, perinnekyliä, Ligatnen neuvostoaikainen bunkkeri ja legendoja. Gutmannin ja Paholaisen luolat ovat puiston suosituimpia kohteita. Keväisin kansallispuisto on täynnä lintujen laulua, ja se onkin varsin suosittu lintubongareiden kohde. Lintujen lisäksi alueella asustelee yli 50 nisäkäslajia. Kesäisin Gaujajoki on täynnä veneilijöitä. Ainutlaatuisen luonnon lisäksi Gaujan kansallispuisto tarjoaa mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita kuten esimerkiksi Turaidan ja Cesisin linnat, kirkot, kartanot, vesi- ja tuulimyllyt ja muut arkeologiset, arkkitehtuuriset ja taidemonumentit sekä Ligatnen neuvostoajan salainen bunkkeri, joka rakennettiin ydinsodan varalle. Gaujajoen kansallispuistoon on tehty reittejä ja yöpympispaikkoja niin autoilijoille, jalankulkijoille, polkupyörijöille kuin vesimatkailijoille. Puisto sijaitsee Amatan, Cēsisen, Inčukalnsin, Krimuldan, Līgatnen, Pārgaujan ja Siguldan kunnissa.
Kemerin kansallispuisto
Kemerin kansallispuisto on Latvian kolmanneksi suurin ja sijaitsee suositun kylpyläkaupunki Jūrmalan lähellä. Sen suosituin käyntikohde on Kemerin keidassuo, jossa voi pitkospuita pitkin kävellessään nauttia suomaisemista jopa ilman yhtäkään ihmiskontaktia. Varsinkin jos suuntaa puistoon sesonkiajan ulkopuolella. Kemeri on ainutlaatuinen kosteikko- ja suoalue, joka on perustettu vuonna 1997 tarkoituksena suojella harvinaisia kosteikkoja ja harvinaisia tai uhanalaisia lintulajeja kuten valkoselkätikkaa. Alueen pinta-alasta noin 24 prosenttia on soita. 97 eläin- ja kasvilajeista ovat suojeltuja. Etenkin Kanierisjärvi on tärkeä kosteikko ja vesilintualue. Kansallispuiston alueella tavataan muun muassa mustaa haikaraa. Varsinkin Engurejärvi on lintuharrastajien suosima havaintopaikka. Kansallispuistossa on yli 30 rikkipitoista kivennäisvesilähdettä. Mineraaliveden parantavat ominaisuudet huomattiin jo 1800-luvulla. Nykyään Kemerin kivenänäisvettä käytetään Jurmalan lomakeskuksissa hoitomenetelmissä.
Raznan kansallispuisto
Kaakkois-Latviassa, Latgalen alueella sijaitseva, Latvian nuorin Raznan kansallispuisto perustettiin vasta vuonna 2007 tarkoituksena suojella alueen ainutlaatuisia järvialueita. Latgalen aluetta kutsutaan Sinisten järvien maaksi, sillä se on Latvian järvirikkainta seutua. Latvian toiseksi suurin Raznajärvi sijaitsee puiston alueella. Alueen toisessa, Ezezers-järvessä on enemmän saaria kuin muissa Latvian järvissä. Yksi alueen suosituista kohteista on myös Mákonkalns-kukkula, josta on kaunis näkymä Raznajärvelle. Luonnonpuisto ”Daugavan mutkat” käsittää kahdeksan suurta joenmutkaa, joiden yhteispituus on noin 4-6 kilometriä. Puistoalueella on monia kulttuurihistoriallisia muistomerkkejä sekä Latviassa ainutlaatuinen Slutiskin vanhauskoisten kylä,
Sliteren kansallispuisto
Latvian pohjois-osassa sijaitsee Sliteren kansallispuisto, jonka vanhin osa (majakka) on suojeltu jo vuodesta 1923 lähtien. Kansallispuiston nähtävyyksiä ovat luonnontilaiset merenrannat, rantametsät ja kalastajakylät, joissa pidetään yllä liiviläisiä kansanperinteitä. Puisto sijaitsee Kuurinmaan niemen kärjessä ja siihen kuuluu myös Kolkan niemi, jossa kevät- ja syysmuuttojen aikaan voi tunnissa lentää yli jopa 60 000 lintua. Lapsiperheiden jännittävä kohde on Terveten luonnonpuisto, jossa luonnon keskelle on rakennettu leikkikenttä ja satumetsä. Yksi suosituimmista nähtävyyksistä alueella on Sliteren majakka, joka sijaitsee Sinisten kukkuloiden lähellä. Sinisiksi kukkuloiksi kutsutaan muinaista törmärantaa Baltian jääjärven ajoilta. Majakka kohoaa 100 metrin korkeuteen ja selvällä säällä sieltä voi nähdä jopa Viron Saarenmaalle saakka.
Gutmannin luola
Gutmannin, yli 10 000 vuotta sitten muotoutunut luola on Baltian suurin. Se on yksi Gaujan kansallispuiston suosituimipia nähtävyyksiä Siguldan ja Turaidan linnan lähellä. Syvyyttä sillä on lähes 20 metriä, leveyttä 12- ja korkeutta 10 metriä. Sieltä löytyy kirjoituksia jopa 1600-luvulta. Legendan mukaan eräs hyvä mies käytti muinoin luolan lähteen vettä ihmisten parantamiseen. Luolan nimi juontuukin saksankielisestä ”Gut Mann”-nimestä. Yhä edelleen ihmiset uskovat, että luolan lähteellä on parantavia vaikutuksia. Luolaan liittyy myös toinen, surullisempi legenda, joka liitetään myös Turaidan linnan legendaan. Legendan mukaan Maija-niminen linnanneito oli rakastunut Victor-nimiseen puutarhuriin. Heidän salainen kohtaamispaikkansa oli Gutmannin luola. Niinkuin surullisissa rakkaustarinoissa, hekään eivät koskaan saaneet toisiansa, vaan Maijan surmasi toinen ihailija ja Victor jäi ikävöimään rakastettuaan. Nykyajan turistit raapustelevat nimiään luolan seiniin, joista kenties kehitellään omia legendoja, joita puolestaan turistit satojen vuosien päästä pääsevät ihmettelemään.
Kuurinmaan rannikko ja Jürkalnen rantajyrkänne
Kurzemen eli Kuurinmaan merenrannat soveltuvat monenlaiseen lomanviettoon. Leijalautailijoiden ja suffaajien suosikkeja ovat Jürkalnen rantajyrkänne, joka on 30 kilometriä pitkä ja paikoin 20 metriä korkea ja Pavilostan ympäristö. Jürkalnen törmäranta oli neuvostoaikoina paikka, johon ei päässyt kuka tahansa. Sinne menemiseen tarvittiin erillinen lupa. Nykyään se on suosittu ulkoilukohde. Kolkansarvessa kohtaavat avomeren ja Riianlahden vedet, ja siellä puhaltavat kaikkien ilmansuuntien tuulet. Hiekkarannoilla voi tehdä kävelyretkiä. Irbenessä sijaitsee maailman kahdeksanneksi suurin radioteleskooppi, joka neuvosmiehityksen aikaan toimi vakoilututkana. Kuldigassa löytyy Euroopan levein luonnonmukainen vesiputous, Ventan koski.
Papen luonnonpuisto
Papen luonnonpuisto sijaitsee Latvian lounaisosissa, Liepajan ja Liettuen rajan välissä. Puisto on keskittynyt Papesjärven ympärille, joka on laguunityyppinen järvi ja sijaitsee lähellä merenrantaa. Luonnonpuistoon kuuluvat Itämeren ranta ja sen dyynit, Papesjärvi, eripituiset luontopolkut, Orkideapolku, jossa voi nähdä Latviassa harvinaisia orkidealalajeja ja ennenkaikkea puistossa asustaa luonnonvaraisia hevosia ja vuohia. Villien hevosten ja vuohien ansiosta luonto on alkanut saada takaisin alkuperäistä muotoaan ja rytmiään. Puistoon kuuluu lisäksi kalastajakylät Pape ja Konu, joissa ylläpidetään alueen kulttuurihistoriallisia perinteitä. Papen luonnonpuistossa on pari lintujen tarkkailuasemaa, ja se onkin lintubongareiden yksi suosikkipaikoista. Huomaathan, että alueella liikuttaessa pitää mukana olla paikallisopas.
Kuldiga ja Euroopan levein vesiputous
Kuldigan viehättävä pikkukaupunki sijatsee Ventajoen varrella Latvian länsipuolella. Ventas Rumba on Euroopan levein luonnonvesiputous, vaikkakaan sen korkeus ei yllä lähellekään ennätyksiä. Viehättävä Ventajoen ylittävä tiilisilta on rakennettu vuonna 1874. Riezupejoen hiekkaluolat ovat Latvian suurin maanalainen luolalabyrintti.
Ragakapan luonnonpuisto
Ragakapan luonnonpuisto sijaitsee Jurmalassa. Siellä viihtyy koko perhe. Puiston ulkoilmamuseossa kerrotaan, kuinka kalastajat elelivät entisinä aikoina. Alueella on kaksi luontopolkua, jotka kulkevat läpi metsien ja erityisten hiekkadyynirantojen. Latvian hiekkadyynit ovat ainutlaatuisia koko Euroopassa, ja ne ovatkin sen vuoksi suojeltuja.